INFORME SOBRE LA INHABILITACIÓ

Els lletrats del Parlament marquen el camí de Torrent

Recomanen activar el calendari electoral «sense demora» quan constati que no hi ha candidat amb recolzaments per ser investit

Clarifiquen que no és necessària la convocatòria d'un ple per anunciar l'absència de postulant a la Generalitat

zentauroepp45400991 parlament torrent letrado181009161322

zentauroepp45400991 parlament torrent letrado181009161322

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els lletrats del Parlament han emès aquest dilluns un informe al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO en el qual detallen que el president del Parlament, Roger Torrent, ha d’activar «sense demora» el rellotge electoral si no hi ha un candidat a la investidura o bé si el postulant no reuneix els recolzaments necessaris per ser investit després de la inhabilitació del president Quim Torra. «La possibilitat de convocar necessàriament un ple en cas que es postulés un candidat sense la majoria necessària seria disfuncional, ja que, d’acord amb l’ordenament vigent i la possibilitat de substituir la proposta de candidat per un acte equivalent, qualsevol altra solució no només no serviria per investir un candidat sinó que, a més, dilataria els terminis», consideren sobre un possible intent de Cs de presentar Carlos Carrizosa al ple malgrat no comptar amb els avals necessaris. Els grups independentistes descarten oferir substitut per allargar la legislatura.

Els serveis jurídics també clarifiquen que per començar el compte enrere fins a les eleccions no és necessària la convocatòria d’un ple on donar per certificada l’absència de candidat al Palau de la Generalitat, sinó que n’hi hauria prou amb un «acte equivalent» a una investidura fallida en forma de «resolució raonada del president del Parlament publicada en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC)».

L’informe dels lletrats clarifica el full de ruta que ha de seguir Torrent per activar el compte enrere fins a les eleccions. Una vegada es produeix el cessament de Torra –quan es publica en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE)– el president serà substituït pel vicepresident, Pere Aragonés, via decret aprovat en el Consell Executiu. A partir d’aquest moment, s’inicia el termini de 10 dies hàbils perquè Torrent faci les consultes amb els representants de tots els partits. Segons el TSJC, Torra des d’avui mateix ja no pot exercir com a cap del Govern.

Si constata que hi ha un diputat que pot ser candidat perquè té «possibilitats reals» de ser investit, ha de fer la proposta corresponent i convocar la sessió d’investidura. Si considerés que no hi ha candidat en «condicions reals» d’obtenir el recolzament per resultar investit, «hauria de materialitzar sense demora» un «acte equivalent» a la investidura fallida «per evitar entrar en un període d’incertesa i bloqueig institucional» a fi d’evitar «la permanència d’un Govern limitat en les seves funcions i del Parlament en la seva capacitat de control». 

Notícies relacionades

¿Com? La formalització d’aquest acte equivalent, segons l’informe, no té per què donar-se en forma de ple, pot ser «una resolució raonada del president del Parlament» que hauria de publicar-se al BOPC «en què es constatés la falta d’un candidat viable i això, per si mateix, seria determinant per l’inici del còmput dels dos mesos que es preveuen per investir un nou president». Transcorreguts aquests dos mesos sense postulant, les eleccions se celebrarien 54 dies més tard.

Tot i que queda el Govern en funcions i el president en condicions de substitut interí, «això no afecta les relacions amb el Parlament ni altera la funció de control ordinari del Parlament, però en queden exclosos els instruments que impliquen la responsabilitat política del Govern, ja que el Govern en funcions no manté una relació de confiança amb la Cambra», apunten els lletrats. Això sí, haurà de retre comptes pels àmbits que incumbeixen la seva Conselleria, la d’Economia.