ACTE A BARCELONA

Òmnium demana l'amnistia per als «represaliats» amb 2.850 cadires buides

El president col·loca el nom de Puigdemont i Cuixart en un dels seients

Mauri exigeix una resposta «col·lectiva» a la possible inhabilitació de Torra

zentauroepp54870454 barcelona     11 09 2020  barcelona  los presidentes de gene200911122235

zentauroepp54870454 barcelona 11 09 2020 barcelona los presidentes de gene200911122235 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest divendres Òmnium Cultural ha omplert el passeig de Lluís Companys de Barcelona amb 2.850 cadires buides per exigir l’amnistia per als «represaliats» pel procés. El Govern, els partits sobiranistes, diverses entitats socials i els sindicats USTEC i Intersindical han desfilat per l’entramat de cadires posant nom a cadascuna. 

A l’acte hi ha participat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha col·locat en un dels seients de la fila principal el nom de l’expresident Carles Puigdemont i el del president d’Òmnium, Jordi Cuixart: «Els dos presidents», ha afirmat Torra acompanyat pel vicepresident de l’entitat organitzadora, Marcel Mauri.

 

Uns minuts abans, el vicepresident Pere Aragonès ha fet el mateix en homenatge al cap d’ERC, Oriol Junqueras, i a la secretària general del partit, Marta Rovira. El president del Parlament, Roger Torrent, ha recordat l’expresidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, i l’exconsellera Dolors Bassa.

En aquesta ocasió, a més dels partits independentistes, també s’hi han sumat càrrecs de Catalunya En Comú Podem, com Jaume Asens i Gerardo Pisarello. En representació de la CUP hi ha acudit el diputat al Parlament Carles Riera. A causa de les limitacions que obliga la Covid-19, els participants no s’han conjurat al mateix espai, si no que han anat entrant i sortint del recinte per evitar aglomeracions.

Una resposta «col·lectiva» a la inhabilitació

En un acte molt breu i sense públic, Mauri ha carregat contra el Govern central i ha exigit que la solució al conflicte polític inclogui l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia. I que els «represaliats» pel procés, formin part de la sortida: «Si tots són víctimes de la venjança, mereixen formar part de la solució», ha dit.

«Si el Govern central vol abandonar la via de la repressió i deixar la via de Vox per resoldre el conflicte, com presumia Pedro Sánchez, ho té fàcil: reconèixer el dret a l’autodeterminació i aprovar l’amnistia», ha continuat, i ha assenyalat l’Executiu central i la fiscalia com els «responsables» de la situació.

Notícies relacionades

«Jordi Cuixart fa més temps que és a la presó sota un govern de Pedro Sánchez que amb un del PP. D’ells depèn parar-ho, o els condemnarà. Els governs passen, però el clam d’aquest país per la llibertat persisteix», ha sentenciat el portaveu d’Òmnium.

Mauri ha fet una menció dirigida a l’independentisme i ha cridat a la unitat: «Ens necessitem tots, més que mai, perquè la resposta a sentències passades i a possibles inhabilitacions futures ha de ser col·lectiva. Construir-la entre tots i amb valentia política», ha inquirit.