Protecció social

Treball habilita una ajuda de 200 euros per a 100.000 famílies aturades pel Covid-19

Treball destina 20 milions d'euros per a un pagament extraordinari destinat a famílies que hagin vist disminuïts els seus ingressos per l'actual pandèmia

Els sindicats qualifiquen la mesura d'«ocurrència» i de «falta de respecte al diàleg social»

foto-bona-el-homrani-acn

foto-bona-el-homrani-acn

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat aprovarà aquest dimarts en el Consell de Govern una ajuda exprés de 200 euros, destinada a aquelles famílies que hagin vist minvats els seus ingressos a causa de l’actual crisi del coronavirus. El Departament de Treball destinarà un fons de 20 milions d’euros que preveu distribuir directament a 100.000 famílies (unes 300.000 persones), sempre que puguin acreditar un descens en ingressos del 30% respecte al mes anterior i que a l’esmentada llar no entrin de manera habitual més de 2.098,37 euros bruts al mes. La voluntat de la conselleria dirigida per Chakir el Homrani és assegurar uns mínims en aquelles llars afectades per ertos, acomiadaments o autònoms sense activitat a causa del Covid-19.

El vicepresident Pere Aragonès ha avançat a primera hora d’aquest dilluns, als micròfons de Catalunya Ràdio, una de les mesures que el Govern espera aprovar en el seu Consell Executiu de dimarts. Des del Departament de Treball han confirmat les xifres i els terminis. L’objectiu de l’administració catalana és fer una transferència ràpida, que s’abonarà al sol·licitant en un termini de 15 dies des de la presentació de la documentació exigida. És a dir, aquells potencials beneficiaris que presentessin la seva sol·licitud el dimecres 28 d’abril (el dia de la publicació en el DOGC de la mesura) l’haurien de cobrar el dimecres 13 de maig. 

Notícies relacionades

Treball pretén blindar la cadena de pagaments, especialment per a aquelles famílies que esperen cobrar una prestació. Com és el cas dels afectats per erto que, per terminis administratius i de gestió, encara no han percebut el seu subsidi des del SEPE. Per a aquest col·lectiu, el Ministeri de Treball ha habilitat, a través de les entitats bancàries, la possibilitat de cobrar les prestacions d’atur ja validades pel SEPE a partir del 2 de maig. A Catalunya, el nombre total de treballadors en erto voreja els 700.000 afectats i no hi ha dades disponibles sobre quants d’aquests han cobrat ja la prestació.

Els sindicats amb representació majoritària, CCOO i UGT, s’han assabentat per la premsa de la mesura i hi han manifestat el seu rebuig. Consideren que l’esmentat subsidi no resol la situació de necessitat de gaires famílies catalanes i, per contra, sí que tensa les arques de la Generalitat. És per això que, en roda de premsa, els secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco, i de la UGT, Camil Ros, l’han qualificat d’«ocurrència», fruit del «desconeixement» del mercat laboral català i una «falta de respecte al diàleg social».