22 set 2020

Anar al contingut

BUTLLETÍ DE LA CAMBRA

El Parlament suprimeix punts controvertits de les resolucions sobre el Rei

El secretari general, Xavier Muro, esgrimeix el seu deure i Torra pressiona Torrent per cessar-lo

Queda fora la reprovació a Felip VI i el fragment en el qual es denuncia la «monarquia delinqüent»

El Periódico / Agencias

El Parlament ha publicat aquest dilluns al seu butlletí oficial les resolucions aprovades divendres passat en el ple sobre la monarquia, suprimint els punts controvertits que els lletrats havien advertit que no es publicarien perquè podien contravenir les advertències del Tribunal Constitucional.  

D’aquesta manera, queda fora la reprovació al rei Felip VI o el fragment en què es denuncia la «monarquia delinqüent», si bé el text manté que el Parlament declara que «Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir rei».

Al final del text publicat al Butlletí Oficial del Parlament s’adjunta una nota del secretari general de la Cambra catalana, Xavier Muro, en què esgrimeix el seu «deure» d’«impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material que pugui suposar l’incompliment» de les decisions del Constitucional i explica que han quedat exclosos de la publicació els punts controvertits.

Torra pressiona Torrent

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat el president del Parlament, Roger Torrent, a «cessar» el lletrat i ha demanat a la Mesa que assumeixi la «responsabilitat» de publicar-los. Des de Twitter, Torra s’ha queixat que la Mesa del Parlament no imposi el seu criteri davant les advertències judicials: «Ja va passar amb la meva condició de diputat i ara una altra vegada. Prou».

Muro hauria provocat importants maldecaps al bloc independentista durant tot el procés.

Conflicte amb el TC

En aquesta ocasió, la votació es va produir divendres passades les 22.00 hores perquè el ple es va retardar a causa de les peticions de reconsideració que van presentar tant Cs com el PP a l’admissió a tràmit de diverses resolucions impulsades pels partits independentistes, ja que consideraven que són inconstitucionals i contravenen la doctrina del Tribunal Constitucional (TC).  

Aquestes peticions van ser rebutjades per la Mesa i la Junta de Portaveus i, abans de començar la votació, el president de Cs a la Cambra, Carlos Carrizosa, va demanar el president del Parlament, Roger Torrent, que especifiqués si aquests punts es publicarien al BOPC, ja que el lletrat gran de la Cambra va dir que els punts que xoquen amb el TC no es publicarien.

Torrent va respondre que es votarien tots els punts admesos a tràmit, inclosos els que poden suposar un conflicte amb el Constitucional, i que els grups parlamentaris ja eren conscients de les consideracions que el lletrat gran havia traslladat sobre «les limitacions de caràcter material per advertències del TC que s’han traslladat a la Mesa». 

El Butlletí publica aquest dilluns les propostes tramitades per la Mesa –entre les quals es troba aquesta– i en una altra edició –que es pot publicar avui mateix o un altre dia– preveu publicar les finalment aprovades.