VISITA A CATALUNYA

Els Reis visiten Poblet entre protestes independentistes

Els Mossos detenen un manifestant als voltants del monestir

reyes / periodico

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La visita dels Reis al monestir de Poblet està sent resposta per unes 200 persones, que han acudit a la mobilització convocada per l’ANC i Òmnium. Els Mossos d’Esquadra han detingut un manifestant aquest dilluns per arrabassar la tauleta a un agent i per desordres públics en les protestes. Segons han informat fonts policials, el detingut, de 30 anys, nacionalitat espanyola i veí de Montblanc (Tarragona), ha sigut arrestat a la carretera TV-7002, acusat d’un delicte de robatori amb violència, al sostreure la tauleta electrònica amb què estava treballant un agent, i un altre de desordres públics.

Diversos independentistes participen en una marxa al costat del monestir de Poblet amb el lema «Catalunya no té rei», format amb grans lletres que portaven els manifestants, junt amb nombroses banderes estelades. Als voltants del monestir, on l’ANC i Òmnium han convocat un acte polític, els manifestants s’han trobat un dispositiu dels Mossos d’Esquadra que tallava l’accés a Poblet. S’han viscut moments de tensió entre els manifestants i els Mossos, que almenys en una ocasió han fet servir les porres per recuperar la línia policial que havien establert per impedir el pas dels independentistes.

Els Mossos també han identificat alguns dels concentrats per denunciar-los per desobediència, segons les fonts. Els Reis recalen aquest dilluns a Catalunya dins de la seva gira autonòmica després d’aixecar-se l’estat d’alarma, però protagonitzaran una agenda limitada, en què visitaran el tarragoní monestir de Poblet, a causa de l’evolució dels brots de coronavirus en la comunitat.

Manifestants independentistes a Poblet. / AFP

Aquesta és la primera visita en vuit mesos de Felip VI i Letizia a Catalunya (l’anterior va ser el novembre passat amb motiu de l’entrega dels premis Princesa de Girona) i arriba en plena polèmica pels suposats negocis ocults del rei Joan Carles i que estan sent investigats per la Fiscalia del Tribunal Suprem.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va sortir aquest diumenge al pas d’aquesta situació i hores abans de la visita dels Reis va anunciar que ha demanat a la seva defensa estudiar la presentació d’una denúncia  contra l’anterior cap de l’Estat.

També contra la seva examiga Corinna Larsen i «tots aquells que d’una forma o una altra hagin participat, ajudat, cooperat o encobert les pràctiques corruptes».

En concret, va plantejar que la Casa Reial assumeixi la responsabilitat civil de rescabalar de forma subsidiària els efectes del presumpte comportament corrupte de Joan Carles.

El mateix Torra va dirigir divendres una carta a la Zarzuela en la qual demanava que els Reis, en la seva visita d’aquest dilluns, tinguessin en compte les restriccions plantejades pel Govern a la població davant dels rebrots del coronavirus.

La Casa Reial va assegurar que ja havia previst prèviament la situació i, per això, l’agenda només inclouria una visita al Monestir de Poblet mentre que es posposaven altres actes que s’havien de desenvolupar a Barcelona.

En concret, una trobada amb el Cercle d’Economia, una visita a la Sagrada Família i una altra al Barcelona Supercomputing Center.

També el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, es va afegir a les crítiques a la monarquia en vigílies de la visita i va llançar aquest dissabte dures acusacions contra la dinastia dels Borbons, als quals va qualificar d’«una organització criminal».

«Cal fer caure aquest règim i aquesta monarquia i avançar cap a la República catalana», va afegir.

A més, diversos partits nacionalistes i independentistes van fer un dia abans una crida conjunta a participar en mobilitzacions contra la gira autonòmica de Felip i Letizia.

En aquest context, està prevista una marxa i un acte amb alcaldes de la zona organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana en contra de la seva presència.

Catalunya serà l’onzena comunitat que visitin dins del seu periple autonòmic i, igual com en la resta, estaran acompanyats per un ministre, en aquest cas el de Sanitat, Salvador Illa. 

La crema d’objectes en vies de l’AVE a Girona interromp el servei

Les protestes per la visita han començat amb la crema de pneumàtics sobre una zona de vies dels trens d’alta velocitat entre Girona i Figueres. L’actuació ha provocat una avaria a la catenària, per la qual cosa la circulació ferroviària ha quedat interrompuda en aquest tram, ha informat la companyia Renfe.

Notícies relacionades

El sabotatge s’ha produït a primera hora del matí i al lloc de la crema han aparegut símbols antimonàrquics, coincidint amb la visita aquest dilluns dels Reis a Catalunya, concretament al monestir de Poblet, en el marc de la seva gira autonòmica.

Per facilitar la mobilitat dels clients afectats, els viatgers amb origen o destinació Figueres faran transbord per carretera, mentre que a Girona s’encaminaran als serveis regionals.