CRISI SANITÀRIA

Torra demanarà a Sánchez que les mascaretes siguin obligatòries

El president sol·licitarà que s'hagi de portar protecció als espais públics

torraok

torraok

2
Es llegeix en minuts
Efe

Aquest diumenge el president de la Generalitat, Quim Torra, defensarà en la conferència de presidents que sigui obligatori l’ús de les mascaretes de protecció en els espais públics per evitar riscos de contagi pel coronavirus en les fases següents de desconfinament de la població.

En una roda de premsa telemàtica dels consellers de Presidència, Interior i Salut de la Generalitat per informar sobre l’evolució de la pandèmia a Catalunya, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha valorat positivament que el Govern hagi validat algunes de les peticions de l’Executiu català.

Ha lamentat, no obstant, que no s’hagi acceptat que el territori del Baix Montseny passi a la fase 1 de desconfinament, i ha avançat que en la reunió de demà de la Conferència de Presidents, Quim Torra defensarà que «per avançar de forma segura és important que sigui obligatori l’ús de les mascaretes als espais públics».

La consellera Budó ha explicat que el Govern continuarà insistint a reclamar la devolució de les competències de la Generalitat, a fi que les mesures que veu necessàries l’Executiu català en l’àmbit de Catalunya puguin ser decidides per ell mateix «i no sigui necessari demanar permís» al Govern espanyol.

Rebuig de pròrrogues

Budó ha advertit, sobre aquesta qüestió, que sense la devolució de les competències a la Generalitat, el Govern «rebutjarà les pròrrogues de l’estat d’alarma» que sol·liciti el Govern de Pedro Sánchez.

Una altra qüestió sobre la qual el Govern posarà l’accent és en la necessitat que els treballadors que pateixen un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) «cobrin el que els correspon i quan correspon» i, en aquest punt, la consellera Budó ha considerat «inacceptable» i «escandalós» que dos mesos després hi hagi «centenars de persones» sense haver percebut la prestació econòmica.

«És desproporcionat el nombre de persones amb erto aprovats i que encara no han cobrat», ha afirmat, abans d’indicar que el Govern català demanarà al central que «augmenti els recursos humans i materials per facilitar els tràmits» d’aquest tipus d’expedients.

Atenció telemàtica

La consellera de la Presidència ha suggerit que s’incrementi l’atenció telemàtica, que millori la informació a la pàgina web i que també s’informi a les xarxes socials.

«L’Administració hauria de ser la primera que garanteixi que es compleixin els terminis» perquè, en cas contrari, no pot exigir-los a les empreses que ho facin.

Notícies relacionades

En l’àmbit català, el president Quim Torra ha encarregat als gestors del Procicat (Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya) aprovar una proposta concreta «per a les escoles, casals i colònies d’estiu» a fi que puguin reprendre les seves activitats sense posar en risc la salut dels qui hi participin.

«Esperem tenir una proposta sobre aquesta qüestió la setmana que ve», ha dit Budó.