SITUACIÓ «PREOCUPANT»

El Govern no contempla de moment decretar l'alarma a Madrid

L'Executiu insta Ayuso que ho demani ella: «Vol que li traguem la responsabilitat de les mesures difícils»

Sanitat confia que la regió adopti noves restriccions, perquè és la que té les competències

GRAF5187. MADRID, 16/09/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez durante su intervención en la sesión de control al Gobierno que se celebra este miércoles en el Congreso. EFE/ J.J. Guillén

GRAF5187. MADRID, 16/09/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez durante su intervención en la sesión de control al Gobierno que se celebra este miércoles en el Congreso. EFE/ J.J. Guillén / J.J. Guillén (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La decisió original va partir al juny i, en essència, no ha canviat. Pedro Sánchez va patir per arribar fins a la sisena pròrroga de l’estat d’alarma, l’últim xec que li van concedir, i de mala gana, els grups parlamentaris, i des que va concloure la desescalada va decidir transvasar la responsabilitat a les comunitats autònomes. Amb el «recolzament» de l’Executiu central. Aquesta determinació no ha canviat. I per això el Govern no es planteja, almenys per ara, agafar les regnes i intervenir la Comunitat de Madrid. No preveu decretar l’estat d’alarma a la regió, tret que sigui Isabel Díaz Ayuso qui l’hi reclami.

I això no entra en els plans de la presidenta, el gabinet de la qual es troba immers, una altra vegada, en la confusió, després que el seu viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, anunciés «confinaments selectius» i «restriccions a la mobilitat», mesures que, no obstant, no van ser recolzades per la baronessa conservadora. La incertesa sobre què farà Madrid a partir de divendres, per quan ha anunciat més limitacions, és total. 

No obstant, diferents fonts del Govern de Sánchez consultades per EL PERIÓDICO arriben a la mateixa conclusió: no es mourà fitxa, no es prendrà la iniciativa. No, de moment. «L’alarma l’haurà de demanar la Comunitat de Madrid. El que vol Ayuso és que li traguem la responsabilitat de prendre mesures difícils. Però no, que ho demanin ells», sentencia amb rotunditat un ministre. A la Moncloa, la posició és igual de rocosa: no es contempla activar l’article 116 de la Constitució només per a la regió. I des del Ministeri de Sanitat, la mateixa resposta: «Confiem que prendran mesures a Madrid. La presidenta es veurà obligada a fer-ho».

22,1% de positivitat

Notícies relacionades

No hi ha, per tant, canvis respecte a la posició inicial del Govern. En l’equip del líder de l’Executiu recorden que les comunitats disposen, com els ho va recordar en la seva compareixença davant els mitjans de finals d’agost, de recursos humans –més de 2.700 rastrejadors de les Forces Armades–, econòmics –16.000 milions d’euros no reemborsables, 2.000 d’aquests destinats a l’educació– i legals. Sánchez, referent a això, va recordar a les autonomies que poden sol·licitar la declaració de l’estat d’alarma a tot el seu territori o en una part. Cap ho ha fet fins ara.

Tampoc Madrid, de nou el focus de la pandèmia de coronavirus a tot Espanya. La Comunitat ha reportat en les últimes hores 1.854 casos diagnosticats el dia previ, pels 4.728 de tot Espanya, i la seva incidència acumulada en els últims 14 dies és de 642,98 positius per 100.000 habitants, quan la mitjana nacional és de 256,57. Madrid va notificar 124 dels 366 morts en l’última setmana. El 22% dels llits d’hospitals estan ocupats per pacients de Covid (el 8,5% en el conjunt del país). I la taxa de positivitat (el percentatge d’infectats respecte a les PCR realitzades) és del 22,1% a la Comunitat, pel 13% de tot Espanya. Com va publicar EL PERIÓDICO aquest dimecres, el risc de contagi a Madrid és extrem, sense que l’Executiu autonòmic hagi adoptat mesures tan contundents com altres comunitats en millor situació epidemiològica.