CONVULSIÓ EN LA POSTCONVERGÈNCIA

Puigdemont i els presos de JxCat es donen de baixa del PDECat

L'expresident comunica la seva decisió a Bonvehí i aposta per «mantenir una relació cordial» amb el partit

Els exconsellers de la Generalitat Turull, Rull i Forn i els consellers Budó, Calvet, Puigneró i Buch també estripen el carnet

zentauroepp53882717 27 10 2018 foto d arxiu de carles puigdemont  alemania pol t200726221401

zentauroepp53882717 27 10 2018 foto d arxiu de carles puigdemont alemania pol t200726221401 / DPA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Minuts després que el PDECat assegurés que no li constava la baixa de l’expresident, Carles Puigdemont va anunciar a Twitter que deixava ahir la postconvergència. Després d’ell, en bloc, ho van fer els presos independentistes i convergents de tota la vida Josep RullJordi Turull i Joaquim Forn, així com els consellers Budó, Calvet, Puigneró i Buch, i un reguitzell de militants, càrrecs interns –entre els quals, 13 dels 15 responsables de les sectorials de l’organització– i alcaldes del partit, tots en suport a Puigdemont.

La direcció del PDECat va assumir ahir que, malgrat ser previsible, la baixa de Puigdemont i els presos –que van proposar fa uns mesos, sense èxit, la integració del partit en la nova força de Puigdemont– és una cosa que «dol» perquè, sens dubte, l’expresident és un potent reclam polític i electoral i els presos gaudeixen d’autoritat interna.

Una reguera de baixes

El PDECat xifrava en un 7% els militants que se’ls escapen (uns 800), però el degoteig va ser constant, inclosos alcaldes del Vallès Oriental, la regidora de Vic i noms com l’exvicepresidenta del PDECat, Míriam Nogueras, per citar-ne alguns exemples. Tots ho van anunciar a les xarxes socials, o sigui que el cop de porta és sonor. Aquest dimarts seguiran les baixes d’organitzacions territorials del PDECat.

Notícies relacionades

El partit postconvergent es manté ferm en la seva decisió de no diluir-se en Junts. És més, espera que la justícia li torni la propietat del nom, que els de Puigdemont es van fer seu en una maniobra que el PDECat considera irregular. El futur del PDECat passa per reivindicar, com ahir va fer el seu portaveu, un espai independentista de centre. I a tractar d’aferrar-se als alcaldes que segueixin fidels al seu ideari, així com als càrrecs en els diferents parlaments i en el Govern, on la cap visible i única passa a ser la titular d’Empresa, Maria Àngels Chacón, la preferida pel PDECat a encapçalar la llista electoral, enfrontant-se a la dels partidaris de Puigdemont.

Sense portes obertes

Malgrat la ruptura evident, el portaveu del PDECat, Marc Solsona, s’esforçava ahir a minimitzar el litigi judicial amb Puigdemont i a mostrar la seva disposició a continuar negociant amb el nou partit, una possible solució. Però ni Puigdemont accepta una coalició electoral ni el PDECat vol dissoldre’s en el nou partit. Mentrestant, els seguidors de la nova formació esperen que la postconvergència es vagi dessagnant internament.