12 jul 2020

Anar al contingut

AVANÇ ELECTORAL

¿Quan seran les eleccions a Catalunya? Dates més probables

Una vegada aprovats els pressupostos, Torra continua sense convocar els comicis

Roger Pascual / Daniel G. Sastre

Leader of Catalonia’s regional government Quim Torra gestures during a parliament session at the Parliament of Catalonia in Barcelona, Spain, January 27, 2020. REUTERS/Albert Gea

Leader of Catalonia’s regional government Quim Torra gestures during a parliament session at the Parliament of Catalonia in Barcelona, Spain, January 27, 2020. REUTERS/Albert Gea / ALBERT GEA (REUTERS)

Després que Quim Torra anunciés que la legislatura ja no dona per a més i que convocarà eleccions a Catalunya després que s’aprovin els pressupostosla pregunta és quan serà la cita amb les urnes.

Malgrat que el president va fer l’anunci a finals de gener, i que els pressupostos del 2020 es van aprovar a l’abril, Torra continua sense donar pistes de la data triada.

Dues són les circumstàncies que han condicionat el retard, que s’ha produït malgrat que ERC, soci de Torra en el Govern, exigeix al president que pacti la data de les eleccions. La primera és la pandèmia de coronavirus, que fins i tot va posposar autonòmiques que ja estaven convocades, com les basques i les gallegues. La segona, la indefinició en què continua instal·lat el món postconvergent, que provoca que, a hores d’ara, el centredreta independentista encara no tingui un candidat.

En qualsevol cas, hi ha una altra circumstància que condiciona la data de les eleccions catalanes. El Tribunal Suprem ha fixat per al 17 de setembre la vista sobre el recurs de Torra sobre la seva inhabilitació. Si es confirma la condemna, ja no estarà a les mans del president decidir quin dia van els catalans a les urnes. Tot i que Torra també podria aprofitar els seus últims instants en el càrrec per convocar les eleccions. Tenint en compte aquest context, és més que probable que s’acabin celebrant entre la tardor d’aquest any i principis del 2021.

Cinquens comicis des del 2010

Seran els cinquens comicis catalans des del 2010, l’any de la sentència de l’Estatut, que coincideix precisament amb l’últim en què no hi va haver un avenç electoral a Catalunya. L’any passat els catalans van tenir cites amb les urnes per a les dues generals, del 28 d’abril i el 10 de novembre, i les europees i municipals, del 28 de maig.