Les preguntes de l'oposició que esperen resposta del Govern

Els partits registren al Parlament interrogants per escrit per fiscalitzar la gestió de la crisi del coronavirus

zentauroepp45722360 barcelona 02 11 2018 pol tica  acto institucional del govern200124132016

zentauroepp45722360 barcelona 02 11 2018 pol tica acto institucional del govern200124132016 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les preguntes per escrit dirigides al Govern són un mecanisme valuós per a l’oposició  perquè permet fiscalitzar la gestió de l’Executiu sobre paper. Més necessari és quan l’activitat parlamentària està reduïda a serveis mínims sense plens a la vista que permetin sessions de control. No obstant, la Mesa del Parlament va acordar el 13 de març, amb els vots de JxCat i ERC, que els terminis de les iniciatives parlamentàries quedarien prorrogades a causa de l’estat d’alarma decretat pelcoronavirus. L’oposició es va queixar per la «congelació» de les seves peticions en la trobada del 31 de març, i va forçar l’aixecament de la suspensió per tornar a establir el termini habitual de 15 dies per respondre. 

Cs, el PSC, Catalunya En Comú - Podem, la CUP i el PPC han registrat desenes de preguntes. JxCat i ERC, socis en el Govern, no solen utilitzar aquesta eina, per la qual cosa neguen que la seva falta d’interrogants es degui a la situació de confinament actual.

El partit que ha presentat més requeriments és el PSC. En el paquet de qüestions interroguen el Govern sobre la presentació d’expedients de regulació temporal d’ocupació a Catalunya i burxen per si n’hi ha hagut algun en empreses vinculades al sistema sanitari privat. A més, pregunten pel confinament a la conca d’Òdena i per l’alt índex de contagis a la zona; quants estudiants i jubilats han sigut contractats per fer front a aquesta crisi; quines mesures s’estan duent a terme als centres de menors, i quines indicacions han donat als professors sobre el teletreball i la continuïtat de les classes a Catalunya per garantir l’educació als alumnes més vulnerables. 

Els socialistes també qüestionen la comanda de material sanitari al’empresa Basic Devices per un import de 35 milions d’euros, una empresa que l’Executiu va denunciar per possible estafa, tot i que després va retirar l’escrit davant els Mossos. En aquesta contractació també hi insisteixen els comuns, que pregunten detalls sobre el procediment contractual, sobre per què van escollir una empresa que opera des de Luxemburg, «considerat un paradís fiscal», si ha treballat el Govern amb tota la cartera de proveïdors del Departament de Salut per aconseguir material sanitari i per què la consellera Alba Vergés no va atendre les demandes dels mitjans sobre aquesta compra a una empresa presumptament fraudulenta.

UME, residències i presons

D’altra banda, elscomunsvolen conèixer els detalls de l’adquisició de material de protecció del personal sanitari i que el Govern especifiqui com s’està duent a terme aquest repartiment als hospitals del territori. «¿Quina capacitat de reacció ha tingut el Govern per proveir-se de material de protecció sanitària quan hi havia l’alerta que el virus arribava a Catalunya?», pregunten.

Cs s’interessa, en canvi, pel nombre de treballadors públics als centres de treball, residències i centres de dia afectats per la crisi del Covid-19. Demanden si s’ha dotat de material sanitari aquests professionals, quina és l’actuació prevista en el cas que aquests empleats resultin encomanats, i quines mesures preventives s’estan duent a terme per evitar la propagació del virus respecte als usuaris que es troben en edat de risc o que presenten patologies. 

El PPC pregunta si s’han destinat equips de protecció individual a les residències i centres d’atenció a persones amb discapacitat, si s’han desinfectat els centres, per què s’«impedeix» l’actuació de la Unitat Militar d’Emergències (UME) als equipaments, quants casos s’han detectat tant en usuaris com en treballadors, i si s’ha reforçat la plantilla. 

Notícies relacionades

Per la seva banda, la CUP dirigeix els seus requeriments a tres departaments diferents: Salut, Justícia i Economia. A la Conselleria de Salut li pregunten l’abast de la intervenció de la sanitat privada i si hi ha «un negoci jurídic o mecanisme jurídic» per a l’esmentada usurpació. Pregunta si hi ha hagut falta de llits per a malalts i per les causes de la falta de material sanitari de protecció i per a l’atenció de pacients. Demanen també a la Conselleria de Justícia informació sobre l’estat de les presons, per si hi va haver un motí a Wad-Ras entre el 15 i el 22 de març i si arran d’això hi ha hagut trasllat d’internes a Can Brians. I sol·licita a la Conselleria d’Economia una còpia de l’acord de l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis Catalunya «per comercialitzar préstecs amb el 75% d’aval a què poden adherir-se les entitats financeres».

Totes aquestes qüestions esperen resposta del Govern.