SISME A LA MONARQUIA

El rei Joan Carles va treure abundants sumes de diners en efectiu de Suïssa

L'excap de l'Estat va retirar més de 100.000 euros al mes en bitllets entre el 2008 i el 2012

La fiscalia reforça el seu equip en la investigació al monarca emèrit

undefined36854106 gra507  madrid  12 01 2017   el rey juan carlos al finalizar180208180711

undefined36854106 gra507 madrid 12 01 2017 el rey juan carlos al finalizar180208180711 / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El rei Joan Carles I va fer abundants i periòdiques retirades de diners en efectiu per imports que superaven els 100.000 euros al mes entre el 2008 i el 2012 del compte obert a Suïssa a nom de la societat panamenya Fundació Lucum, presumptament creada per amagar uns fons procedents de l’Aràbia Saudita, segons publica aquest divendres ‘El Confidencial’.

En la documentació comptable revelada es constata la transferència que el rei Abdullah de l’Aràbia Saudita va fer a aquest compte el 8 d’agost del 2008 de 64,8 milions d’euros i que només unes setmanes després van començar a registrar-se sortides d’efectiu que presumptament haurien servit per sufragar despeses no declarades de la família reial, assenyala aquest diari digital.

La primera retirada va ser per abonar els honoraris professionals de Dante Canonica i Arturo Fasana, els dos gestors suïssos a qui va recórrer el rei emèrit per, presumptament, mirar de camuflar la seva relació amb aquesta fortuna mitjançant una estructura amb ramificacions a l’Amèrica Central i que investiga el fiscal suís.

Retirades periòdiques

Després d’aquestes transaccions inicials, i segons la documentació comptable publicada aquest divendres, Joan Carles I va començar a retirar fons de forma periòdica. Així, consta que es van treure d’aquest compte 207.000 euros el gener del 2009, 205.000 euros el març d’aquell any i 209.000 euros més al juny, tots sota el concepte de «despeses personals».

La mecànica de disposicions d’efectiu en finestreta es va repetir els anys següents. El 2010, segons la informació publicada, es van extreure d’aquest compte del banc Mirabaud 1,5 milions d’euros en diferents mesos en voluminoses quantitats, la més alta, la del 16 de desembre d’aquell any, per un import 303.000 euros.

El compte va mantenir aquests moviments de retirada fins al juny del 2012, quan, després de l’accident del rei emèrit a Botswana, el banc va transmetre al Monarca la seva incomoditat per l’existència d’aquest compte. Joan Carles I va optar llavors per transferir els aproximadament 60 milions d’euros que quedaven en l’entitat a Corinna Larsen, en concepte de donació. Després, els gestors Canonica i Fasana van tancar el dipòsit i van dissoldre la Fundació Lucum.

Equip reforçat

Notícies relacionades

La Fiscalia General de l’Estat ha reforçat l’equip de fiscals que s’encarreguen de la investigació sobre el presumpte pagament de comissions en la construcció de l’AVE a la Meca, en què pot estar involucrat el rei emèrit. Als quatre fiscals del Suprem especialistes en delictes econòmics, sota la direcció del fiscal de Sala Juan Ignacio Campos, se sumarà ara el personal de Rosa Ana Morán, que dirigeix la Unitat Especialitzada en Cooperació Penal Internacional de la fiscalia.

Aquest equip compta, de moment, amb part de la investigació remesa per les autoritats suïsses per possibles delictes relacionats amb un dipòsit de 100 milions de dòlars ingressats en el compte de la Fundació Lucum. De moment, s’ha encarregat la traducció d’aquests documents, que estan en francès, i s’espera una segona remesa de papers, l’anàlisi dels quals és necessària, segons fonts fiscals, per decidir si l’afer es posa finalment en mans de la Sala Penal del Tribunal Suprem.