ARXIU PROVISIONAL

Anticorrupció demana reobrir la causa contra el Síndic per suborn

Afirma que l'empresari que va pagar el viatge a Rafael Ribó per veure la final de la Champions a Berlín no ho va fer per «cortesia», sinó en relació amb el seu càrrec

El fiscal veu un «vincle» entre tots dos i demana a la Guàrdia Civil que reclami un expedient d'una queixa del constructor que va gestionar l'oficina del Síndic

rafael-ribo

rafael-ribo

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

La Fiscalia Anticorrupció afirma que el constructor Jordi Soler, imputat en la trama del 3 per cent, va convidar el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, a acudir al seu avió privat a la final de la Champions League que el Barca va guanyar a Berlín el 2015 perquè volia «cultivar» la seva amistat en la seva condició de càrrec públic. Per aquest motiu, Anticorrupció ha recorregut contra la decisió del jutge d’arxivar les investigacions per un suposat suborn, segons l’escrit que ha conegut EL PERIÓDICO.

Anticorrupció, a diferència del jutge De la Mata, afirma que hi va haver un «vincle» entre el Síndic i el constructor: aquest va presentar una queixa a l’entitat que dirigeix Ribó perquè el polígon industrial de Sallent, on hi ha les seves empreses, no tenia fibra òptica, entre altres deficiències. Ho va fer l’estiu del 2009, uns mesos després que Ribó viatgés convidat a l’avió de Soler després d’assistir a una altra final de la Champions del FC Barcelona, aquesta vegada a Roma.

L’escrit de la fiscalia recorda que Ribó, en la seva declaració voluntària davant de l’Audiència Nacional, va afirmar fins a tres vegades que no va tenir «cap intervenció personal» en aquell expedient, que va concloure dos anys i mig després. Anticorrupció recorda que va demanar a Ribó que entregués l’expedient al jutjat, a què ell es va oferir, «però no ho ha fet», segons la fiscalia, i «resulta necessari oficiar la Guàrdia Civil per requerir la Sindicatura de Greuges perquè s’aporti».

«Pren la iniciativa»

L’escrit acaba dient que el constructor Soler va fer un «acostament interessat, conscient i progressiu a centres de poder a Catalunya» i afegeix que Ribó «no tenia amistat ni afecte amb Soler», malgrat la qual cosa, «no només accepta ser convidat, sinó que pren la iniciativa per obtenir més benefici al sol·licitar expressament que també es convidi la seva filla». A l’avió va viatjar, a més, la parella de Ribó.

Notícies relacionades

El viatge va costar 39.900 euros, que van pagar les empreses del constructor Soler, i entre els passatgers també hi havia el que era director general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, juntament amb el seu fill; l’exdiputat de CDC, Ramón Camp i la seva parella, Francesca Guardiola, germana de l’entrenador de futbol i llavors subdirectora de Relacions Exteriors del Govern.

En la seva declaració a l’Audiència Nacional, el Síndic va defensar que havia acudit al partit en qualitat de «culer» i que s’havia ofert a pagar les entrades. A l’abril, el jutge De la Mata va arxivar les indagacions després de considerar que aquesta conducta quedava «extramurs del perímetre de rellevància penal», al no haver-hi proves que «Soler Paredes admetés en la seva excursió aèria Ribó Massó i la seva família en consideració al seu càrrec».