El Govern avisa a Torra que està «obligat» a anar a la conferència de presidents

La cita s'exposa a quedar deslluïda per les absències del president, Ayuso i Urkullu

La trobada se celebrarà aquest divendres de forma presencial a la Rioja

undefined54274879 la ministra portavoz y de hacienda  mar a jes s montero  com200728164141

undefined54274879 la ministra portavoz y de hacienda mar a jes s montero com200728164141 / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

La pròxima conferència de presidents, que se celebrarà divendres a la Rioja, per primera vegada de forma presencial des de l’esclat de la pandèmia, s’exposa a acabar deslluïda. Està pensada per abordar els preocupants rebrots de coronavirus i els recents fons europeus de reconstrucció, així com per transmetre la imatge que Espanya encara una nova etapa, en què les màximes autoritats del país ja es poden reunir cara a cara, però a la cita no acudiran, en principi, tres importants mandataris autonòmics: Quim Torra, Isabel Díaz Ayuso i Iñigo Urkullu. Al Govern central li preocupa que la trobada quedi marcada per les absències, i aquest dimarts s’ha esforçat a advertir-los a tots que no hi ha «cap motiu» per no acudir.

«La reunió és obligatòria, exigible i necessària. No s’entendria que cap territori s’autoexclogués», ha assenyalat després del Consell de Ministres la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero.

Torra i Díaz Ayuso aquí coincideixen. Els seus motius per no acudir aquest divendres al municipi de la Rioja de San Millán de la Cogolla no tenen a veure amb les seves crítiques el Govern. Tampoc amb compromisos ineludibles prèviament adquirits. Però tots dos consideren que la situació epidemiològica d’Espanya no aconsella el desplaçament. El cas d’Urkullu és diferent. La seva intenció de no acudir a la cita obeeix al fet que encara no s’hagi convocat la Comissió Mixta del Concert basc, una cosa que fa temps que reclama.

Notícies relacionades

Al lehendakari, Montero li ha dit que la conferència de presidents no té res a veure amb les relacions tributàries i financeres entre el Govern i Euskadi. Al president de la Generalitat i a la presidenta de Madrid, la portaveu de l’Executiu ha advertit que la cita és «obligada», i que ni els catalans ni els madrilenys «entendrien» que no hi acudissin. En el mateix sentit, es descarta la possibilitat que Torra i Díaz Ayuso es connectin per videoconferència mentre el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i els altres mandataris autonòmics comparteixen la mateixa sala. «Seria una falta de respecte per a la resta de presidents, que fan un esforç per participar en la conferència», ha dit la també ministra d’Hisenda.

Periodicitat mensual

Cosa que, ha continuat Montero, no vol dir que en el futur puguin tenir lloc trobades d’aquest tipus de forma telemàtica. Impulsades arran de l’arribada del coronavirus (s’han celebrat 14 des del decret d’alarma, el març passat, totes a distància), les conferències de presidents a partir d’ara tindran una periodicitat mensual, ha anunciat la portaveu, i algunes potser es faran mitjançant videoconferència. Però no la d’aquest divendres.