EL LABERINT CATALÀ

El Govern no assistirà a les manifestacions de la Diada

Demana als assistents a les marxes independentistes que «extremin les precaucions»

Torra afluixa amb les condicions perquè es reuneixi la taula de diàleg, tot i que «demanarà» amnistia i dret d'autodeterminació

berga

berga

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Cap membre del Govern assistirà aquest any a les manifestacions de la Diada, organitzades per l’ANC i altres entitats independentistes. La portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha explicat que volen donar exemple en un moment en què han demanat a la població que extremi les precaucions per la crisi sanitària provocada pel coronavirus.

«Com a membres del Govern, buscarem fórmules alternatives com la presència als balcons, i no hi haurà assistència física. Garantirem el dret a la manifestació, però considerem que ja que estem demanant a la població que evitin trobades de més de 10 persones, nosaltres ens hem de posar al capdavant d’aquestes mesures i no hi assistirem», ha dit.

A més, el Govern suspendrà tots els actes previstos, excepte la tradicional ofrena floral davant l’estàtua de Rafael Casanova. Allà acudirà una representació de l’Executiu formada pel president, Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i la mateixa Budó.

Acte pregravat

«A partir d’aquí no hi haurà més actes. Fins i tot la celebració del dia anterior a la Diada s’ha pregravat, i es televisarà sense la presència del Govern», ha afirmat la portaveu.

Quant a les concentracions independentistes, que aquest any es distribuiran per tot el territori català en un intent d’evitar les aglomeracions, Budó ha demanat als que hi assisteixin que vagin «molt amb compte». «Tenim molt clar que les entitats organitzadores prendran totes les mesures de prevenció, però ens preocupa l’abans i el després de la concentració. Els desplaçaments, els retrobaments, que la gent quedi després... És important que siguem conscients que estem encara en una crisi sanitària, que és important contenir els rebrots. Tots els que hi vulguin assistir, que ho facin tenint en compte això, evitar al màxim els contactes i que quan acabi no es quedin fent una cervesa, sinó que tornin a casa seva», ha afegit.

Reunió sense condicions

Notícies relacionades

La portaveu del Govern també s’ha referit a la reunió de la taula de diàleg entre el Govern espanyol i el català, després que aquest dilluns el president Pedro Sánchez truqués a Torra per acordar els detalls de la cita. Budó ha insistit que la part catalana demanarà que aquest fòrum abordi «el dret d’autodeterminació i l’amnistia» dels presos independentistes, però ha rebutjat establir aquesta premissa com a condició sine qua non perquè se celebri la trobada.

Sí que ha dit que «no tindria sentit» organitzar una trobada si no és per parlar, entre altres coses, del que vol la Generalitat, perquè per a la resta d’assumptes «ja hi ha altres fòrums». Mentrestant, els respectius equips treballen tant en l’ordre del dia com en la data de la reunió, que se celebrarà a Barcelona.