NEGOCIACIÓ AL CONGRÉS

El PSOE i Podem deixen l'impost a la riquesa fora de la seva proposta per a la reconstrucció

Lastra i Echenique acorden garantir atenció sanitària en residències i inspeccions

Socialistes i populars es reuneixen i s'emplacen a negociar les mesures en els pròxims dies

zentauroepp52135121 sanchez iglesias200204204552

zentauroepp52135121 sanchez iglesias200204204552 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE i Unides Podem van voler transmetre ahir la imatge de ser un Govern unit, que treballa de la mà, i van registrar al Congrés unes conclusions conjuntes per presentar-les a la Comissió de Reconstrucció. L’acord no va ser senzill. Va costar diversos dies de negociacions entre els socialistes i els morats, dins i fora de la Moncloa. Com ja va passar fa mesos amb el pacte d’investidura, les converses van posar de manifest les diferents sensibilitats en cada partit. Un dels principals esculls va ser l’impost a la riquesa abanderat per Podem, que al final va quedar fora del document, pensat com a full de ruta per encarar l’etapa que ara s’obre, amb l’alerta sanitària deixada enrere, almenys de moment, però amb una profunda crisi en l’horitzó. Segons el Fons Monetari Internacional (FMI), l’economia espanyola serà la més castigada pel coronavirus: el seu PIB es contraurà aquest any un 12,8%.

Adriana Lastra, per part del PSOE, i Pablo Echenique, per part d’UP, van liderar les intenses negociacions que van concloure a última hora de la tarda d’ahir, després que el termini per registrar conclusions –inicialment acabava a les 12 del mig dia– s’ampliés fins a les 21.00 hores. Els socialistes buscaven redactar un document que al passar per la Comissió aconsegueixi l’aval del major nombre de forces parlamentàries i, en concret, el del PP. Així, els socis de Govern van estar fins a última hora de la tarda intercanviant esborranys per concretar les mesures que acabarien incloent-hi. La idea final va ser no incloure propostes gaire concretes, amb la pretensió de poder atreure el major nombre de partits possibles.

De fet, a última hora d’aquest dimecres, fonts del PP van informar que hi va haver una reunió entre la portaveu conservadora a la Comissió, Ana Pastor, i Lastra. Segons les mateixes fonts, les dues formacions es van intercanviar les respectives conclusions i es van emplaçar a «continuar parlant en els pròxims dies». Els populars consideren que és «obligatori» que els dos grans partits arribin a un acord, almenys, en el reforçament del sistema sanitari. 

Concessions morades

Entre les concessió que van fer els morats va estar rebaixar els seus plantejaments sobre un nou sistema fiscal. D’aquesta manera, els d’Iglesias van renunciar a incloure entre les propostes per a l’anomenada «nova normalitat» l’impost per a les grans fortunes que van incloure en el seu programa electoral. Els morats volen que aquesta nova taxa gravi els patrimonis superiors a un milió d’euros. No obstant, dimarts passat, Echenique ja reconeixia que hi estava havent problemes amb aquesta mesura.

«Continuem intentant convèncer-los que és una bona idea», va dir quan li van preguntar per les negociacions. «Pensem que, en aquest cas, la nostra tasca és traslladar al nostre soci els millors arguments que puguem, econòmics i tècnics, perquè aquest impost pugui posar-se en marxa i el puguin assumir», va defensar el dirigent morat, que, finalment, no va aconseguir el seu propòsit.

Els qui sí que van incloure aquesta nova taxa en les seves conclusions va ser ERC. Els republicans catalans van plantejar una sèrie de mesures que impliquen una despesa social més gran que ajudi els més vulnerables i amb més pressió fiscal sobre les grans empreses i les grans fortunes. En concret, volen aplicar un tipus impositiu del 3% als patrimonis milionaris.

Tranquil·litat a l’esquerra

En les negociacions també van participar membres del Govern ja que la dinàmica de la Comissió de Reconstrucció és elevar una sèrie de recomanacions que l’Executiu pugui dur a terme. En aquest sentit, el mateix Pedro Sánchez es va reunir dimarts passat amb Iglesias i, ahir, des del Congrés va llançar un missatge de tranquil·litat a la resta dels seus socis d’investidura –ERC, el PNB o Compromís–, molestos des de fa unes setmanes per l’acostament entre la Moncloa Cs.

Notícies relacionades

«Fa poc més de quatre mesos que som al Govern. Hem hagut d’alentir alguns compromisos per la tragèdia que hem viscut, però aquests compromisos segueixen vigents», va respondre Sánchez a la inquietud del portaveu de Compromís, Joan Baldovi.

Residències, sanitat, vivenda

De fet un dels temes que han acordat el PSOE i Podem, buscant clarament un consens molt ampli i transversal, és donar més cobertura a les residències. Així, al document que han pactat apunten la necessitat de garantir l’atenció sanitària a la tercera edat en aquests centres, així com desenvolupar un sistema d’«inspecció periòdica» per evitar situacions dramàtiques com les viscudes els últims mesos. Així mateix, les dues formacions insten l’Executiu del qual formen part a estendre la durada de moratòries de desnonaments, la impossibilitat de tallar subministraments i el recolzament al pagament de deutes relacionats amb vivenda. Pretenen també, entre altres coses, limitar les pujades abusives de lloguers; regular el teletreball, apoderar la sanitat pública i impulsar un pla de garanties de subministrament nacional de material sanitari, a més d’augmentar les plantilles.