TORNADA PER ETAPES

El Govern estudia que la tornada a l'escola sigui voluntària i prioritzi els estudiants més vulnerables

Mantenir dos metres de distància entre pupitres obligaria a reduir les classes a la meitat i escalonar el retorn dels alumnes a les aules

zentauroepp52752781 manita200312132223

zentauroepp52752781 manita200312132223 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern estudia que la tornada a l’escola sigui voluntària tant per als alumnes com per als professors, donant prioritat als estudiants en una situació més vulnerable. En concret, aquells que no han pogut seguir l’educació a distància des que es van suspendre les classes presencials, però també els escolars que hagin patit els estralls de la pandèmia de coronavirus en la seva família.

Segons ha pogut saber Europa Press, aquestes són algunes de les opcions que maneja l’Executiu de Pedro Sánchez per al seu pla de desescalada en l’àmbit educatiu. Actualment, més de 10 milions d’estudiants de tots els ensenyaments segueixen el curs acadèmic des de casa després del tancament de les aules a mitjans de març per contenir la propagació del coronavirus.

L’Executiu no planeja una data concreta per obrir els centres educatius, però ha començat a estudiar les condicions higièniques i sanitàries per a aquesta inèdita tornada a l’escola a final de curs, sempre que l’evolució de la pandèmia ho permeti.

La represa de les classes presencials només es contempla de manera parcial simultània a l’actual ensenyament a distància. També voluntària, tant per a escolars com per a docents, cosa que evitaria la incorporació de professors amb símptomes de coronavirus o amb malalties que els situen entre la població de risc.

Segon de batxillerat i quart d’ESO, els primers en tornar

Fonts del Govern han assenyalat que els estudiants de segon de batxillerat, quart d’ESO i els d’educació especial serien els primers en trepitjar l’aula si es donen les circumstàncies sanitàries adequades.

La incorporació se succeiria per etapes i en prendrien testimoni la resta d’estudiants de batxillerat i secundària. Després els de primàriaen últim lloc els d’educació infantil, perquè entre els més petits seria més complicat mantenir la distància i els protocols higiènics per evitar els contagis.

Descartada l’obertura de menjadors escolars

Abans d’obrir les portes, tots els centres educatius haurien d’haver fet una desinfecció completa de les instal·lacions i disposar de gels i mascaretes suficients. A més, la distància social es considera imprescindible, per la qual cosa caldria garantir una separació de dos metres entre pupitres que obligaria a reduir els grups i classes a la meitat.

També caldria escalonar l’entrada i permanència al centre educatiu dels estudiants, cosa que evitaria, a més, les aglomeracions a les portes de les escoles i instituts.

Amb aquest mateix propòsit, el Govern descarta l’obertura dels menjadors escolars en un hipotètic escenari de reobertura de les escoles i prolongaria durant un temps fórmules alternatives per garantir l’alimentació dels escolars amb beques.

França prepara una tornada «gradual»

Aquesta setmana el Govern de França ha anunciat que prepara una tornada «gradual» dels estudiants als centres educatius a partir de l’11 de maig limitant a 15 el nombre màxim d’alumnes per aul, i començant pels de menor edat, com va explicar el ministre d’educació, Jean-Michel Blanquer.

Notícies relacionades

En concret, França planteja que el dilluns 11 de maig tornin a classe els estudiants d’infantil i primària fins als 11 anys, mentre que la setmana del 18 de maig ho farien la resta dels de primària, els de secundària i els de formació professional. Per a la setmana del 25 de maig es reprendrien «el conjunt de les classes», segons els plans del govern francès.

A França la tornada a classe no suposarà el final de l’ensenyament a distància, com es preveu a Espanya, i el ministre d’educació francès va precisar que només obriran els centres que compleixin amb les exigències sanitàries: tenir sabó o gel hidroalcohòlic per rentar-se les mans.