PER CORRUPCIÓ

Torra escalfa la visita del Rei a l'assenyalar Joan Carles I

El president anuncia que estudia denunciar l'emèrit hores abans que Felip VI vagi al monestir de Poblet

L'ANC, Òmnium i els CDR criden a mobilitzar-se contra la monarquia als voltants de l'abadia

zentauroepp54134845 graf9492  madrid  16 07 2020   el presidente de la generalit200717203722

zentauroepp54134845 graf9492 madrid 16 07 2020 el presidente de la generalit200717203722 / FERNANDO VILLAR

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de  la Generalitat, Quim Torra, va donar aquest diumenge instruccions als seus advocats perquè estudiïn una possible denúncia contra Joan Carles I, Corinna Larsen i «tots els que d’una forma o una altra hagin participat, ajudat, cooperat o encobert les pràctiques corruptes», segons va apuntar en un comunicat. El cap de l’Executiu català va fer aquest anunci poques hores abans que Felip VI faci una visita dilluns al migdia al monestir de Santa Maria de Poblet, a Tarragona, contra la qual ja hi ha crides a mobilitzar-se per part de les associacions independentistes.

Notícies relacionades

Torra va afirmar que «la corrupció s’ha de perseguir amb independència de qui hi participi» i va recordar que «tothom és igual davant la llei». El cap del Govern va dir ser conscient de les dificultats d’una denúncia així, però va assenyalar que «no es pot mirar cap a una altra banda davant fets tan greus, dels quals presumptament serien responsables no només el rei emèrit, sinó un grup rellevant de persones que no compten amb inviolabilitat». Per això va puntualitzar que ha donat l’ordre perquè la denúncia intenti determinar els fets, qui hi hauria participat, qui ha de respondre penalment i qui ha d’assumir la responsabilitat civil. Sobre això, Torra planteja que la Casa Reial assumeixi la responsabilitat civil de rescabalar els efectes de la presumpta corrupció de forma subsidiària. La direcció de l’Estat, segons la seva opinió, té personalitat jurídica pròpia, sense inviolabilitat.

Mobilitzacions 

Torra va voler escalfar així la visita d’avui de Felip al monestir, que s’emmarca dins la gira que està fent per totes les autonomies. L’ANC, Òmnium i els CDR han cridat a mobilitzar-se contra la monarquia als voltants de l’abadia. L’última vegada que el Rei va ser a Catalunya va ser al novembre, amb motiu delspremis Princesa de Girona.