TORNADA A L'ESCOLA

El Govern descarta ajuts especials als pares que es cuidin dels fills en quarantena

La ministra d'Hisenda confirma que si el menor es contagia de coronavirus els progenitors tindran una baixa mèdica retribuïda

undefined54729844 madrid 01 09 2020  pol tica  mar a jes s montero  portavoz d200901155719

undefined54729844 madrid 01 09 2020 pol tica mar a jes s montero portavoz d200901155719

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, acaba d’aclarir dubtes sobre els permisos laborals que tindran els progenitors amb fills que s’infectin de coronavirus o hagin d’estar en quarantena preventiva. Malgrat que la titular d’Educació, Isabel Celaá, va anunciar fa uns dies una nova fórmula per ajudar i cobrir econòmicament els progenitors, Montero ha deixat clar aquest dimarts que si un menor dona positiu de la malaltia, els pares –obligats a la quarantena si conviuen amb la criatura– tindran dret a una baixa laboral, que tindrà criteri mèdic i format de baixa per incapacitat temporal. Aquest permís està retribuït amb càrrec a la Seguretat Social i es percep entre el 60% i el 75% del sou. També cobreix els treballadors autònoms, tot i que la seva retribució varia en funció dels casos.

Ara bé, si el menor ha de guardar quarantena preventiva –per exemple, després d’haver donat positiu un company del mateix ‘grup bombolla’ o per ser un contacte estret en el cas de les aules dels alumnes més grans– l’única solució que tenen els pares per part del Govern és acollir-se al pla Em Cuida, que permet la flexibilitat de la jornada laboral, fins i tot amb una reducció del 100%, però que comporta també una reducció salarial proporcional. Els autònoms no es podran acollir a aquest pla, que va ser creat per a la negociació entre el treballador i l’empresa i que, en principi, havia d’expirar el 22 de setembre. El Govern, vist el desenvolupament de la pandèmia, ha decidit estirar-lo més mesos. 

Notícies relacionades

Les paraules de la titular d’Hisenda deixen una mica intranquils els pares i les mares, que estan a punt d’enviar els seus fills a l’escola sense tenir gaire clar com es desenvoluparà l’any acadèmic 2020-21 a causa de l’impacte de la pandèmia. Tots els científics apunten que l’obertura del curs implicarà nous brots de la malaltia. Els passos que cal seguir després d’aquests brots és controlar-los i aturar-los amb mesures estrictes. Però els pares i les mares que treballen fora de casa –i més en el cas dels que no poden teletreballar o en el cas dels autònoms– estan angoixats pensat com compaginaran la vida laboral amb la quarantena dels fills. Sobretot, tenint en compte que els avis no són aquesta vegada cap opció atès l’alt risc vital que corren. 

Ajuts autonòmics

Els ajuts als pares estan en boca dels polítics des que la tornada a l’escola ha començat a ser una realitat. El Govern del president Torra va reclamar fa uns dies a l’Estat la posada en marxa d’una prestació especial que compensi salarialment els progenitors que es vegin obligats a sol·licitar una reducció de jornada o una excedència. Una competència que fins ara la Generalitat ha declinat exercir aportant fons propis, a diferència d’altres autonomies com el País Basc, el País València o Galícia, on després del primer tancament d’escoles van activar els seus propis ajuts a la conciliació per als treballadors que haguessin de cuidar un familiar a causa de l’emergència del coronavirus.