22 set 2020

Anar al contingut

recorda que no està imputat

El Suprem rebutja adoptar mesures cautelars contra Joan Carles I

La sala de vacances descarta les cautelars demanades per Òmnium

L'alt tribunal encara ha de decidir si admet a tràmit la querella

Juan José Fernández

El Suprem rebutja adoptar mesures cautelars contra Joan Carles I

Daniel Ochoa de Olza

El Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de l’entitat Òmnium Cultural d’adoptar mesures cautelars contra Joan Carles I, perquè el sistema processal no permet fer aquest tipus de passos quan la persona no té la condició d’imputat, com és el cas del rei emèrit.

En una providència dictada aquest dimecres, la sala de vacances del Suprem descarta adoptar les mesures sol·licitades per Òmnium, que va presentar dimarts en l’alt tribunal una petició urgent per activar la «recerca internacional» de l’exmonarca i perquè fos citat a declarar de manera immediata.

«El nostre sistema processal no contempla l’adopció de mesures cautelars respecte de qui no té la condició d’investigat», s’indica en la providència del Suprem, la fiscalia del qual ha assumit la investigació del presumpte pagament de comissions en la construcció de l’AVE a la Meca al comprovar que una de les persones que pot ser que estiguin involucrades en els fets és Joan Carles de Borbó. 

L’entitat independentista va anunciar la petició de mesures cautelars després que aquest dilluns el palau de la Zarzuela difongués una carta del rei emèrit a Felip VI en què li comunicava la seva decisió de traslladar-se a viure fora d’Espanya davant la repercussió pública de «certs esdeveniments passats» de la seva «vida privada».

Admissió a tràmit encara pendent

El Suprem ha encara de decidir si admet a tràmit la querella presentada per Òmnium contra el rei emèrit el juliol passat pels delictes de corrupció, blanqueig de capitals i frau fiscal. Emmarcada en la seva campanya «Fem-la caure», l’organització va explicar que no confiava en el Suprem, però que acudia a aquesta instància per «fiscalitzar» el paper de la fiscalia i evitar que serveixi per tapar «les vergonyes» de la corrupció.

La Fiscalia General de l’Estat ha reforçat l’equip de fiscals que s’encarreguen de la investigació sobre el presumpte pagament de comissions en la construcció de l’AVE a la Meca, en què pot ser que hi estigui involucrat Joan Carles de Borbó.