ENUIG DE VERGÉS

El Govern, després de la reunió amb Sanitat: «No esperarem de braços creuats que d'altres prenguin decisions»

La consellera Alba Vergés retreu al Govern que mantingui una gestió «centralitzada» de la crisi

23/04/2020 AV.- Coronavirus.- Vergés insiste en que las cifras de las UCI son grandes e importantes.

23/04/2020 AV.- Coronavirus.- Vergés insiste en que las cifras de las UCI son grandes e importantes. / MARC BATALLER - GENERALITAT (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Efe

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest divendres que el Govern central mantingui una gestió de la crisi del coronavirus «centralitzada» i, davant d’aquesta situació, ha avisat: «No esperarem de braços creuats que d’altres prenguin les decisions».

En roda de premsa telemàtica després d’una reunió del Consell Interterritorial de Salut, Vergés ha explicitat el seu enuig de la següent manera: «No som aquí perquè les decisions les prenguin d’altres. No som una mera gestora del sistema de Salut. Tenim responsabilitats en el dret a la salut de les persones».

No obstant, sobre el significat de les seves paraules, ha afirmat que la Generalitat continuarà treballant «amb coordinació i col·laboració» amb la resta d’administracions.

Segons ha explicat la consellera, el Ministeri de Sanitat només ha demanat a les comunitats autònomes un traspàs d’informació perquè sigui el Govern central el que prengui les decisions sobre com s’ha de realitzar el desconfinament.

Demana «decisions territorializadas»

«En lloc de preguntar-nos què necessitem, d’establir criteris i recomanacions, en lloc d’ajudar amb els estudis que estem rebent, l’únic que se’ns demana és informació ràpida per poder crear un quadro de comandament perquè siguin ells els qui prenguin les decisions des de Madrid», ha lamentat.

Ha afegit que «la crisi no pot ser centralitzada, ni a Catalunya ni a Espanya», i ha resolt que «les decisions seran territorializadas o no seran».

Vergés ha indicat d’altra banda que la «unitat territorial» amb què vol treballar el Govern, que, segons ha dit la consellera, són les províncies, és inadequada per a Catalunya, ja que el departament treballa per regions sanitàries.

Notícies relacionades

La consellera ha assegurat que, més enllà d’aquesta petició d’informació, el Govern no ha donat més detalls sobre el pla de desconfinament, una idea en la qual ha dit que Catalunya sí que treballa des de fa setmanes.

Vergés ha cridat així mateix a mantenir la cautela, ja que a Catalunya ahir es va aconseguir per primera vegada una ocupació inferior als 1.000 llits d’unitats de cures intensives, una xifra que continua representant el 167% de les habilitades en circumstàncies normals.