Sánchez aplana el diàleg amb Cs després del cop de porta del PP

Casado rebutja negociar els Pressupostos i la renovació dels òrgans constitucionals

Els populars proposen a l'Executiu crear un òrgan independent per distribuir els fons europeus

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez; y la presidenta de Ciudadanos, Inés Arrimadas, durante su reunión en el Palacio de la Moncloa, en Madrid (España), a 2 de septiembre de 2020. Tras el PP, Ciudadanos ha sido el segundo partido citado por Sánchez dentro de la ronda de reuniones con las fuerzas de oposición para sondear posibles apoyos para la negociación de los Presupuestos Generales y la renovación pendiente de instituciones como el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ).

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez; y la presidenta de Ciudadanos, Inés Arrimadas, durante su reunión en el Palacio de la Moncloa, en Madrid (España), a 2 de septiembre de 2020. Tras el PP, Ciudadanos ha sido el segundo partido citado por Sánchez dentro de la ronda de reuniones con las fuerzas de oposición para sondear posibles apoyos para la negociación de los Presupuestos Generales y la renovación pendiente de instituciones como el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ). / Pool (Pool)

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez ha aconseguit trencar el bloc de la plaça de Colón. Aquest dimecres, el president va començar a la Moncloa una ronda amb els partits polítics i es va poder veure com el PSOE avança en la seva relació amb Ciutadans, amb el qual comptarà per elaborar els Pressupostos Generals de l’Estat del 2021, i com continua augmentant la distància amb Pablo Casado.

El líder del PP va ser el primer a passar pel despatx de Sánchez, amb el qual no es veia a soles des del 17 de febrer malgrat la pandèmia que ha sacsejat el planeta. Casado es va negar a participar en la negociació dels Comptes i també va rebutjar renovar els òrgans constitucionals (Consell General del Poder Judicial  (CGPJ), Tribunal de Comptes, Defensor del Poble i RTVE, entre d’altres), dos ‘nos’ que justifica pel fet que Podem sigui membre del Govern de coalició. «[Iglesias] està en una petició de canvi de règim constitucional, ha demanat que el Rei abdiqui i que hi hagi un referèndum sobre la Monarquia, i així comencem molt malament», va assenyalar. A més, va destacar que el partit morat està sent investigat per presumpte finançament irregular, advoca per un referèndum d’autodeterminació a Catalunya i «blanqueja» Bildu. «La pilota és a la teulada de Sánchez, per veure què fa amb Podem», va dir Casado en una roda de premsa a la seu del Govern després de la reunió, que va durar gairebé dues hores. A preguntes de la premsa, el líder del PP va insistir que, tot i que la legislatura es completi i arribi fins al 2023, ell no negociarà la renovació d’aquestes institucions si Iglesias segueix en l’Executiu. El CGPJ va instar aquest dimecres per última vegada als grups parlamentaris que procedeixin a la renovació de l’òrgan de govern dels jutges en el termini establert per la Constitució i per la llei orgànica del poder judicial. Està pendent de fer-se des del desembre del 2018.

Malgrat les seves dues negatives en aquests dos assumptes, Casado va mirar de remarcar la bona acollida de Sánchez a la seva proposta de crear una «Agència Nacional per a la Recuperació Econòmica d’Espanya» per distribuir els fons que arribin de Brussel·les, que podria estar dirigida per un expert «sense carnet de partit», i també va afirmar que va veure sintonia en dos assumptes més: l’opció de reforçar la legislació ordinària, per evitar haver d’utilitzar l’estat d’alarma per assegurar-se les limitacions de circulació i mobilitat, i la possibilitat de canviar en la llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, per facilitar la resposta dels tribunals a les decisions dels governs autonòmics.    

Reunió «decebedora»

La resposta de l’Executiu a la cita amb Casado, exposada per la ministra d’Hisenda  i portaveu, María Jesús Montero, va ser dura. Va qualificar de «decebedora» la reunió i va acusar el líder del PP de donar «l’esquena al diàleg» amb la seva actitud de «confrontació», «frontisme» i «obstruccionisme». Montero considera que els conservadors segueixen «utilitzant les dades de la pandèmia», a partir de falsedats i de la manipulació, per «intentar desgastar el Govern». La portaveu veu «accessori» l’agència que proposa i «ofensiu» perquè posa en dubte la distribució dels ajuts que pugui fer el Govern amb el format actual (amb una unitat de seguiment instal·lada en el Gabinet de la Presidència, dirigida per Iván Redondo). 

Montero va insistir que, davant la greu crisi provocada per la Covid-19, el PP hauria de participar en l’elaboració dels Pressupostos. No obstant, mai el principal partit de l’oposició ha recolzat els Comptes del Govern. I sembla que aquesta pandèmia tampoc canviarà aquesta tradició. Però la qüestió pressupostària no era l’eix capital per al Govern, ja que, com va reconèixer la mateixa ministra, Hisenda creu que podrà tirar endavant els comptes del 2021 fins i tot sense el recolzament del PP, ja que té com a comodí Ciutadans, que sí que ha expressat la seva disposició a pactar-los.

Inés Arrimadas ho va deixar clar després de veure’s amb Sánchez, a la tarda. En una trobada que es va allargar una mica més de les dues hores que va estar Casado, la presidenta de Cs va demostrar que el seu gir, després de l’enfonsament del seu partit i la dimissió d’Albert Rivera, continua. Arrimadas li va dir a Sánchez que té «voluntat real i ferma» d’asseure’s amb l’Executiu per parlar dels pressupostos. I no va posar cap pega que en aquesta taula hi hagi Podem, una cosa que li va criticar Casado al matí quan li va recordar que, fa a penes tres anys, no volia pactar res amb el PP si hi havia algun dirigent popular imputat al territori en el qual negociaven. 

Evitar la influència de Rufián i Otegi

Arrimadas creu que és una «obligació» intentar arribar a una entesa amb el Govern en aquests moments i, sobretot, va explicar en una roda de premsa, vol fer-ho per evitar que els Pressupostos se’ls acabin «repartint [Gabriel] Rufián, [Arnaldo] Otegi i [Pablo] Iglesias en un despatx». 

Notícies relacionades

El vicepresident segon, per la seva banda, continua expressant, aquesta vegada directament, que no li agrada l’acostament de Sánchez a Cs. En la Sexta, Iglesias va assegurar que primer es negociarà al si del Govern, després amb els socis d’investidura, després amb els que es van abstenir (entre els quals hi ha ERC) i, finalment, Ciutadans.

No és l’ordre que porta Sánchez, que ha deixat els republicans per a aquest dijous, conscient de la seva inestabilitat per estar pendents de les eleccions catalanes, encara sense data. El segon dia de reunions també parlarà amb el PNB i amb Bildu.