LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

El jutge acredita que l'espionatge a Bárcenas va costar almenys 53.266 euros dels fons reservats

El sumari de la caixa b constata 25 pagaments del 2013 al 2015 per torpedinar la investigació

El jutge De la Mata ha aixecat el secret de les actuacions al produir-se en l'operació Kitchen

20200909 512459 rajoykitchene 1 1-1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J.G. Albalat / Dani G. Sastre

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, instructor de la causa en la qual s’investiga la caixa b del PP, ha guanyat per la mà el seu company Manuel García-Castellón, encarregat de l’operació Kitchen. En una de les seves últimes resolucions en la causa, el secret de la qual s’ha aixecat, i a què ha tingut accés aquest diari, el magistrat del Jutjat Central d’Instrucció número 5 declara acreditat que l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas amb què es va intentar torpedinar la investigació al seu càrrec va ascendir almenys a 53.266,22 euros procedents dels fons reservats del Ministeri de l’Interior durant l’etapa en què al capdavant hi havia Jorge Fernández Díaz.

«Han quedat acreditats 25 abonaments entre els mesos de juliol del 2013 i setembre del 2015, no consten pagaments tots els mesos (l’agost del 2013 i el maig del 2015) i existeixen pagaments múltiples en alguns dels mesos. La periodicitat ha sigut mensual, acumulant un total d’abonaments en el període complet analitzat de 53.266,22 euros», afirma en la interlocutòria.

D’aquesta quantitat 50.000 euros corresponen a sous i salaris (pagats sota l’epígraf de «col·laboradors», com era el xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos) i la resta a despeses de menjar (2.574 euros), transport (496 euros) i un apartat que apareix un mes denominat total despeses (195 euros). Els diners van ser entregats a Ríos pel principal imputat en el ‘cas Tàndem’, en el qual s’emmarca Kitchen, l’excomissari José Manuel Villarejo, entre juliol del 2013 i abril del 2015, i pel també imputat Andrés Gómez Gordo, anomenat ‘Andy’ o ’Cospedin’ per la seva relació amb l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, en els mesos de juny, juliol i agost i setembre del 2015.

Vigilàncies diàries

També «ha quedat acreditat que persones i llocs de l’entorn de Bárcenas i de la seva dona, Rosalía Iglesias, van ser objecte de vigilància entre el 25 de juliol i l’11 d’octubre» del 2013; així com els dies 22 de gener i 12 de febrer del 2014, «i existeix constància documental d’això mitjançant notes de servei». Segons el jutge, aquestes vigilàncies van ser efectuades per l’Àrea especial de Seguiments, Servei Adscrit a la Unitat Central de Recolzament de la Comissaria General d’Informació.

En el procediment apareixen els informes de seguiment diari a què es va sotmetre Iglesias, així com al seu fill, durant aquell estiu i als informes es reflecteix amb qui es veien, les botigues que freqüentaven i fins i tot si sortien sense rumb fix. En aquests informes, els que es convertiran en els seus companys, quan a Ríos se’l recompensi amb l’accés a la Policia, es refereixen a ell com a «moro». En els registres d’Interior no consta com a operació Kitchen com a tal, però sí com a seguiments al matrimoni, dins de la Unitat Central de Recolzament Operatiu, al front del qual estava Enrique García-Castaño, per localitzar el patrimoni de l’extresorer.

Notícies relacionades

També consten diverses converses en les quals Villarejo elogia la rapidesa amb què Ríos aprèn i com de «puta mare» que ho fa, així com altres en les quals l’excomissari dona compte al seu company Marcelino Martín Blas, llavors al capdavant d’Assumptes Interns, que Iglesias s’està reunint amb molta gent, segons l’informa el xòfer.

El jutge De la Mata va reobrir la investigació de la caixa b després d’escoltar la confessió del líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, en el judici de la primera època i va demanar còpia de la instrucció que realitzava el seu company del Jutjat 6 en relació amb l’espionatge a Bárcenas per intervenir-li la documentació que pogués perjudicar els dirigents del PP. Per això, els dos magistrats han aixecat el secret pràcticament alhora.