RELLEU SORPRESA

Ciutadans confia en Carrizosa per evitar la caiguda a Catalunya

Roldán assegura que la decisió d'apartar-la de la candidatura es va prendre «en equip»

carrizosa

carrizosa

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Ciutadans té en les eleccions catalanes l’última bala de la cartutxera. Continuen sent la primera força del Parlament, després d’obtenir una victòria històrica a les urnes el 2017. Però, des d’aleshores, les coses han canviat molt. El partit ha passat de ser una alternativa de Govern a Espanya a lluitar per no desaparèixer, com testimonia que només aconseguís retenir 10 escons a les últimes generals. Ciutadans busca ara defensar el seu resultat català, un vestigi d’una altra època, amb dents i ungles.

Per això, la nova líder del partit, Inés Arrimadas –que va ser la candidata al Parlament el 2017 i que va substituir Albert Rivera després del daltabaix a les generals– va fer un cop de timó dimecres. Durant la reunió del comitè permanent d’aquell dia es va decidir que la candidata del partit a les eleccions catalanes, encara sense data, no serà Lorena Roldán, sinó Carlos Carrizosa.

L’aposta presenta de primeres un problema de formes per al partit, perquè Roldán va guanyar l’any passat sense oposició i amb l’aval de Rivera les primàries per convertir-se en la cap de cartell a Catalunya. En el comunicat oficial sobre el relleu, Ciutadans ho justifica amb arguments com que volien que el seu candidat tingués «exclusivament un càrrec públic a Catalunya, perquè no pugui ser identificat com un candidat de sigles i difumini qualsevol idea de partidisme, facilitant així una futura coalició constitucionalista».

Coalició impossible

La idea de la coalició amb el PSC i el PP, fracassada per endavant per la rotunda oposició dels socialistes, serveix també per desviar l’atenció sobre els dubtes que ha despertat Roldán durant aquests mesos –fins i tot a les seves pròpies files– i dels mals resultats que les enquestes pronostiquen al partit a Catalunya. Segons l’últim sondeig del Gesop per a EL PERIÓDICO, Ciutadans perdria almenys 20 dels 36 diputats actuals al Parlament, i passaria de primera a quarta força.

Notícies relacionades

Carrizosa és l’escollit per intentar tapar les fugues. Fidel número dos d’Arrimadas abans que l’actual presidenta de Cs fes el salt a la política nacional, el veterà dirigent té un estil parlamentari dur que agrada als quadros del partit. No obstant, en els últims temps ha sabut compassar-ho amb el gir que la líder de Ciutadans ha fet a la política del partit: si Arrimadas arribava a acords amb Pedro Sánchez en la lluita contra el coronavirus, Carrizosa ha allargat també la mà en ocasions a Quim Torra.

Roldán, que continuarà sent la portaveu de Cs al Senat, i el nou candidat català van voler aquest dijous transmetre sintonia en públic. L’aspirant defenestrada va assegurar a Onda Cero que la decisió de substituir-la es va prendre «en equip» i amb consens, amb l’objectiu de «fer un canvi electoral i aconseguir el canvi a Catalunya». Carrizosa li va contestar a Twitter: «Gràcies per fer aquest pas per afavorir una coalició constitucionalista a Catalunya. Ho donarem tot per sumar forces davant el nacionalisme excloent».