ERC amenaça amb mesures legals contra Sánchez per «recentralitzador»

Els republicans exigeixen que el Govern modifiqui el decret llei que culmina la desescalada

Esquerra anuncia que provarà de revertir la prolongació de 14 milions del contracte amb Ferrovial

zentauroepp51536390 barcelona 30 12 2019 pol tica pere aragon s y marta vilalta 191231111646

zentauroepp51536390 barcelona 30 12 2019 pol tica pere aragon s y marta vilalta 191231111646 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Rere la pastanaga de l’acord de la setmana que va permetre al Govern bipartit tirar endavant l’última pròrroga prevista de l’estat d’alarma, ERC ha tret aquest dilluns el bastó, a compte del decret llei de «mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19», en què regula com es controlarà la pandèmia després de l’estat d’alarma. Un decret que els republicans entenen com a «recentralitzador» i que lamina competencialment la Generalitat. És per això que ERC, via la seva secretària adjunta i portaveu, Marta Vilalta, ha exigit aquest dilluns a l’Executiu de Pedro Sánchez que el modifiqui i elimini aquest presumpte caràcter recentralitzador o, altrament, el partit prendrà «mesures legals», que no ha detallat.

«Aquest Govern té la improvisació i la imposició com a ‘modus operandi’. És un improvisació constant: el que es publicita dilluns, canvia dijous i torna a canviar diumenge. No hi ha diàleg ni coordinació, treballen a cop de titular», ha dit Vilalta, i ha sentenciat: «Així no es pot gestionar una crisi».

«No poden aprofitar aquest decret per recentralitzar unes competències que són de la Generalitat», ha apuntat, també amb referència al repartiment dels fons europeu per combatre la crisi post-Covid-19.

Vilalta també ha atacat la credibilitat de Sánchez i el seu gabinet, per tal com, entén, «incompleixen» de manera sistemàtica tot el que es pacta. «Si segueixen per allà, ens trobaran al davant».

Propiciar el clima de diàleg

Això sí, «alhora estem convençuts que cal propiciar el clima polític per reprendre la taula de diàleg i buscar una solució al conflicte polític. Perquè és amb els que no pensen com tu amb els que cal asseure’s».

Respecte al contracte de la Conselleria de Salut amb Ferrovial, per un import de 14 milions per al seguiment de la pandèmia, Vilalta ha relatat que  «es tracta d’una ampliació d’un contracte ja existent que es fa de manera impol·luta i amb l’horitzó d’un possible i probable rebrot de la Covid-19 a la tardor». Amb tot, la portaveu ha afirmat que la intenció de la seva força i de la Conselleria de Salut és «revertir aquest contracte perquè pugui ser la funció pública la que realitzi aquestes tasques contractades».

Vilalta ha inclòs també un missatge als seus socis de Govern, la postconvergència, que, entre bambolines, no ha perdut l’ocasió de criticar una ampliació d’aquest contracte, si potser com a venjança d’anteriors crítiques republicanes. «Reiterem que aquest contracte ha seguit totes les regles i és impol·lut. No acceptem lliçons de gestió pública de segons qui», ha sentenciat Vilalta.

El suplicatori per a Laura Borràs

Notícies relacionades

La número 2 extramurs d’ERC també ha fet autèntics equilibris a l’hora d’abordar el paper que tindrà la seva força en la votació sobre el suplicatori del Tribunal Suprem sobre Laura Borràs i la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes i unes concessions fetes a dit. D’una banda, ha mostrat la seva «solidaritat» amb tothom que pateix «la repressió política» i també ha afirmat que el TS no actua de manera justa. Però, d’altra banda, ha apuntat que aquesta solidaritat «no pot anar en detriment de la integritat i l’honestedat en la gestió pública». Perquè, al seu parer, «hi ha qui vol utilitzar aquest cas per tacar tot el secessionisme».

Per tot, i després de recordar «que el suplicatori tirarà endavant, perquè ja «compta amb més de 300 vots», ha revelat que s’estan duent a terme negociacions entre els tres partits al Congrés (JxCat, CUP i ERC) per trobar «una posició comuna».