ASSENYALA AGUADO

L'aparthotel d'Ayuso tensa la relació amb Cs a Madrid

La presidenta suggereix que Aguado, el seu soci de coalició, està darrere de les informacions sobre el seu allotjament

Justifica la seva decisió perquè no va voler encomanar els seus veïns i ha de treballar en un lloc «digne»

ayuso / periodico

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

«Vostè pretén que jo resolgui els assumptes dels madrilenys al menjador on sopo cada dia [...] Mentre jo estigui treballant com a presidenta de la Comunitat de Madrid, ho faré en un lloc amb unes banderes i en un lloc digne, per exemple, amb la foto del Rei», es va justificar aquest dijous la presidenta de l’Executiu regional, Isabel Díaz Ayuso (PP), sobre el seu allotjament en un aparthotel de luxe. La dirigent es va defensar així en el ple de l’Assemblea de Madrid d’una polèmica personal que s’afegeix a d’altres d’acumulades aquestes setmanes (el tancament festiu i sense mesures de distanciament físic d’Ifema, el repartiment de mascaretes sense homologació europea... ) i que, a més, ha tensat la relació amb Ciutadans, el seu soci en el Govern. Ayuso va insinuar des del seu escó autonòmic que el partit taronja és darrere de les informacions sobre el seu allotjament.

Era la primera vegada que donava explicacions sobre l’aparthotel de luxe on viu des del 16 de març, quan va saber que havia donat positiu en coronavirus. L’establiment és propietat de Kike Sarasola, amo de la cadena Room Mate, que va cedir sis hotels a Madrid per al personal sanitari i uns altres dos per a persones grans sense coronavirus, una iniciativa altruista, segons l’empresari. Sarasola ha assegurat, igual que ha fet l’equip d’Ayuso, que la presidenta pagarà la suite i li costarà 2.400 per mes al ser una estada llarga. 

El contracte publicat i una destitució ‘en marxa’

La publicació, dimecres, en el portal de contractació d’un contracte a aquest empresari va ser l’episodi que Ayuso va escollir per mostrar les seves sospites sobre Ignacio Aguado, el seu vicepresident i líder de Ciutadans a la comunitat. La dirigent va dir que «l’única cosa rara» en tot aquest afer és la publicació, per part de la Conselleria de Polítiques Socials (que dirigeixen els taronges) d’un contracte «casualment mal posat» i adjudicat a Room Mate, que després va ser «despenjat a unes hores estranyes».

Ayuso va anunciar una investigació i, hores després, el conseller de Polítiques Socials, Alberto Reyero, va informar del cessament del tècnic que va cometre l’«error». Tot i que aquesta destitució no s’ha efectuat, ja que l’equip de la presidenta ha remarcat que un conseller, unilateralment, no pot prendre aquesta decisió, perquè correspon al Consell de Govern, que es reunirà la setmana que ve. «Es debatrà», afirma un portaveu de la dirigent. Una reacció que envia el missatge a Aguado que la investigació es farà de totes maneres.

En el Portal de Contractació hi va arribar a figurar com a adjudicatari d’un contracte sobre prestació de serveis sociosanitaris Room Mate per un import de 565.749,58 euros, IVA inclòs, però després es va canviar l’adjudicatari pel de la Coordinadora del Tercer Sector i es va reduir l’import a 240.443,57 euros.

Fonts del PP consideren que «l’equip d’Aguado» va filtrar la informació sobre l’hotel en la revista ‘Vanity Fair’, que va destapar dilluns que vivia a la suite i també va penjar el contracte i va avisar la premsa perquè pogués fer-ne una captura de la pantalla.

El líder dels conservadors, Pablo Casado, no va voler entrar en els detalls d’aquest episodi protagonitzat per Ayuso (aposta personal quan la va designar com a candidata), i va dir que forma part de l’«esfera privada». Aquest divendres a la tarda Casado mantindrà una reunió telemàtica amb la líder de Cs, Inés Arrimadas, per parlar de les autonòmiques a Euskadi i de l’«actualitat política» abans que la successora d’Albert Rivera doni a llum i agafi la baixa de maternitat. Tant Casado com Arrimadas van intentar rebaixar la tensió i van assegurar que la seva col·laboració a Madrid i també a les comunitats en què governen junts (Andalusia, Múrcia i Castella i Lleó) és bona. En el PP no veuen l’amenaça de la moció de censura a la capital en aquest moment. 

Els arguments

Notícies relacionades

A l’assemblea regional, Ayuso va abundar aquest dijous en els seus arguments per defensar-se del que creu que és una altra campanya personal «de l’esquerra» contra ella. La presidenta va dir que li va semblar «la millor» opció anar-se’n a un aparthotel per «no molestar» els seus veïns ni el seu equip, entre els quals hi havia diversos treballadors també infectats, va detallar. Fonts de l’Executiu afegeixen que la mida de la seva vivenda feia impossible, per exemple, que els «informàtics poguessin entrar amb garanties a instal·lar-li tot el necessari per treballar de forma telemàtica».

Si a partir del 10 d’abril, quan va superar el coronavirus, no va tornar a casa seva, continuen aquestes fonts, és perquè és al barri de Chamberí, «a 45 minuts a peu» de la Reial Casa de Correus, seu del Govern regional, per la qual cosa hauria necessitat un xofer i seguretat. «I amb l’estat d’alarma, ens va semblar més prudent que seguís a l’aparthotel», continuen aquestes fonts. L’edifici és a la plaça d’España, a 1,5 quilòmetres, a uns 15 minuts de la seu.