El Congrés vota aquest dijous el text

El Govern mira de salvar in extremis el decret local

Montero ofereix als grups congelar el fons de 5.000 milions i el préstec a l'Estat

Les expectatives són baixes per l'oposició general, tot i que el PSOE diu que no llança la tovallola

GRAF1481. MADRID, 08/09/2020.-MADRID, 08/09/2020.- La vicepresidenta primera y ministra de la Presidencia, Relaciones con las Cortes y Memoria Democrática, Carmen Calvo (i), y la ministra de Hacienda y portavoz del Gobierno, María Jesús Montero (d), ofrecen una rueda de prensa tras el Consejo de Ministros celebrado este martes en Madrid. EFE/ Juan Carlos Hidalgo POOL

GRAF1481. MADRID, 08/09/2020.-MADRID, 08/09/2020.- La vicepresidenta primera y ministra de la Presidencia, Relaciones con las Cortes y Memoria Democrática, Carmen Calvo (i), y la ministra de Hacienda y portavoz del Gobierno, María Jesús Montero (d), ofrecen una rueda de prensa tras el Consejo de Ministros celebrado este martes en Madrid. EFE/ Juan Carlos Hidalgo POOL / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern està a prop de patir la seva primera derrota parlamentària en aquesta legislatura. Pot arribar demà: el Congrés votarà la convalidació o derogació del reial decret llei 27/2020 sobre romanents dels ajuntaments. Les expectatives ja són baixes a l’Executiu, però tant Hisenda com el Grup Socialista creuen que no tot està perdut. No encara. Però diversos socis de l’Executiu, com ERC, segueixen lluny; el PP es manté en el ‘no’, i fins i tot els comuns d’Ada Colau  rebutgen el text.

Les converses es multipliquen en les últimes hores, tot i que l’última oferta és la que María Jesús Montero va posar sobre la taula fa una setmana en el Congrés i que va reiterar aquest dimarts, després del Consell de Ministres. Hisenda accepta que el text es tramiti com a projecte de llei, perquè els grups hi puguin incorporar esmenes. El ministeri es compromet a no aplicar els aspectes més controvertits –el nou fons de 5.000 milions per als municipis i la cessió dels romanents a l’Estat en forma de préstec que aquest tornaria en un termini màxim de 15 anys, a partir del 2022– fins que els grups trobin una fórmula alternativa i es tramiti amb celeritat.

Montero va demanar als partits que, a canvi, permetin la convalidació del decret llei, perquè continuïn en vigor els punts «imprescindibles per a l’enfortiment» dels municipis i que generen més consens.

Sánchez convida a la «reflexió»

¿Quins són aquests aspectes més pacífics? La suspensió de l’aplicació de la regla de despesa per al 2020 (i el compromís d’estendre-la fins al 2021), que els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit fins al màxim permès per la Constitució (fins a incórrer en dèficit), la prolongació de les inversions financerament sostenibles (IFS) i el fons de transport de 400 milions (per fer front al dèficit extraordinari motivat per la Covid-19). Montero va insistir que el seu equip i ella mateixa –que piloten les converses amb els grups– segueixen en disposició de «diàleg» i «escolta».

Montero demana que es validi el text perquè continuïn en vigor els punts de consens

També ahir aquest dimarts, Pedro Sánchez, en la seva compareixença monogràfica en el ple extraordinari del Senat, va convidar a la «reflexió», perquè es pot arribar a l’«absurd» que els consistoris no accedeixin als estalvis que tenen al banc i no poden tocar si el Congrés finalment deroga el text.

Notícies relacionades

Perquè, almenys per ara, l’Executiu sí que té clar que si el reial decret llei decau demà, no hi haurà una segona oportunitat. Fonts d’Hisenda van remarcar a aquest diari que no hi ha previsió que s’aprovi una altra iniciativa. «Si és el que volen, el tren passarà», rubriquen. Sánchez va perdre en el seu primer mandat, el gener del 2019, un altre decret llei, aquest sobre vivenda i defensat pel ministre José Luis Ábalos, però després va presentar una alternativa, just abans de les eleccions del 28 d’abril, que sí que va ser assumida per Unides Podem i avalada per la Cambra baixa.

ERC continua en el ‘no’ tret que hi hagi «un gir de 180 graus». Ciutadans tampoc té previst moure’s del rebuig, informa Efe. A Unides Podem, que ha sigut molt crítica amb el decret –el seu representant en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Pedro del Cura, alcalde de Rivas, es va abstenir, amb la qual cosa l’acord amb Hisenda va tirar endavant amb el vot de qualitat del president, el socialista Abel Caballero, regidor de Vigo–, s’ha virat una mica. El seu portaveu, Pablo Echenique, assegurava aquest dimarts al Congrés que «la negociació està evolucionant» i «la situació actual no és el final», informa Europa Press, però els comuns s’aferren, per ara, al rebuig. La votació es continua presentant molt coll amunt per al Govern i ja està en temps de descompte.