Alleujament del confinament

Buch exigeix al Govern central que dicti franges de sortida per als menors

L'Executiu culpa de les aglomeracions de diumenge la poca concreció de les directrius

zentauroepp53239887 coronavirus nios200427125220

zentauroepp53239887 coronavirus nios200427125220 / JOSEP LAGO

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va atribuir indirectament a la imprevisió del Govern espanyol les aglomeracions produïdes diumenge amb la primera sortida dels menors de 14 anys. Buch va recordar que la Generalitat va advocar per un desconfinament per franges horàries, precisament, per evitar la concentració de menors i progenitors en les mateixes hores. Buch va exigir al Govern central que adopti aquest esquema de franges. Buch va assenyalar, així mateix, que «amb una franja única de 12 hores», de 9 del matí a 9 de la nit, «és molt difícil vetllar pel compliment de les directrius».

La consellera de Presidència, per la seva banda, va abundar en l’ajuda de 200 euros a tots aquells que, per diferents motius, hagin vist afectada la seva situació laboral per culpa del Covid-19 que va anunciar la Conselleria de Treball. En concret, aquells que es podran beneficiar d’aquest pagament, que s’haurà de destinar a compres de primera necessitat, són els nuclis familiars que s’han vist afectats per un erto que els resta un 30% el seu sou; els que tenien contractes temporals extingits per culpa de la pandèmia i els treballadors per compte propi amb reducció d’aquest 30%. Segons els números que maneja el Govern, uns 100.000 catalans podrien acollir-se al tràmit i se’n beneficiarien unes 300.000 famílies.

Celeritat en la tramitació

Notícies relacionades

Budó va prometre celeritat en la tramitació de l’ajuda, és a dir, que es tindrà en poc més d’una setmana, des que es prem l’‘enter’ (perquè la sol·licitud serà ‘online’). Això sí, la partida és de 20 milions d’euros i es repartiran fins que s’acabin. Aquesta ajuda serà compatible amb qualsevol altra prestació que es cobri de les administracions.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va destacar que el procés de desconfinament «que ara s’inicia és molt més complex del que fins ara s’ha fet, per això el Govern va aprovar  un pla» per anar tornant gradualment a la normalitat. Vergés va criticar l’Executiu central a l’assenyalar que «hi ha molta preocupació per comunicar quan es produeix el desconfinament i poca per entendre com i qui ha de procedir» i, per a això, va posar com a exemple l’anunci de l’aixecament del veto per a la pràctica esportiva a l’aire lliure anunciada per dissabte.