VISTA AL SUPREM

Torra anuncia que no convocarà eleccions abans de la seva possible inhabilitació

El president arremet contra la democràcia espanyola i els jutges i crida de nou a exercir l'autodeterminació

Acusa l'Estat de ser darrere de la sentència que li pot desposseir del càrrec

17/09/2020 El presidente de la Generalitat, Quim Torra, en una declaración institucional tras la vista en el Tribunal Supremo.

17/09/2020 El presidente de la Generalitat, Quim Torra, en una declaración institucional tras la vista en el Tribunal Supremo. / EUROPA PRESS (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

En una declaració institucional a la seu Blanquerna de la Generalitat a Madrid, el president Quim Torra ha valorat la vista judicial al Tribunal Suprem en la qual s’ha valorat el recurs presentat per la defensa del president contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la qual inhabilita Torra per la pancarta en favor dels presos independentistes en període electoral. Torra ha confirmat que no convocarà eleccions abans de la seva possible inhabilitació definitiva.

«No em desviaré ni un mil·límetre del meu deure com a president, que és servir a la ciutadania i avui exigeix lluitar les 24 hores contra la pandèmia fins que es faci efectiva la inhabilitació si aquesta és la decisió completament desproporcionada del Suprem», ha confirmat en una declaració sense preguntes. «Si l’Estat arriba a la irresponsabilitat inhabilitant-me només hi haurà un culpable, ell mateix; no seré jo qui en aquest moment tan crític aboqui a una cursa electoral irresponsable que paralitzaria l’administració catalana».

«Aquests magistrats, que decidiran si s’ha d’inhabilitar un president per defensar la llibertat d’expressió i justícia per als presos, tenen avui a les seves mans una cosa molt més important que el meu futur: no se’m vol inhabilitar per qualsevol pancarta, sinó per una que defensava drets fonamentals que se’ns neguen», ha afirmat.

El president ha qualificat d’«aberrant» i «esperpèntic» el seu judici i ha definit Espanya com un país amb «una decadència galopant d’una democràcia amb peus de fang que ens volen vendre com a consolidada, madura i homologable». «La unitat indissoluble d’Espanya –ha afegit– passa per sobre de la independència judicial, la neutralitat dels cossos policials i la decència democràtica».

Notícies relacionades

Torra ha fet un repàs de les actuacions contra l’independentisme i, en to acusatiu i desafiador, ha proclamat el seu convenciment respecte a l’evolució de l’independentisme: «No esperarem cap canvi de l’Estat per exercir un dret que ens és inalienable, si la majoria de catalans volen construir una república lliure, aquesta expressió pacífica prosperarà. No en tinc cap dubte i m’agradaria que ningú ho dubtés».

Desafiament

El president ha finalitzat amb un missatge als ciutadans catalans: «El que decideixin aquests jutges, tot i que sigui contrari al mandat d’un Parlament, no ens ha de fer recular ni un centímetre de les nostres conviccions. Ni jutges ni administradors ni militars poden retallar un mil·límetre la sobirania del Parlament i, no obstant, no seré un obstacle ni condició per a res». Una apel·lació final amb la qual Torra convida a l’actuació contra la possible sentència però deixa oberta la porta a la decisió dels partits.