El dircom de Buch evoca les guerres de 1808 i 1936 per demanar la independència

Malestar en els Mossos per un tuit de Joan Maria Piqué d'un pòster d'una escopeta i el missatge «potser és un enfocament que encara no hem plantejat i que funcionaria»

El cap de premsa d'Interior, que ha esborrat el tuit, explica que només pretenia fer una analogia entre la independència d'Espanya i la de Catalunya

cartell guillem car 1200

cartell guillem car 1200

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Un tuit del dircom de la Conselleria d’InteriorJoan Maria Piqué, sobre l’aixecament del 2 de maig del 1808 contra les tropes de Napoleó ha generat un gran malestar tant en els Mossos d’Esquadra com en part del Govern, segons fonts consultades per aquest diari. 

Al tuit en qüestió, el cap de premsa de Miquel Buch penja un cartell en què apareix una mà carregant una escopeta i que crida a la revolta armada recordant les dates de 1808 –l’aixecament del 2 de maig contra les tropes franceses– i de 1936 –any de l’inici de la guerra civil–. Acompanya el pòster amb la frase: «Potser és un enfocament que encara no ens hem plantejat i funcionaria». 

Piqué ha esborrat el tuit una hora després de publicar-lo i assegura que la seva intenció només era fer una analogia entre la independència espanyola i la catalana. I que ha eliminat el tuit perquè només era una bajanada i sense que ningú li digués res.

Abans d’esborrar-lo, ha arribat fins a la cúpula dels Mossos d’Esquadra. El sindicat SICME, que representa l’escala superior del cos policial, ha fet pública la seva queixa responent amb un altre tuit: «Interior necessita gent al capdavant del departament de comunicació amb capacitat per donar missatges assenyats i de tranquil·litat. Aquest, no ens representa». 

Notícies relacionades

El tuit de Piqué també ha generat malestar i contrarietat al si del Govern, segons fonts de l’executiu. Piqué, antic cap de premsa d’Artur Mas i de Carles Puigdemont, exerceix de dircom de Buch des que la periodista Joana Vallès va ser acomiadada sobtadament després d’un presumpte error de comunicació encara no aclarit el setembre del 2019, previ a la sentència contra els líders del procés. 

Buch, durant aquesta crisi del coronavirus, tampoc ha eludit la polèmica. L’episodi més sonat es va produir quan va interpretar com un insult la xifra de mascaretes enviada pel govern de Pedro Sánchez a Catalunya. Tampoc ha resultat fàcil d’entendre per què en les seves aparicions per abordar la pandèmia canvia al castellà cada vegada que ha de pronunciar «govern d’Espanya».