desescalada

El Constitucional revisarà el decret de l'estat d'alarma

També admet els recursos del PP i Vox contra el decret que permet a Iglesias formar part de la comissió del CNI

lmendiola39392153 tribunal constitucional  28 03 2016 madrid200315212943

lmendiola39392153 tribunal constitucional 28 03 2016 madrid200315212943 / CHEMA BARROSO

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Constitucional revisarà la legalitat de la declaració de l’estat d’alarma a l’admetre a tràmit el recurs del grup parlamentari de Vox contra el reial decret i les tres pròrrogues posteriors per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

En el seu primer ple no presencial de la història, els magistrats han acordat per unanimitat l’admissió d’aquest recurs al complir tots els requisits formals, cosa que no implica de moment cap pronunciament, només obre el seu recorregut en el tribunal.

En concret, es revisaran els articles 7, 9, 10 i 11 del reial decret de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma, els reials decrets que aproven les seves successives pròrrogues, així com l’ordre del Ministeri de Sanitat per la qual s’estableixen mesures excepcionals en relació amb les vetlles i cerimònies fúnebres per limitar la propagació i el contagi per la Covid-19.

Els magistrats han dictat una providència en la qual ordenen donar trasllat de la demanda i documents presentats al Congrés, al Senat i al Govern perquè puguin personar-se i formular les al·legacions que estimin convenients.

Es tracta d’un assumpte de gran calat jurídic i d’àmplia repercussió política, donat que el recurs a analitzar en els pròxims mesos, la ponència dels quals ha correspost a Fernando Valdés, serà contra tot el decret de l’estat d’alarma en el seu conjunt.

El Constitucional obre la via després que el Suprem deixés clar en una recent resolució la seva falta de jurisdicció per abordar una qüestió que és competència del Tribunal de Garanties.

Recurs contra Pablo Iglesias en el CNI

A més, el tribunal ha admès també per unanimitat els recursos presentats per més de 50 senadors del PP i més de 50 diputats de Vox contra el decret que permet al vicepresident segon, Pablo Iglesias, formar part de la comissió del CNI. Es tracta de la disposició que figura en el decret de l’estat d’alarma en què s’inclou Iglesias en la comissió que avalua els serveis d’intel·ligència, en les reunions dels quals participa des del mes de febrer.

Notícies relacionades

El líder del PP, Pablo Casado, va assenyalar que no li semblava «decorós» incloure en el reial decret una qüestió «tan sensible» com la «reivindicació» d’Iglesias per garantir la seva presència en la comissió del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), mentre que Vox ho veu com un «truc» utilitzat per l’Executiu per «blindar» Iglesias en aquesta comissió.

 Com passa amb l’altre recurs, el TC dona trasllat a les cambres i a l’Executiu perquè formulin les seves al·legacions i es personin.