ELS GABINETS AJUSTEN LA DATA

Sánchez es reunirà amb Ayuso per abordar l'alerta sanitària a Madrid

El president li dirigeix una carta en què li ofereix la cita per «reforçar» la cogovernança

La dirigent del PP accepta la proposta i es queixa que la regió ha estat «massa sola»

MADRID, 16/09/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su intervención en la sesión de control al Ejecutivo que se celebra este miércoles en el Congreso, en la que ha pedido al líder del PP, Pablo Casado, que ponga fin a 30 años del Partido Popular incumpliendo las leyes y demuestre que la formación que dirige no es la misma que la de José María Aznar y Mariano Rajoy. EFE/ J.J. Guillén

MADRID, 16/09/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su intervención en la sesión de control al Ejecutivo que se celebra este miércoles en el Congreso, en la que ha pedido al líder del PP, Pablo Casado, que ponga fin a 30 años del Partido Popular incumpliendo las leyes y demuestre que la formación que dirige no es la misma que la de José María Aznar y Mariano Rajoy. EFE/ J.J. Guillén / J.J. Guillén (EFE)

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez allarga la mà a Isabel Díaz Ayuso. En vista d’una escalada de contagis imparable, ofereix per carta a la presidenta regional una reunió a la seu del Govern madrileny, a la Puerta del Sol de la capital, per abordar la crisi sanitària del coronavirus i «reforçar» els mecanismes de cogovernança. La baronessa del PP accepta i lamenta que la regió hagi estat «massa temps sola». Ara els gabinets dels dos mandataris estan quadrant les agendes perquè la trobada se celebri de manera imminent, segons van indicar a EL PERIÓDICO fonts de la Moncloa.

El cap de l’Executiu va remetre aquest 17 de setembre a la tarda una carta a Ayuso [aquí en PDF] en què li recalca que el Govern considera «de la màxima importància actuar en cooperació amb totes les administracions», i en particular amb les comunitats, per lluitar contra la pandèmia de la Covid-19. Una disposició que ha «inspirat l’actuació de tots els departaments de l’Executiu», des de l’estat d’alarma fins ara. Amb el Ministeri de Sanitat al capdavant, però també amb la resta de departaments acompanyant la lluita contra el virus, al·lega. 

Sánchez vol estudiar la «manera de reforçar aquests esforços i mitjans que pugui aportar el Govern»

«En vista de l’evolució que segueix la pandèmia en la comunitat que presideixes, considero capital reforçar els mecanismes de cogovernança per complementar els esforços i mitjans que ve desplegant el teu Govern», escriu Sánchez a Ayuso. I és que Madrid de nou és el focus de l’epidèmia a tot Espanya, on la incidència acumulada ja és de 659,41 positius per cada 100.000 habitants, pels 259,76 de la mitjana nacional, la regió on la taxa de positivitat és més alta, del 22,3%, i on el 21% dels llits estan ocupats per llits Covid. Els registres de la comunitat són els més elevats de tot el país. El Govern autonòmic ha anunciat que aquest divendres adoptarà mesures més dràstiques, després de dos dies d’absolut caos en què han imperat els missatges contradictoris i la inacció d’Ayuso. 

Sánchez expressa en la seva missiva que voldria «tenir oportunitat d’estudiar conjuntament la manera de reforçar aquests esforços i mitjans que pugui aportar el Govern de la nació, a fi de superar al més aviat possible els moments crítics que passa la regió en benefici dels seus ciutadans». «Perquè poguéssim abordar in situ aquests assumptes estaré encantat de desplaçar-me a les dependències de la presidència regional de la Comunitat de Madrid», a la Puerta del Sol de la capital.

El líder socialista s’acomiada demanant als seus equips que comencin a treballar en aquesta trobada «quan sigui possible». El president, doncs, intervé en una crisi d’una magnitud que afecta tot el país. 

Ayuso va respondre a Sánchez a través d’un missatge de Twitter, de nou manifestant la seva protesta contra l’Executiu de coalició: «La Comunitat de Madrid ha estat massa temps sola. Celebro que el president del Govern accedeixi per fi a reunir-se amb mi». La presidenta inclou un missatge seu del 10 de setembre, en què de nou demandava una reunió amb Sánchez. En vista d’aquella exigència, la Moncloa recordava que ja han sigut 16 les conferències de presidents celebrades des de l’estat d’alarma. L’última, el dia 4. Després, Sol va fer pública la carta de tornada a Sánchez [aquí en PDF], menys contundent que el tuit. 

En el seu escrit, la baronessa del PP remarca que tot i que Madrid «hagi posat a funcionar a ple rendiment tots els seus recursos» –l’oposició i els col·lectius sanitaris ho neguen, per la falta de rastrejadors i la saturació de l’atenció primària–, «es fan necessàries estratègies nacionals», ja que el fet de ser «capital, motor econòmic i centre de la Península» requereix una «coordinació específica entre administracions per acabar amb l’epidèmia». 

¿Què fa de Madrid especialment vulnerable? Segons Ayuso, la mobilitat, la densitat de població, els llaços «familiars i econòmics amb la resta del país», les seves connexions internacionals i la seva situació geogràfica. La presidenta assenyala que a més de recursos públics propis –la comunitat ha rebut el 22,4% del fons Covid, de 16.000 milions–, la regió necessita «seguretat jurídica, actuacions en dependències estatals i recolzament en matèria legislativa i de seguretat ciutadana», competències que no té. 

Rebut el sí d’Ayuso, els caps de Gabinet dels dos mandataris, Iván Redondo –mà dreta de Sánchez–, i Miguel Ángel Rodríguez –home de confiança d’Ayuso– es van posar en contacte per agendar la trobada. Encara no hi ha una comunicació oficial de quan serà la reunió a Sol.

Petició d’Aguado

Des de la Moncloa, es remarca que el gest és «completament inèdit», i busca que Ayuso «deixi d’alimentar el victimisme» i alhora intenti evitar «qualsevol confrontació», la que ha anat perseguint en aquests mesos de combat contra la Covid. No obstant, no és la primera vegada que el líder socialista es desplaça a la seu d’un Executiu autonòmic. El 6 de febrer ja va estar al Palau de la Generalitat, on es va reunir amb Quim Torra, i després, a finals d’aquell mes, a la Rioja amb la seva presidenta, la socialista Concha Andreu.

La Moncloa destaca l’«inèdit» del gest, i Sol incideix que Ayuso ha remès quatre cartes sobre la Covid

Però el caire de les dues trobades, emmarcat en una ronda que tenia pensat anar completant en totes les autonomies des de l’arrencada de legislatura, era molt diferent. Aquesta seria la primera vegada que Sánchez es desplaça al quarter general d’una comunitat en plena pandèmia, i per aturar l’alarmant augment de contagis en una comunitat que s’ha convertit en problema per a tot l’Estat. 

L’inesperat moviment (i cop d’efecte) de Sánchez es produeix després de la confusió viscuda al si de la Comunitat de Madrid dimecres passat, quan el viceconseller de Sanitat, Antonio Zapatero, va anunciar confinaments en els barris més fuetejats pels rebrots i va ser desautoritzat al cap de poc temps, i la petició d’ajuda transmesa aquest dijous pel vicepresident autonòmic, Ignacio Aguado, de Ciutadans. En una intervenció sense preguntes, en què no es va referir directament a una hipotètica declaració de l’estat d’alarma, Aguado va demanar que el Govern «s’impliqui de forma contundent» en vista de l’augment de contagis i la pressió sobre el sistema sanitari.

Amb aquesta resposta tan ràpida, Sánchez cuida els taronges, que encara poden ser els seus socis pressupostaris en cas que falli ERC. Fonts de la Moncloa van indicar que no hi havia hagut cap pacte sota de la taula amb Cs. La iniciativa, van apuntar, era del president i feia dies que s’estudiava, i no va sorgir arran de la demanda del vicepresident madrileny. 

«La situació a Madrid està empitjorant. Necessitarem més esforços [...]. És necessari i urgent que el Govern d’Espanya s’impliqui de forma contundent en el control de l’epidèmia a Madrid, i així l’hi he traslladat a la presidenta, Isabel Díaz Ayuso. És absolutament impossible acabar amb una epidèmia d’aquestes característiques només des del Govern regional», va afirmar Aguado, reflectint un canvi de discurs radical respecte a la seva tesi durant la primavera passada. Llavors, en ple estat d’alarma a tot el territori nacional, tant ell com Ayuso defensaven la necessitat que la Comunitat de Madrid gestionés la pandèmia amb els seus propis mitjans. També ho feia Pablo Casado, líder del PP, que va votar en contra de les dues últimes pròrrogues de les mesures excepcionals.

Notícies relacionades

Però la segona onada està creixent imparable i el risc és màxim. Per això les dues administracions s’han mogut. Fins aquest dimecres, el Govern no contemplava decretar l’estat d’alarma a Madrid tret que ho demanés Ayuso. A la Moncloa recordaven que Sánchez ja va oferir a totes les autonomies, des del 25 d’agost passat, la possibilitat que sol·licitessin l’activació de l’article 116 de la Constitució en tot o en part del seu territori si així ho creien oportú. Però cap regió va demanar l’alarma. Tampoc Madrid. 

Fonts del Govern autonòmic indicaven, no obstant, que en els últims 12 mesos la presidenta ha remès sis cartes a Sánchez, quatre d’aquestes durant la Covid i la primera, just fa un any. L’Executiu regional ha demanat en aquest temps, recordaven, grups de treball per a la tornada al col·le, una taula de diàleg amb Madrid per al repartiment dels 16.000 milions no reemborsables, un pla per a l’aeroport de Barajas –malgrat que només han sigut 1.739 els casos importats a tot Espanya des del 10 de maig–, una estratègia «clara» de desconfinament o un pla nacional de mobilitat.