Sánchez convida Felip VI a fer «passes d'exemplaritat» amb Joan Carles I

El Govern eleva la pressió sobre l'actual Rei perquè s'allunyi del seu pare

El president marca terreny davant Podem i remarca que ell defensa la Monarquia

undefined4354346 queen sofia and king juan carlos of spain drink arabic coffe200727212517

undefined4354346 queen sofia and king juan carlos of spain drink arabic coffe200727212517 / FAHD SHADEED

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Felip VI i la seva família es preparen per a unes vacances imminents. En la recta final dels viatges que els reis estan fent per tot Espanya després del final de l’estat d’alarma lligat a la Covid, a Palma es dona per fet que en uns dies descansaran allà. Un estiu més. No hi ha confirmació oficial encara, però sí moviments lligats a la seguretat al Palau de Marivent. En tot cas el panorama no està per a gaire desconnexió ‘reial’: a la greu situació sanitària que torna a travessar el país amb els rebrots de coronavirus, se li suma l’amenaça d’agreujament econòmic per mesures com les del Regne Unit, que imposa quarantena als qui hagin visitat el nostre país. Un dard enverinat per al turisme, el gran suport del PIB.

Això, quant a les preocupacions generals que de segur aniran també a la maleta estival del cap de l’Estat. Després hi ha les particulars però amb repercussió institucional i social: els tribunals no deixen de donar notícies, totes preocupants, sobre les polèmiques activitats (ja es veurà si delictives) del seu pare, l’emèrit Joan Carles I. L’última aquest dilluns, jornada en què es va saber que l’Audiència Nacional reobrirà la denominada ‘peça Carol’, una més de les dotzenes que envolten l’excomissari José Manuel Villarejo, i en la qual s’imputarà, entre d’altres, l’exparella de l’anterior monarca, Corinna Larsen, que serà cridada a declarar al setembre.

Les indagacions represes pel jutge Manuel García-Castellón no afecten, ‘a priori’, Joan Carles, que només pot ser investigat al Suprem per la seva condició d’aforat. I precisament a l’Alt Tribunal serà on es decideixi, en setmanes i per part de la fiscalia, si és possible emprendre algun tipus d’investigació sobre la seva figura o si els indicis delictius que sembla que existeixen es guarden en un calaix per haver-se produït en dates en què era cap de l’Estat i, per tant, inviolable. Però les dades que es coneguin a l’Audiència –on s’aprofundirà en hipotètiques comissions per l’AVE a la Meca– podran influir en la seva imatge pública, molt deteriorada ja en els últims temps. I, sens dubte, augmenten encara més la pressió sobre Felip VI, al qual des del mateix Govern se li reclamen gestos contundents per marcar més distància de les activitats privades del seu progenitor.

L’«estabilitat»

«El Govern defensarà sempre l’estabilitat institucional. Això significa tenir institucions robustes, i per a això necessitem transparència i exemplaritat. Tot el que faci en aquest sentit la Casa Reial, el Govern ho aplaudirà i serà ben rebut per la ciutadania», va dir aquest dilluns Pedro Sánchez a Tele 5, mostrant clarament que considera que Felip VI ha de prendre mesures més dràstiques respecte al seu pare.

El cap de l’Executiu ha anat guanyant en contundència sobre aquest assumpte. A principis del mes de juliol, va assenyalar que les notícies sobre els negocis opacs de Joan Carles I eren «inquietants i pertorbadores». Sánchez també va lloar que la Casa Reial estigui «marcant distàncies» amb l’exrei, perquè el Govern, almenys en la part socialista, intenta fer un tallafoc a Felip VI, perquè la Monarquia no es vegi arrossegada per les contínues informacions.

Però a la Moncloa creuen que el Rei ha de prendre la iniciativa. Per això les paraules de Sánchez. «Si volem garantir l’estabilitat de les institucions, s’han de donar passos a favor de l’exemplaritat i la transparència», va insistir en l’entrevista. Dues són les mesures que s’han estudiat a la Moncloa, i no són excloents: la retirada del títol de rei emèrit a Joan Carles i la seva sortida del Palau de la Zarzuela, forçant el seu trasllat a una altra residència a Espanya o fins i tot a l’estranger.

Discrepàncies internes

Els socialistes tenen el seu propi focus de tensió amb aquest assumpte al si del Govern de coalició: a Podem, partit republicà, no li convenç la sol·licitud d’un moviment jurídic o un canvi de residència. Els morats són conscients que el seu pacte amb el PSOE els obliga a rebaixar el to del discurs antimonàrquic, però els costa, especialment després d’haver tingut un sonor fracàs electoral en les eleccions gallegues i basques.

Notícies relacionades

El partit de Pablo Iglesias recolza, fins i tot sabent que no té possibilitats a causa del rebuig de socialistes i populars, una comissió d’investigació parlamentària sobre l’AVE a la Meca. I no comparteix la frontera entre Joan Carles I  i Felip VI traçada pel PSOE. Aquest cap de setmana, en una entrevista amb EL PERÓDICO, Jéssica Albiach,  líder d’En Comú Podem, va afirmar que, coneixent les limitacions del seu acord, els morats haurien d’empènyer el PSOE cap a una consulta sobre la monarquia. El Rei emprendrà ben aviat vacances, sí, però amb pressió.

Davant totes aquestes veus, Sánchez va deixar clar que Podem és un altre «partit» i va marcar el seu propi terreny. «Nosaltres defensem la Monarquia parlamentària. No soscavaré la confiança en les institucions ni el pacte constitucional», va concloure el president.