DEBAT AL CONGRÉS

Sánchez anuncia una altra pròrroga de l'estat d'alarma fins al 10 de maig

El president convoca partits, sindicats i empresaris a una reunió per teixir uns nous Pactes de la Moncloa la setmana que ve

«Els espanyols es mereixen un Govern que no els menteixi», assenyala Casado, recuperant la famosa frase de Rubalcaba després de l'11-M

MADRID, 09/04/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su intervención en el pleno del Congreso celebrado este jueves para aprobar una nueva prórroga del estado de alarma, en un debate en el que también se abordará la nueva fase que se abrirá en las próximas semanas con el levantamiento progresivo de las restricciones a la movilidad por el coronavirus. EFE/Mariscal POOL

MADRID, 09/04/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su intervención en el pleno del Congreso celebrado este jueves para aprobar una nueva prórroga del estado de alarma, en un debate en el que también se abordará la nueva fase que se abrirá en las próximas semanas con el levantamiento progresivo de las restricciones a la movilidad por el coronavirus. EFE/Mariscal POOL / Mariscal (EFE)

6
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

El recel que l’oposició ha anat manifestant els últims dies respecte a una reedició dels Pactes de la Moncloa no sembla descoratjar el Govern central. Pedro Sánchez ha presentat formalment davant el Congrés dels Diputats aquest dijous la seva intenció de posar en marxa un acord global que permeti reconstruir el país després de la «gran crisi social i econòmica» que ha desencadenat el coronavirus. Determinat a buscar aquesta unitat d’acció, el president ha citat per a la setmana que ve tots els partits polítics, els presidents autonòmics, la patronal i els sindicats.  L’oposició no ha recollit majoritàriament el guant, malgrat que Sánchez ha insistit que aquests pactes són d’«obligació nacional».  «Podem ser l’únic país del món amb una oposició  que no està a l’altura de la pitjor emergència sanitària de la nostra democràcia», ha lamentat.

Mentre es teixeixen o no acords polítics, Sánchez ha donat per fet que Espanya necessitarà, almenys, una altra pròrroga de l’estat d’alarma. La que aquest dijous ha aprovat el Parlament, amb el recolzament de 270 vots del PSOEPodem, el PP i Cs, entre d’altres, arriba al 26 d’abril. Només Vox i la CUP hi han votat en contra. Segons l’avançat pel president, la pròxima seria fins al 10 de maig.  No hi ha grans pistes per al desconfinament. El cap de l’Executiu ha advertit que haurà de ser molt cautelós, però ha evitat comprometre dates per a aquesta tornada a la normalitat.  «Estem entrant en un territori molt incert», ha resumit per traslladar com és de complicat dissenyar un full de ruta per a un desescalat eficaç. De moment, dilluns es reprèn l’activitat econòmica no essencial, malgrat que els aliats del Govern han mostrat el seu rebuig.

«El que proposo és un gran acord nacional per a la reconstrucció econòmica i social en què participin totes les forces disposades a col·laborar», ha apel·lat Sánchez.  «Avui aquí, en aquesta Cambra que congrega els representants legítims només els demano unitat i lleialtat, que és la manera com els responsables polítics podem contribuir al sacrifici, a la resistència i a la victòria del nostre poble», ha assegurat. «¿Hi estan disposats?», ha plantejat, i els ha apel·lat a convèncer els seus respectius grups a la UE per aconseguir els coronabons. 

Conscient de les múltiples crítiques per la seva proposta des de l’oposició, fonamentalment des del PP, Sánchez s’ha compromès a descartar algunes de les suposades desviacions que podrien comportar els pactes.  Prenent l’acusació de Pablo Casado que els acords podrien portar un «canvi de règim», el cap de l’Executiu ha garantit que el règim continuarà sent la Constitució. S’ha compromès a sotmetre’s a control parlamentari, a actuar amb transparència informativa i a no excloure ningú. «Perfecte, estaran tots els que estiguin disposats a col·laborari vulguin fer-ho», ha assegurat.  

Final del camí

El president ha assegurat que ja «es comença a veure el final del camí», però que la tornada a la normalitat serà «esglaonada i molt cautelosa». «El que hem d’evitar és una relliscada que impliqui una recaiguda», ha insistit Sánchez, que ha evitat concretar quins seran les primeres mesures de desescalada, com per exemple deixar sortir a fer exercici o a fer un tomb amb els nens, activitats que estan permeses als països de l’entorn europeu però no a Espanya. Tampoc ha aclarit quan començaria a aplicar-se aquesta relaxació del confinament. 

Alguns dels seus aliats, com ERC, Més País i BNG, li han reclamat que la suspensió econòmica de l’activitat no essencial continuï més enllà de dilluns. «¿Què és millor? ¿Quedar-nos confinats tots fins al maig o al juny? Hi ha discrepàncies quan es parla amb epidemiòlegs. Perquè ara no hi ha contagi fora de les llars, sinó dins», ha replicat Sánchez. Després d’escoltar les acusacions que l’assenyalen per entorpir l’actuació de les autonomies, el president ha advertit amb duresa que no hi ha hagut recentralització en matèria sanitària i que els territoris, que han mantingut les seves competències, han tingut llibertat per fer les seves compres.  En aquest punt, ha recordat als presidents  autonòmics que les residències de gent gran  són la seva responsabilitat i els ha demanat que prenguin mesures. 

Crítiques de la dreta

Les apel·lacions de Sánchez a la «unitat i lleialtat» no han trobat ressò en el PP. El seu líder, Pablo Casado, ha començat la seva intervenció recuperant la famosa frase d’Alfredo Pérez Rubalcaba després dels atemptats de l’11-M. «Els espanyols mereixen un Govern que no els menteixi, mereixen un Govern que els digui la veritat», ha assenyalat el líder del PP. «La seva autoritat moral per demanar lleialtat i unitat és nul·la», ha continuat Casado, que, tot i així, recolzarà la pròrroga de l’estat d’alarma.

El cap de l’oposició ha recuperat el seu to més duri ha acusat Sánchez de «confinar la democràcia» amb a l’argument d’«intentar contenir l’extensió del virus», de minar els drets i llibertats a través d’iniciatives com l’anomenada operació Arca de Noé, per la qual l’Executiu vol controlar en hotels els positius asimptomàtics.

Casado, finalment, s’ha queixat de la falta de diàleg de l’Executiu en les mesures aprovades per reial decret («ningú ens ha trucat») i ha donat a entendre que no participarà en aquest «gran acord de país», en la línia dels pactes de la Moncloa de 1977, que defensa Sánchez. «Difícilment està cridat a reescriure la Transició qui no és capaç de negociar un decret», ha conclòs el líder del PP.

«Alguns de vostès tenen por de l’acord quan no governen i no tenen la força per manar, però som més els que busquem l’acord», ha respost Sánchez, «facin l’esforç». 

«¿Vol vostè que el PP aprovi l’estat d’alarma? Jutjant pels insults que ha abocat, pot semblar que estigui desitjant que no?», li ha preguntat Casado en la rèplica.  

Tampoc Santiago Abascal ha concretat si assistirà o no a la reunió de la setmana que ve. «Vostè apel·la a uns Pactes de la Moncloa per a la reconstrucció quan encara és possible evitar la destrucció», ha opinat. El president de Vox ha plantejat un «estat d’alarma alternatiu» perquè, segons el seu parer, Sánchez és el màxim responsable d’un Executiu que «ha aconseguit la taxa més gran de mortalitat del món».

El portaveu d’Unides PodemPablo Echenique, ha demanat a Vox que «deixi d’enverinar» amb la seva actitud i ha retret al PP que cada vegada s’assembli més a la ultradreta. «A diferència del que fa l’oposició democràtica en altres països, aquí veiem Casado cada dia llançar atacs molt similars als que envia Abascal», ha lamentat.

Mantenir l’aturada

Des de les files d’ERC, Gabriel Rufián ha mostrat el seu recel a reeditar els Pactes de la Moncloa, mostrant pel camí que la divisió arran del coronavirus també inclou els aliats tradicionals de Sánchez, ara allunyats del Govern. Segons el parer del republicà, un pacte d’Estat com el defensat pel president no es traduirà en una agenda social, sinó en una «bunquerització», en un tancament de les elits. «El que tenim al davant no es tanca amb la cúpula de quatre partits, un Exèrcit i un Rei tancats en un despatx de la Moncloa. No hi haurà pacte sense pacte previ a Europa; no hi haurà Pactes de la Moncloa a Espanya si no hi ha un pacte a Brussel·les o a Estrasburg previ. És més, no hi haurà Pactes de la Moncloa si no hi ha pactes d’Ajuria Enea a Euskadi, o del Palau de la Generalitat a Catalunya», ha advertit. Ha instat a un «nou contracte social».

Igual com Rufián, Íñigo Errejón ha defensat que es mantingui la suspensió de totes les activitats econòmiques no essencials per evitar nous contagis a partir de dilluns. «La sanitat pública, a més dels aplaudiments, necessita finançament i mantenir el país aturat», ha plantejat. «No s’ha d’afluixar. La salut del país està per sobre de qualsevol càlcul econòmic o polític», ha subratllat.

Notícies relacionades

Cs, en ple gir estratègic, ha mostrat el seu suport a Sánchez en la idea de reeditar els Pactes de la Moncloa. «El que toca és la mà estesa, la unió lleial, la d’aquesta mà, la de Ciutadans. President, agafi-la, però és una mà exigent», ha plantejat el seu portaveu, Edmundo Bal.

El PNB, com és habitual, ha mostrat un perfil conciliador. El seu portaveu, Aitor Esteban, ha avançat el recolzament dels nacionalistes bascos a la pròrroga de l’alarma, però, com altres partits, ha criticat el Govern central per la seva incomunicació.  «Ens falta més diàleg, més encreuament d’informació. A l’hora de formular els decrets llei, el que li sol·licito és que hi hagi més diàleg amb qui després els implementarà», ha dit.