DESESCALADA PER TERRITORIS

El Govern no confirma que Barcelona retardi la seva entrada a la nova fase de desconfinament

Vergés apunta ara que «no hi ha res decidit», hores abans de presentar el seu pla al Govern

La Generalitat demana a l'Executiu espanyol que no condicioni l'ajuda a les autonomies al fet que es recolzi la pròrroga de l'estat d'alarma

zentauroepp53190480 barcelona  21 04 2020  coronavirus covid 19 en barcelona ser200501181851

zentauroepp53190480 barcelona 21 04 2020 coronavirus covid 19 en barcelona ser200501181851 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera de Salut, Alba Vergès, ha afirmat que s’estan analitzant les diferents regions sanitàries per al desconfinament. «Les zones més poblades s’han de vigilar molt especialment», ha apuntat, evitant concretar si l’àrea de Barcelona entrarà la setmana que ve en la següent fase de desescalada, definida com la fase 1. «No hi ha res decidit, en zones més poblades s’hauran de vigilar els aspectes de mobilitat i pot ser molt més difícil mantenir les distàncies físiques, simplement és això».

Tan sols unes hores abans, en una entrevista a TV-3, Vergés ha afirmat que «potser no per a l’11, però una mica més endavant ens podríem plantejar alguna cosa», Barcelona podria entrar en la fase 1. 

Per la seva banda, en la mateixa roda de premsa per videoconferència, la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha demanat que el Govern no condicioni els 16.000 milions d’euros promesos a les autonomies que es voti favorablement la pròrroga de l’estat d’alarma. «Que no s’utilitzi aquesta mesura com a contrapès», ha demanat la consellera.

Budó, sobre la gratificació als Mossos d’Esquadra, ha afirmat: «No puc no defensar la gratificació que han tingut altres col·lectius, defenso, igual que com amb els bombers i protecció civil, que tinguin les mateixes gratificacions que altres col·lectius, el problema és tècnic i s’està buscant una solució».

Mesures de recolzament econòmic

D’altra banda, el Govern ha aprovat dos decrets de mesures de recolzament a les conseqüències de la crisi sanitària i socioeconòmica. D’una banda, el que ha definit com un «pla de xoc» per a treballadors afectats i col·lectius de més risc, inclosos els treballadors autònoms. Es tracta de polítiques d’ocupació i ajuts a ajuntaments i consells comarcals. Inclou també préstecs a empreses de l’economia social, cooperativa i del tercer sector. 

L’altre decret té a veure amb mesures de recolzament en el sector de l’esport, en concret per facilitar la liquiditat d’entitats i empreses esportives afectades per la crisi.

La venda de tests

Notícies relacionades

Respecte als tests privats que s’han continuat comercialitzant, la consellera Alba Vergès ha apuntat que es persegueix evitar un mercat de «possible abús» davant de la necessitat que rebin els laboratoris privats. «No volem que certes empreses s’aprofitin i generin un abús, el control de preus és imprescindible», ha insistit la titular de Salut, que ha subratllat que les proves han d’estar sota el paraigua del sistema públic i s’hagi de sol·licitar autorització prèvia.

En relació amb la investigació interna per assetjament laboral i sexual a la Conselleria d’Interior, sota el mandat de l’exconseller Alfred Bosch, la portaveu ha afirmat que «no tenim novetats» sobre això.