Carta a la militància del PSOE

Sánchez, sobre Joan Carles I: «Tot responsable públic ha de retre comptes, i així succeirà sense excepcions»

El president fa una defensa de la monarquia a l'assenyalar que no «es jutja les institucions, es jutja les persones»

Reivindica el llegat constitucional i avisa que el pacte del 1978 «no es pot trossejar a caprici»

54354612 60

54354612 60 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha enviat una carta a la militància del PSOE en la qual fa una valoració de la situació actual a Espanya i, entre altres assumptes, aborda la sortida d’Espanya del rei emèrit Joan Carles I enmig de sospites de corrupció. En la missiva, Sánchez defensa que «tot responsable públic ha de retre comptes de la seva conducta, i així succeirà sense excepcions».

A la carta, el president ha tornat a insistir en la seva defensa de la monarquia i de la gestió del rei Felip VI a l’afirmar que les presumptes conductes reprovables de l’anterior cap d’Estat «comprometen el seu responsable i no la institució». «No es jutja les institucions, es jutja les persones», ha insistit. I ha assegurat que el PSOE se sent «plenament compromès» amb el pacte constitucional en tots els seus termes i extrems.

«Ningú pot sostreure’s a la transparència dels mitjans informatius, ni a l’acció dels tribunals. Tot responsable públic ha de retre comptes de la seva conducta i així succeirà sense excepcions. Ara bé, una conducta irregular compromet el seu responsable, no la institució. Aquest principi afecta els agents socials, els partits, els governs autonòmics i el mateix Govern de la nació», escriu Sánchez en relació amb les últimes informacions relacionades amb Joan Carles I.

Reivindica el llegat constitucional

Així mateix, ha recalcat que Espanya «necessita institucions robustes» i ha reivindicat la Constitució com una «conquista arribada amb la lluita i el sofriment dels demòcrates antifeixistes».

Notícies relacionades

«La Constitució no va ser una cessió ni una concessió», sinó «una conquista aconseguida amb la lluita i el sofriment dels demòcrates antifeixistes», assenyala mentre avisa que «el pitjor error que podem cometre és regalar als conservadors l’exclusivitat del llegat constitucional».

«Com a partit vam ser arquitectes d’una Constitució que va propiciar una de les 20 millors democràcies del món i va deixar enrere una dictadura cruel i indigna. La nostra Constitució empara drets socials amplis que invoquem i que volem estendre i fer efectius», remarca. I recorda que la Carta Magna reconeix i empara la pluralitat territorial de les nacionalitats i regions que componen Espanya. «La monarquia parlamentària és un element d’aquest pacte, no tot el pacte. Tot el pacte és la Constitució i no es pot trossejar i seleccionar a caprici. Som lleials a la Constitució; a tota, de principi a final. I la defensarem a les bones i a les males», conclou.