Davant de la crisi santiaria del coronavirus

Patxi López, elegit president de la Comissió per a la Reconstrucció

El PP havia proposat Ana Pastor, però el PSOE i Podem han sumat més vots gràcies al recolzament del PNB i els minoritaris

El fòrum s'activa en plena escalada de tensió entre el president Pedro Sánchez i el líder de l'oposició, Pablo Casado

zentauroepp53343778 madrid  07 05 2020   la presidenta del congreso  meritxel ba200507134953

zentauroepp53343778 madrid 07 05 2020 la presidenta del congreso meritxel ba200507134953 / J J Guillen

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Congrés ha constituït aquest dijous la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica d’Espanya després de la Covid-19, un acte dirigit per la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i en el qual s’elegeixen els membres de la taula d’aquest nou òrgan.

Un fòrum que s’activarà en plena escalada de tensió entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, que van ser precisament els que van acordar fa setmanes la seva creació per mirar de buscar solucions consensuades una vegada superada la crisi sanitària del coronavirus.

L’ex-’lehendakari’ Patxi López ha sigut elegit president de la comissió, una cosa que permetrà a la coalició del PSOE i Unides Podem controlar els temps de l’organisme parlamentari. El candidat dels socialistes s’ha enfrontat a Ana Pastor, expresidenta del Congrés i exministra de Sanitat amb el PP. Gràcies al suport de socialistes, morats, el PNB i minoritaris com Coalició Canària i Compromís, López ha obtingut 165 vots. Pastor, 91. Grups com Vox, Cs, ERC i JxCat han optat per votar en blanc. 

El PP havia anunciat la seva intenció de proposar per presidir-la Ana Pastor al considerar que presenta un perfil idoni a l’haver sigut ministra de Sanitat, també presidenta del Congrés i ara vicepresidenta de la Cambra. Però també perquè afirma que ja el PSOE presideix la Comissió General de Comunitats Autònomes, encarregada de fer seguiment de la crisi al Senat.

Votació a mà alçada

No obstant, tant el PSOE com Unides Podem i altres partits minoritaris rebutgen que la Presidència recaigui en el PP. Davant de la falta d’acord entre la coalició i el PP, Ciutadans va oferir per presidir aquesta comissió el secretari general del grup, José Manuel Espejo-Saavedra.

La sessió constitutiva d’aquest dijous ha comptat amb la presència de gairebé tots els seus diputats adscrits, 44 dels 46 que la integren, malgrat que només era necessari que hi acudís un representant per cada grup parlamentari, com els ho ha recordat la presidenta de la Cambra. L’acumulació de persones a la sala ha posat en dubte el compliment de les restriccions sanitàries motivades per la pandèmia del coronavirus, començant per la distància entre escons.

Malgrat que només es tractava de la sessió constitutiva i les votacions havien de ser a mà alçada i en funció de la representació en el ple, fet que només exigia una persona per cada formació, a la Sala Ernest Lluch del Congrés s’han presentat gairebé tots els diputats de la comissió. En concret, només han faltat dos membres del Grup Mixt: la portaveu de la CUP, Mireia Vehí, i el diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo.

Els diputats només deixaven lliure un escó entre ells, però no en tots els casos es respectava la distància de seguretat; a més, al creuar-se al passadís els centímetres s’escurçaven. En les comissions que es venen celebrant aquests dies de crisi sanitària, la presència de parlamentaris és molt menor.

A més del president, s’han elegit els membres de la Mesa que dirigirà els treballs d’aquest nou fòrum i que, com la resta de comissions, estarà integrada per cinc persones que ocuparan la Presidència, dues vicepresidències i dues secretaries.

Totes aquestes votacions tindran lloc a mà alçada, en lloc de la tradicional urna, i es regirà pel vot ponderat, en funció del pes de cada grup parlamentari a l’hemicicle. La mesura s’ha pres per evitar que, amb les restriccions sanitàries vigents, hi hagin d’acudir els 46 membres que integraran aquesta comissió, segons van informar fonts parlamentàries.

D’aquests 46 membres, 13 seran del PSOE; 9 del PP; 5 de Vox; 4 d’Unides Podem; 4 del Grup Plural; 7 del Grup Mixt; mentre que ERC, el PNB i Bildu comptaran amb un diputat cada un, conforme al format ideat pel PSOE i Unides Podem que aquest dimarts la Mesa del Congrés va aprovar per unanimitat.

La proposta dels socialistes i el grup confederal se centra en el debat de propostes de futur i exclou la fiscalització de l’actuació del Govern de coalició en aquestes setmanes, un dels plantejaments que el PP va posar d’entrada a sobre de la taula.

Tampoc hi ha acord sobre el contingut

Segons el disseny dels socis de govern, la nova comissió busca centrar el debat en quatre eixos: el reforç de la sanitat pública; la reactivació de l’economia i la modernització del model productiu; l’enfortiment dels sistemes de protecció social, de les cures i la millora del sistema fiscal; i la posició d’Espanya davant de la Unió Europea. El pla és que es puguin rebre les propostes dels diferents grups, celebrar debats i acordar conclusions conjuntes sobre les mesures a adoptar per a la reconstrucció econòmica i social, com a conseqüència de la crisi de la Covid-19.

Unides Podem ja ha avançat el seu objectiu de «recollir els consensos que es van formant en la societat» per plasmar-los en polítiques públiques. Segons Pablo Echenique, s’haurà d’incidir en la defensa de la sanitat pública, en el control de les residències de gent gran perquè no siguin només un negoci, i en la recerca de nous recursos per afrontar la despesa social sense retallades.

Però també els temes a tractar hi ha dissens amb el PP, que reclama que s’afegeixi un cinquè punt relatiu a les conseqüències d’aquesta crisi en el règim de llibertats públiques d’Espanya, ja que ho considera un tema «tema fonamental», i també reclamarà que es pugui citar a comparèixer, en sessions obertes, tots els càrrecs públics que han estat prenent decisions importants en aquestes setmanes.

Dos mesos de termini

En principi, s’estableix un termini de dos mesos de treballs, fins a finals de juny, tot i que prorrogable si hi ha consens, i tot acabarà amb un dictamen que s’elevarà al Ple del Congrés per a la seva aprovació.

Notícies relacionades

A diferència de les comissions ordinàries de 37 diputats, aquest nou fòrum comptarà amb 46 seients per donar cabuda a tots els partits amb representació al Congrés, incloent-hi tots els minoritaris que comparteixen el Grup Mixt o el Grup Plural, però en tot cas en la presa de decisions regirà el criteri del vot ponderat.

Vox, que es negava a agafar el telèfon al president Pedro Sánchez i que no es volia afegir una taula de partits com la plantejada en el primer moment, sí que participarà en aquesta nova comissió parlamentària per a la reconstrucció, com assisteix a totes les altres del Congrés. Això sí, la seva primera proposta serà exigir la dimissió de tot el Govern de PSOE i Unides Podem.