A LA INSTITUCIÓ DE LES LLETRES CATALANES

El Parlament citarà Borràs pels contractes fraccionats

ERC vota amb l'oposició a favor de la compareixença

GRAF9381. MADRID, 11/06/2020.- La diputada de JxCat, Laura Borràs, ofrece una rueda de prensa antes de comparecer ante la Comisión del Estatuto del Diputado del Congreso para presentar sus alegaciones con motivo de la investigación que quiere realizar el Tribunal Supremo por una serie de presuntos delitos cuando fue directora de la Institució de les Lletres Catalanes. EFE/ Kiko Huesca

GRAF9381. MADRID, 11/06/2020.- La diputada de JxCat, Laura Borràs, ofrece una rueda de prensa antes de comparecer ante la Comisión del Estatuto del Diputado del Congreso para presentar sus alegaciones con motivo de la investigación que quiere realizar el Tribunal Supremo por una serie de presuntos delitos cuando fue directora de la Institució de les Lletres Catalanes. EFE/ Kiko Huesca / Kiko Huesca (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La comissió de Cultura del Parlament citarà l’exconsellera i actual diputada de JxCat al Congrés Laura Borràs perquè reti comptes sobre la seva presumpta gestió irregular al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), un cas que podria jutjar el Tribunal Suprem.

Per 15 vots a favor –els d’ERC, PSC, comuns, la CUP i Cs– i l’abstenció de JxCat, la comissió de Cultura de la cambra catalana ha aprovat una sol·licitud de compareixença perquè Borràs informi sobre la presumpta malversació de fons públics quan dirigia l’ILC

A la portaveu postconvergent al Congrés se l’acusa d’haver facilitat l’adjudicació presumptament irregular d’una sèrie de contractes a un amic per valor de gairebé 260.000 euros, cosa que, si fos certa, suposaria haver incorregut en els delictes de prevaricació, frau a l’administració, malversació i falsedat documental.

Suplicatori al Congrés

Com que és aforada i només pot ser jutjada pel Suprem, la Comissió de l’Estatut dels Diputats ja ha votat a favor de tramitar el suplicatori gràcies al recolzament del PSOE, del PP, de Vox i de Cs, una opinió que requereix encara l’aval del ple, que es podria posicionar aquesta mateixa setmana, informa Efe.

En la sessió d’aquest dimarts, la majoria de forces polítiques catalanes han donat suport a la compareixença de Borràs, exconsellera de Cultura de la Generalitat, en comissió parlamentària com un exercici de «transparència» perquè aclareixi si són certs els delictes que se li imputen i quina va ser la seva gestió al capdavant de l’organisme cultural.

A més, per unanimitat, s’ha aprovat també una sol·licitud perquè comparegui en la mateixa comissió l’actual director de l’ILC, Oriol Ponsatí, amb la finalitat, igual com Borràs, que informi sobre la presumpta malversació de fons públics a la institució.

De fet, el ple de la cambra catalana ja va decidir fa un parell de setmanes citar Ponsatí perquè expliqués la seva posició en relació amb l’informe de la Sindicatura de Comptes segons el qual aquesta entitat va fraccionar contractes quan la dirigia Borràs.

D’altra banda, els vots en contra d’ERC, JxCat i la CUP han impedit que prosperin les peticions per citar el president de la Junta de Govern de l’ILC, el responsable de contractació pública i Ponsatí en relació amb «la contractació pública irregular» al si de la institució a causa d’un conflicte de forma.

Notícies relacionades

D’acord amb les formacions independentistes, no incloure la paraula «presumpte» en el punt vulnera la presumpció d’innocència dels compareixents, i per això han optat per rebutjar les sol·licituds.

Finalment, les mateixes forces polítiques també han evitat que prosperés la petició de compareixença de l’actual consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, sobre la suposada malversació de fons públics a l’ILC, a l’entendre que no és necessària perquè va assumir el càrrec posteriorment als suposats fets delictius.