REUNIÓ A LA MONCLOA

Arrimadas expressa a Sánchez la seva «voluntat ferma i real» de negociar els Pressupostos amb el Govern

La líder de Cs vol uns comptes «moderats» i no posa pegues que s'assegui a la taula Podem

Demana al Govern i a la resta de forces una «treva política» per a un moment «excepcional»

GRAF8965. MADRID, 02/09/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, recibe en la Moncloa a la líder de Ciudadanos, Inés Arrimadas, durante su ronda de contactos con los partidos políticos este miércoles para mantener una reunión e iniciar una ronda de encuentros con las formaciones políticas que medirá su disposición para pactar los presupuestos y otras cuestiones, como la renovación de los órganos constitucionales. EFE/Fernando Villar POOL

GRAF8965. MADRID, 02/09/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, recibe en la Moncloa a la líder de Ciudadanos, Inés Arrimadas, durante su ronda de contactos con los partidos políticos este miércoles para mantener una reunión e iniciar una ronda de encuentros con las formaciones políticas que medirá su disposición para pactar los presupuestos y otras cuestiones, como la renovación de los órganos constitucionales. EFE/Fernando Villar POOL / Fernando Villar (EFE)

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern i Ciutadans negociaran els Pressupostos Generals de l’Estat del 2021. Ja no són declaracions de tempteig, sinó compromisos assumits per les parts. Perquè Inés Arrimadas va manifestar directament a Pedro Sánchez la seva «voluntat real i ferma» d’asseure’s amb l’Executiu per parlar dels pròxims comptes, que no seran «normals» atesa l’excepcionalitat del moment. I no posa pegues que a la taula també es trobi Unides Podem, el soci minoritari del Gabinet. 

El camí de l’entesa entre el president del Govern i la líder de Ciutadans ja estava molt adobat i es va consolidar en la reunió que tots dos van mantenir aquest dimecres a la tarda durant una mica més de dues hores. La interlocució ha sigut fluïda en els últims mesos, estreta per les negociacions sobre les pròrrogues de l’estat d’alarma, avalades totes elles pels taronges. A partir d’allà, l’Executiu i el partit d’Arrimadas van anar aproximant postures respecte als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), al punt que ara Cs és el soci elegit per al PSOE per poder tirar-los endavant, atès el rebuig inicial d’ERC. Les expectatives sobre l’entrevista amb Arrimadas, la primera presencial amb Sánchez des que va ser escollida com a cap de la seva formació, eren ja d’entrada molt més altes que les que planejaven sobre el despatx amb Pablo Casado, que va acabar en fiasco, com s’esperava. 

La negociació pressupostària, doncs, s’aplana. De la reunió amb la cap de Cs no va sortir una nova data per arrencar formalment les converses, però sí que es va percebre la voluntat de les parts de trobar-se, i amb certa agilitat. Perquè si Arrimadas va sortir satisfeta de la seva cita amb el president, i si va reconèixer la «predisposició» d’aquest per pactar, el Govern va definir la reunió com a «constructiva» i alhora «crítica», però en la qual va apreciar la «voluntat sincera de diàleg» de la dirigent taronja malgrat les diferències que existeixen i els separen, com després va resumir, passades les nou de la nit, la ministra portaveu, María Jesús Montero

Arrimadas admet la «predisposició» de Sánchez i que no és per a ella «fàcil» acordar amb el Govern

Arrimadas va defensar que és una «obligació», en aquest moment, amb una economia devastada per la Covid, i quan planegen tantes incerteses, «arribar a acords i deixar de banda el partidisme».

No és «fàcil» arribar a consensos amb un Executiu que no va recolzar al gener i que va intentar que no es formés, va apuntar, però sent que és el que ha de fer per evitar, a més, que es continuïn cometent «errors» en la gestió de la pandèmia i per atenuar el pes de Podem. 

Ser «útils»

Per això, la dirigent de Cs va expressar a Sánchez, i va traslladar després en roda de premsa a la Moncloa, la «voluntat ferma i real» d’asseure’s a negociar amb el Govern uns Pressupostos «moderats, assenyats», que «incorporin els ajuts europeus» i que no tinguin «ideologies contràries al que necessita el país», i evitar així que «se l’acabin repartint [Gabriel] Rufián, [Arnaldo] Otegi i [Pablo] Iglesias en un despatx». 

Arrimadas va remarcar que aquestes circumstàncies no són les normals. A més, dels nous PGE depèn que es puguin «executar correctament» els ajuts procedents de Brussel·les. «No considerem que aquests siguin uns Pressupostos normals, són uns Pressupostos excepcionals, els més importants de la democràcia espanyola». «Serem molt crítics, però els espanyols ens donen molta força per ser responsables i útils», va sentenciar la dirigent de Cs. Perquè a més, va vaticinar, «es jutjarà a tothom», al Govern, però també a les forces de l’oposició, pel que han fet durant la pandèmia. «Podrem equivocar-nos, però anem a dormir amb la consciència tranquil·la», va remarcar, avançant-se a les crítiques que ella mateixa rebrà per prestar-se a negociar amb l’Executiu de coalició. 

Perquè aquesta és una altra clau: Cs no té problemes en asseure’s a la taula amb Unides Podem, ni demana, com Casado, que Iglesias surti de l’Executiu. Arrimadas va explicar que el fet que per la part del Govern estiguin la ministra Montero i el responsable econòmic morat i secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, respon més a «lluites internes» dins de l’Executiu, però els Pressupostos s’han negociat sempre amb Hisenda, que està en mans del PSOE. La seva intenció és ser «útil», i que els comptes tirin endavant «de la millor manera possible». Amb aquesta afirmació estava donant per segur que hi haurà Pressupostos i, amb molta probabilitat, amb el plàcet del seu partit.  

La cap de Cs demana una «treva política», que casa amb la petició del president

El propòsit dels liberals és que els PGE del 2021 siguin «moderats i assenyats», i que surtin aviat. Tot i que no hi ha un calendari de negociació, Cs entén que no s’hauria «de perdre gaire temps», ja que abans del 15 d’octubre l’Executiu ha de presentar a Brussel·les el Pla Nacional de Reformes i les inversions que vol que siguin finançades pels fons europeus. «Cada dia compta», va insistir. Arrimadas situarà, com a caps de l’equip negociador, la seva número dos, Marina Bravo; el portaveu parlamentari, Edmundo Bal, i el vicesecretari primer, Carlos Cuadrado. Ells són els que han estat parlant amb l’Executiu en aquests últims mesos. 

La cap de Cs també va reclamar una «treva política per Espanya per afrontar la segona onada», per estar «a l’altura» dels espanyols i garantir «un futur millor». Segons el seu parer, és el Govern el que ha d’assumir «primer» aquesta treva, «treballant» amb totes les forces i «ajudant les comunitats autònomes». «Nosaltres ja estem en aquesta treva, evidentment no és fàcil negociar determinades coses amb aquest Govern, però ¿quin espanyol no ha fet coses difícils en aquests mesos? ¿Com no farem coses extraordinàries nosaltres? ¿Com no fer l’impossible?» Aquesta «treva política» és el que Sánchez anomena «desterrar la lluita partidista» de la gestió de la pandèmia. Els interessos de tots dos casaven. 

No s’exclou oficialment Cs

En la trobada, Arrimadas també va plantejar altres qüestions com que l’Executiu assumeixi «el lideratge i la coordinació» de la tornada al col·le –«no es tracta que les comunitats perdin les seves competències en educació, sinó que el Govern exerceixi també la seva»–, un pla de conciliació o l’extensió dels ertos més enllà del 30 de setembre. 

Montero confia que es trobi un equilibri entre progressivitat i creixement i ocupació

Notícies relacionades

En roda de premsa posterior a la Moncloa, Montero va agrair la disposició de Cs de pactar els PGE, tot i que hi hagi diferències en política fiscal. La ministra confia que es trobi una «proposta equilibrada» que permeti «guanyar progressivitat»  –Unides Podem reclama aplicar ja la pujada impositiva– i «compassar el creixement econòmic en una situació de crisi» i apuntalar l’«ocupació de qualitat». Però la revisió de més llarg alè serà «traslladada més endavant», no ara. 

La portaveu va donar un cop de mà a Arrimadas a l’insistir que Cs és un partit crític amb el Govern, però el to fet servir per dirigir-se als taronges estava a anys llum de l’utilitzat per respondre a Casado. A més, Hisenda continuarà intentant buscar el recolzament de més grups, de tal manera que oficialment no renuncia a ERC, tot i que els socialistes donen per fet que aquesta aproximació serà impossible. Aquest dijous passa per la Moncloa Gabriel Rufián, el portaveu dels republicans.