crisi sanitària

El Govern reforçarà l'obligatorietat de les mascaretes en els pròxims dies

Sánchez informa les comunitats que s'eliminaran les franges horàries per passejar als municipis de menys de 10.000 habitants

L'Executiu demana a Madrid no guiar-se per les «presses» i assegura que publicarà els informes quan tot el territori estigui en fase 1

sanchez / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Després de la desena reunió amb les comunitats autònomes, el Govern ha anunciat que en els pròxims dies dictarà una norma per reforçar l’obligatorietat de l’ús de mascaretes als espais públics. Una mesura que diversos presidents territorials estaven exigint a l’Executiu central des de feia diversos dies. No obstant, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, no ha volgut precisar més sobre aquesta normativa. 

Illa ha assegurat que aquest dilluns es produirà una nova reunió sectorial amb les comunitats autònomes en la qual es buscarà precisar aquest ús obligatori de les mascaretes, sempre emparat pel criteri científic, ha recalcat. Aquesta mesura sembla tenir diversos recolzaments entre els presidents autonòmics independentment de la fase en què es trobi cada territori. 

El president de Múrcia, el popular Fernando López Miras, ha assenyalat que la mascareta s’hauria d’utilitzar tant en espai públics tancats com en la via pública perquè no es pot mantenir la distància de seguretat. Un plantejament que ha ratificat la seva homòloga al Govern balearFrancina Armengol, a CantàbriaMiguel Ángel Revilla, i al País Basc, Iñigo Urkullu.

Sense restriccions

Una altra de les mesures que aprovarà el Ministeri de Sanitat en els pròxims dies serà eliminar les franges horàries que marquen quan es pot sortir al carrer per realitzar determinades activitats en els nuclis urbans de menys de 10.000 habitants. Així ho ha comunicat Pedro Sánchez als presidents autonòmics durant la cita mantinguda aquest diumenge.

Aquest relaxament, que ja disfruten aquelles localitats que no superen els 5.000 veïns, es podrà disfrutar a les ciutats que compleixin el criteri de població i que no es trobin pròximes a grans nuclis de població. Segons ha explicat Illa, es tracta d’una mesura dirigida cap a l’Espanya rural que, a més, gaudirà d’«altres mesures d’alleujament» que s’aniran anunciant. 

Retrets

Notícies relacionades

En la roda de premsa posterior a la reunió amb les autonomies, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha retret les «presses», «les pressions» i els «discursos que alimenten greuges» d’algunes comunitats per passar de fase, una clara referència a la Comunitats de Madrid. A més, a la pregunta de si es faran públics els informes en què es va basar la decisió de mantenir Madrid en la fase 0, Illa ha assegurat que es publicaran quan tots els territoris hagin arribat a la fase 1. «Per sentit comú i per no fomentar carreres de desescalada», ha explicat.

Ni Montero ni Illa han volgut precisar per quant temps exacte es demanarà la pròrroga de l’estat d’alarma. Després que Sánchez apuntés dissabte passat que seria «al voltant d’un mes», els dos ministres s’han mantingut prudents i han afirmat que serà dimarts que ve quan es donin tots els detalls.