DEBAT AL CONGRÉS

Rufián: «Sense diàleg senzillament no hi ha legislatura»

ERC retreu a Sánchez el seu pacte amb Ciutadans i assegura que existeixen alternatives a prorrogar l'estat d'alarma

Borràs: «Ens preocupa l'evolució de la pandèmia, però ens alarma més la involució autonòmica, democràtica»

rosas52050835 rufian y pedro sanchez debate investidura200201202517

rosas52050835 rufian y pedro sanchez debate investidura200201202517 / Eduardo Parra - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Juan Ruiz Sierra

És una qüestió «de pell», va admetre Gabriél Rufián, d’ERC, per explicar el rebuig del seu partit a prorrogar l’estat d’alarma. Una qüestió de pell: el pacte del Govern amb Ciutadans que permet mantenir l’estat d’excepcionalitat. Un pacte acompanyat per l’abstenció del PP i les posicions també dialogants del PNB i de Bildu. El to crític d’Esquerra va pujar, però sense trencar els amarratges amb l’Executiu.

Així, l’intercanvi entre ERC i el president del Govern, Pedro Sánchez, va tenir més de polític que de científic o sanitari, com va passar en tota la sessió parlamentària, un mar de retrets partidistes creuats de tots contra tots tret d’alguna illa d’excepció constructiva.

El parlamentari republicà va recordar a Sánchez que ocupa la Moncloa gràcies al seu recolzament i li va retreure que plantegés una dicotomia entre «estat d’alarma o misèria o caos», cosa que va qualificar de «xantatge» incert perquè existeixen, va afirmar, alternatives legals. Però sobretot li va recriminar l’acord amb la formació taronja.

Rufián va demanar al Govern corresponsabilitat i horitzontalitat. En la seva resposta, Sánchez va assegurar que la seva voluntat és la d’aplicar aquests criteris. «No es pot dir que el Govern imposa perquè és injust, no imposem», va afirmar.

Atacs a JxCat

El diputat d’ERC ha lamentat que s’acusi el seu partit d’estar atrapat per la dreta catalana o per partits «boliviarians». I ha llançat dards contra Junts per Catalunya (JxCat): «Facilitar una investidura per cargolar el Govern [al diàleg] no és gratis, és un compromís electoral; regalar al PSC la tercera institució de Catalunya, això sí que va ser gratis», ha etzibat. També ha recordat els casos de corrupció de Convergència: «Dir que Espanya ens roba és com dir que el Palau i el tres per cent ens roben; ens roben els que ho gestionaven, que eren els mateixos sempre, per cert». JxCat i la CUP, que van votar-hi en contra, denunciant la recentralització i la limitació de drets, es van felicitar del pas d’Esquerra al no.

Joan Josep Nuet va ser l’únic del grup republicà que es va mantenir en l’abstenció. Fonts del grup van explicar que Sobiranistes, partit que va anar en coalició amb ERC i que Nuet representa, va decidir en la seva executiva aquest vot diferenciat i que havia sigut consensuat amb el grup.

Rèplica a Asens

Notícies relacionades

Rufián també es va embolicar en un encreuament de retrets sobre incoherències polítiques amb el portaveu de Podem, Jaume Asens, que en la seva intervenció prèvia va demanar veure «més l’ERC de Tardà que la que viu lligada de peus i mans a Torra, com vivia lligada a la Convergència de Pujol». El portaveu d’ERC va jutjar d’«injustes» i «tramposes» les paraules d’Asens i va contraatacar retraient als comuns que apuntalin un pacte amb Ciutadans o que recolzessin Manuel Valls per revalidar l’alcaldia de Barcelona. Asens va recordar a ERC la posició de no rebuig expressada pel BNG o Bildu ahir, i va acabar la seva intervenció en to conciliador: «Estem destinats a entendre’ns». «Comencem per desconfinar la política, crítiques constructives, parlem, dialoguem, pactem», va concedir Rufián.

Les prioritats de Borràs

Per la seva part, la diputada de JxCat Laura Borràs va afirmar: «Ens preocupa l’evolució de la pandèmia, és clar, però ens alarma encara més la involució autonòmica, democràtica, que vostè lidera. Encara més quan l’eficàcia brilla per la seva absència». Una declaració de prioritats que va acompanyar amb una nova crítica global a l’acció del Govern. Sánchez li va contestar retraient-li la tesi que «el Govern d’Espanya no fa les coses bé i una Catalunya independent» faria les coses «fenomenal». I concloent que JxCat «vota ‘no’ sabent que sortirà que ‘sí’» a la pròrroga.