Dia inaugural de passejos

Coronavirus: Els nens i la picardia dels adults ocupen el carrer

Centenars de persones omplen algunes ciutats i hi ha qui no respecta la distància ni altres normes

El president Torra es queixa que molts pares no han extremat les precaucions al sortir de casa amb els seus fills

zentauroepp53238184 families with their children sit in a boulevard as police pa200426142025

zentauroepp53238184 families with their children sit in a boulevard as police pa200426142025 / Emilio Morenatti

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Semblava el dia de després dels Reis Mags. Gairebé sis milions de nens de menys de 14 anys han sortit aquest diumenge al carrer a Espanya, després de 44 dies tancats a casa, amb els seus patins, bicicletes i pilotes. Tot semblava per estrenar. Alguns petits s’han vestit fins i tot amb disfresses. L’ocasió ho mereixia. Però, tot i que molts ciutadans sí que han complert la normativa (mascareta, distància social, sortida de només un tutor, amb un màxim de tres menors), la picardia ha fet que molts altres adults se la saltessin sense cap problema.

Per exemple, diversos pares amb més d’un fill han aprofitat per sortir tots dos al carrer, tot i que separats, per coincidir després en un punt concret. Aquesta ha sigut la infracció més comesa. A Barcelona s’han vist imatges de desenes de persones assegudes, sense mantenir la separació física, a la Barceloneta. També hi ha hagut qui ha estat a l’espai públic més dels 60 minuts estipulats.

La tornada de la primavera

No està permès encara anar als parcs  ni a les instal·lacions esportives, però el carrer s’han omplert avui d’una alegria que molts ja havien oblidat. Ha tornat la primavera. L’Alba, de tres anys, va vestida de princesa, amb una mascareta casolana de coloraines i muntada en el seu patinet. Es para a cada test del carrer Segre del barri barceloní de Sant Andreu per agafar margarides. Ignora totalment els periodistes. L’acompanya la seva mare, la Sara: «Li encanten les plantes».

Els nens han sigut aquest diumenge la principal clientela dels quioscos  de la zona: formaven llargues files (respectant, almenys a Sant Andreu, la distància de seguretat) per comprar cromos, llaminadures i joguines. L’Aitana (11 anys) i el Jordi (13) han sortit amb el seu pare, cadascun amb la seva pilota de futbol. «Preferim sortir, però hem portat bé el confinament», apunta el Jordi. «Jo estic a sisè de primària, és l’últim any amb els meus companys i em fa molta pena no haver-me’n acomiadat», afegeix l’Aitana. El curs escolar s’ha suspès fins al setembre.

Sanitat adverteix que «s’ajustaran alguns criteris» en cas que no es compleixin les recomanacions

A la plaça de Can Fabra la canalla corria, patinava i xutava la pilota. Barcelona amb nens i sense gairebé cotxes. Una mare i les seves dues filles saltaven a corda i, a l’acabar i recollir la corda, es desinfectaven les mans amb gel. L’Àlex té 4 anys i el seu pare, el José, assegura que ha portat bé el confinament. «Molt millor que els adults. Avui fins i tot ha dit que no era necessari sortir», comenta el José. Durant aquestes setmanes, la menuda únicament ha sortit amb ell a baixar les escombraries per les nits. «Troba a faltar els amics, però diu que no vol tornar a l’escola». Una altra nena crida des de lluny: «¡Una oreneta, una oreneta!». El dia assolellat i les temperatures de 20 graus convidaven a l’eufòria. Ha sigut com despertar-se després d’una llarga ressaca.

«Extremar les precaucions»

No obstant, el desconfinament progressiu (les sortides dels menors només són el tímid inici del seu lent desenvolupament) inquieta les autoritats polítiques. El president de Catalunya, Quim Torra, ha expressat la seva preocupació a través de Twitter: «M’arriben comentaris alarmants sobre la sortida dels nens al carrer. Estem en màxima alerta i cal extremar les precaucions. Mascaretes, distància de seguretat i evitar els grups. La salut de tothom està en joc». Més tard, el president ha tornat a insistir en la mateixa idea: «moltes imatges del dia d’avui no són acceptables», ha escrit en un tuit. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat avui que els nens ja puguin sortir i no ha descartat obrir els parcs i les platges «en funció de com evolucionin aquests dies».

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que, segons Interior, les recomanacions, amb caràcter general, «s’estan complint». Però ha advertit que, en cas de no continuar sent així, s’«ajustaran» alguns criteris. Per la seva banda, la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha afirmat haver vist fotografies de persones que «disfrutaven amb responsabilitat» i «contentes» de sortir per fi a la via pública. Hi ha, amb tot, molta cautela davant el que pugui passar en els pròxims dies. És més que possible un rebrot del virus.

Madrid es desperta

Al centre de Madrid, el dia s’ha despertat ennuvolat, però poc abans de les dotze ha escampat i les veus dels nens s’han començat a colar per les finestres. A la zona de la gran plaça de Felip II, on normalment els petits es barregen amb les llargues cues per entrar al Wizink Center el dia que hi ha concert, aquest diumenge les famílies disfrutaven escampades de l’hora de llibertat. Quatre mares i amigues no amagaven la murrieria i parlaven entre elles, a dos metres de distància i amb mascareta, això sí, mentre els fills anaven i venien. A l’acomiadar-se: «¡Demà, a la mateixa hora!».

La Policia Municipal de Madrid identifica més gent al carrer, però no excessiva ni aglomerada

Per les voreres dels carrers pròxims, algunes parelles amb dos fills van sortir a passejar tots quatre. Caminen separats uns quants metres per dissimular. A l’encreuament de Doctor Esquerdo amb O’Donnell, un cotxe de la policia municipal es para i l’agent abaixa la finestreta: «¿Tens el carnet del patinet?», li pregunta a la nena, de sis anys, que va davant amb la mare. Ella, vergonyosa, no contesta. La germana, de quatre, que anava darrere amb el pare, s’avança uns quants metres per defensar-la, alhora que descobreix l’engany: «Això ho han de portar els papes». Els agents deixen anar una rialla i segueixen el seu camí, potser buscant una infracció més greu.

A Madrid, la Policia Municipal ha identificat aquest diumenge més gent al carrer, però no excessiva ni aglomerada, i moltes famílies sortint amb els dos progenitors. A més, aquest cos policial ha comprovat que moltes famílies volien ser als parcs, per la qual cosa es va reforçar la presència en aquestes àrees.

A partir de demà, sancions

Notícies relacionades

València, la tranquil·litat general que s’ha vist a la ciutat i al passeig marítim, ha contrastat amb les aglomeracions i fins i tot els partidets de futbol que es van poder veure a la zona de l’antic curs del riu que hi ha sota el Palau de la Música, cosa que ha fet que l’ajuntament amenaci amb multes i altres accions, informa Nacho Herrero. 

«La pedagogia acaba avui a les nou, demà [per aquest dilluns] passarem a la sanció i, si en els pròxims dies veiéssim que la situació als parcs i als jardins no és la convenient, estudiaríem la possibilitat de tancar-los», ha apuntat Aaron Cano, regidor de Seguretat.