risc extrem

Sánchez intervé davant la greu crisi de Madrid pel coronavirus

El president es reunirà a Sol amb Ayuso després que el vicepresident Aguado, de Cs, li hagi demanat ajuda

L'executiu regional manté en suspens la comunitat a l'endarrerir unes quantes vegades l'anunci de les restriccions aquest divendres

pruebas-covid

pruebas-covid

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró / Patricia Martín

El Govern ha fet un pas al capdavant per intervenir en la situació límit que viu la Comunitat de Madrid amb la pandèmia. No declararà l’estat alarma ni agafarà el timó com li reclamen cada vegada més experts, però pot ser el pas previ si les coses no milloren. De moment, Pedro Sánchez es reunirà a la Puerta del Sol amb Isabel Díaz Ayuso per «abordar una estratègia conjunta» i «unir esforços i mitjans». En els pròxims dies es podrà comprovar si la trobada, que tindrà lloc dilluns, aconsegueix aquests objectius.

La iniciativa de la reunió ha sortit de Sánchez a través d’una carta enviada aquest dijous en què argumenta la necessitat de «reforçar els mecanismes de cogovernança a la vista de l’evolució de la pandèmia a la comunitat que presideixes».

El paper d’Aguado

La missiva es va redactar al cap de poques hores que el vicepresident de Madrid, Ignacio Aguado, reclamés «una implicació contundent» de Sánchez en la crisi madrilenya. Aguado és el càrrec institucional més rellevant de Ciutadans, partit que ara festeja Sánchez per als Pressupostos.   

És molt probable que Aguado apel·lés al Govern sense consultar-l’hi a Ayuso davant la gestió caòtica que està fent de la crisi, però la presidenta va aprofitar la carta de resposta per recordar al seu interlocutor que li havia demanat una trobada sense èxit en reiterades ocasions. Ayuso argumenta en la seva missiva que Madrid al ser la capital «requereix de coordinació específica».

L’Executiu madrileny s’ha resistit fins ara a prendre mesures tan dràstiques com les que han aplicat altres autonomies amb menor incidència del virus per no perjudicar l’economia. I quan el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, s’ha avançat a anunciar-les per primera vegada, des de la presidència s’ha trepitjat el fre. També es podia acollir a la declaració de l’estat d’alarma en només un territori que va oferir Sánchez si és que li faltaven instruments legals per fer front a la crisi.

Madrid està en suspens des de l’anunci dels «confinaments selectius» a les zones de més incidència. Diversos retards en l’hora de presentació han allargat el desconcedrt aquest divendres. Ho anunciarà la mateixa Ayuso «a la tarda».

Missatges de calma

La presidenta va enviar aquest dijous dos dels seus consellers a intentar tranquil·litzar els desconcertats ciutadans. El de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va gravar un vídeo destinat, com ell mateix va dir, a «enviar un missatge de calma amb referència a les interpretacions que s’estan fent respecte a la situació de coronavirus». Hi assenyalava que l’Executiu regional està treballant en una «proposta per prendre decisions en el sentit de restringir la mobilitat i reduir l’activitat a les zones amb més transmissió del virus».

Escudero va fugir de la paraula ‘confinament’, però no el va descartar. Al cap i a la fi, quan es limita la mobilitat s’està aplicant un tipus de confinament. Segons la cadena SER, Ayuso va pressionar sense èxit Zapatero perquè es retractés del seu anunci en un vídeo.  

L’altre conseller a intervenir, Enrique López, va argumentar que una comunitat autònoma no pot «confinar les persones a casa», sense demanar l’estat d’alarma i que el que es busca és «reduir la mobilitat i limitar els contactes no necessaris». «Cal llançar un missatge de tranquil·litat a la població», va advertir perquè la paraula confinament «genera angoixa». ¿Serà un confinament però amb un altre nom? 

Notícies relacionades

Abans de proposar a Ayuso la cimera de Sol, Sánchez ja li havia enviat a un avís a través del ministre de Sanitat. «Madrid ha de fer el que calgui per controlar l’epidèmia. Vull ser molt clar». Al venir de Salvador Illa, que gairebé mai abandona el to conciliador amb les comunitats, l’exigència va sonar a ordre d’immediat compliment.

El panorama de fons

Les ucis tenen ja a Madrid un 41,5% d’ocupació Covid, amb alguns hospitals al complet, els llits un 22% i la positivitat de les PCR també el 22%, un índex inequívoc que milers de casos no es detecten. L’atenció primària està desbordada, una cosa que no es mesura en xifres però de la qual hi ha nombrosos exemples. «Tenim sis metges, quatre estan de baixa, un de vacances, només en tenim un treballant».  Ho explicava amb desesperació la Flora, la infermera d’un dels centres de salut del pont de Vallecas, la zona zero del coronavirus a Espanya.