Sánchez acusa Casado de «deslleial» pel bloqueig institucional

El president apel·la a la unitat en els Pressupostos que estructuraran els ajuts europeus

Remarca la seva intenció de buscar «una solució dialogada» per a Catalunya a la Constitució

undefined54831507 graf1553  madrid  08 09 2020   el presidente del gobierno  p200908174950

undefined54831507 graf1553 madrid 08 09 2020 el presidente del gobierno p200908174950 / FERNANDO VILLAR

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La disputa entre el PSOE i el PP per la renovació institucional sembla enquistada des de fa temps. Els dos partits porten prop de dos anys amb la tasca pendent de negociar la reelecció de diversos òrgans judicials sobre la taula. En aquest escenari, Pedro Sánchez va mirar de pressionar aquest dimarts des del Senat Pablo Casado, acusant-lo de «deslleialtat» a la Constitució i a Espanya pel bloqueig que manté sobre aquest assumpte i per la seva negativa a dialogar sobre els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) pel 2021. A la resta de formacions polítiques, el president del Govern les va cridar novament a la «unitat» per encarar la pandèmia, tirar endavant els comptes públics i generar un nou clima polític.

Des de la Cambra alta, on el president del Govern va decidir iniciar el curs polític, Sánchez va criticar l’entossudiment del PP a tractar la renovació institucional per la presència d’Unides Podem al Govern: «És a dir, que no es compleixi la negociació fins que el Govern sigui del seu grat». A més, els va instar a no vetar els morats per la seva imputació per presumpte finançament irregular perquè, llavors, ningú negociaria amb el PP. «Les regles que ens semblen bones quan estem al Govern no poden semblar-nos dolentes quan estem a l’oposició i d’altres estan al Govern», li va etzibar després de recordar que l’actual composició del Consell General del Poder Judicial es va conformar quan els conservadors tenien majoria al Congrés dels Diputats

 

Maroto rebutja que la seva formació es converteixi en «crossa» de Sánchez per mantenir-se en el poder

«Hi ha partits polítics que diuen que és un Govern amb Unides Podem i que Unides Podem demana coses que estan fora de la Constitució. I és veritat, Unides Podem demana coses que estan fora de la Constitució, però Unides Podem mai ha incomplert la Constitució i aquells que estan bloquejant la renovació d’aquests òrgans sí estan incomplint la Constitució», va remarcar sobre els seus socis de Govern. 

«No es pot ser constitucionalista de posar i treure, a temps parcial, ni en benefici d’inventari, veient si alguna cosa beneficia o perjudica depenent del dia i del context. La Constitució, senyoria, es respecta íntegrament», va apuntar. Segons la seva opinió, el bloqueig que està provocant Casado «debilita les institucions» i «no és lleial». A més, va carregar contra els conservadors per condicionar la negociació a la sortida dels morats de l’Executiu: «No és democràtic perquè no reconeix el resultat electoral de l’any passat». 

Els conservadors no van trigar a engegar a rodar la invitació de Sánchez a negociar els Pressupostos i la renovació institucional. El portaveu del PP en el Senat, Javier Maroto, va defensar que el seu partit no es convertirà en la «crossa» del Govern perquè aquest continuï instal·lat a la Moncloa. 

Els comptes públics

Com ja va fer després del primer Consell de Ministres a la tornada de l’estiu, Sánchez va fer una crida a la unitat per afrontar la complexa situació actual. «Si el virus no fa distincions entre éssers humans, tampoc els éssers humans hem de dividir-nos en el combat contra aquest enemic comú», va defensar.

Una unitat que, segons va dir, s’ha de traslladar a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Malgrat que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, va titllar aquest dimarts d’«inviable» un acord amb Cs per tirar endavant els comptes públics, el cap de l’Executiu va apuntar a la necessitat de conformar un «acord parlamentari al més ampli possible», deixant clar que la seva pretensió és incloure els taronges. 

 

«Quanta més base parlamentària i social tinguin aquests Pressupostos, més ràpida i poderosa serà la recuperació en aquest país», va argumentar. Tot seguit, va incidir que no es pot «exloure» ningú tret d’aquells que no decideixin participar perquè anteposin els seus propis interessos als d’Espanya.

El president del Govern afirma que els comptes públics són necessaris per «absorbir» els ajuts europeus

A més, va explicar que els comptes públics seran el «tronc» dels prop de 140.000 milions d’euros que es rebrà en ajuts des de la Unió Europea i que seria una «greu irresponsabilitat» deixar sense base aquests fons. En aquest sentit, va posar èmfasi que si no s’aproven els comptes públics es «comprometria l’absorció i execució» dels ajuts. 

El diàleg 

Notícies relacionades

Aprofitant la seva presència a la Cambra territorial, Sánchez també va fer referència al conflicte català per reivindicar el seu compromís amb el diàleg. «Creiem que dins de la Constitució podem trobar una solució dialogada al conflicte a Catalunya», va dir. Sobre la pròxima reunió de la taula entre Govern Generalitat, el cap de l’Executiu va deixar clar que la seva intenció és convocar-la al més aviat possible, però que està en mans de Quim Torra

Un dels assumptes a tractar en aquesta taula, va reivindicar ERC, és la creació d’una llei d’amnistia que permeti l’excarceració dels polítics catalans presos. No obstant, el portaveu de JxCat, Josep Lluís Cleríes, no es va mostrar tan disposat al diàleg i va apuntar que aquest òrgan «no pot ser una taula de socors per al PSOE». Així, va deixar clar que el seu partit no vol «escenificacions ni fotos», sinó acordar, abans que la data i el lloc, un ordre del dia que inclogui el dret a l’autodeterminació.