MESURES ECONÒMIQUES

Torra demana a Sánchez una renda universal i liquiditat per a les empreses

El president ha agraït al Govern que hagi paralitzat l'activitat empresarial no essencial

zentauroepp52962866 torra200329155521

zentauroepp52962866 torra200329155521 / GENERALITAT

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Com ja va anticipar en la seva declaració institucional d’urgència de dissabte a la nit, el president Quim Torra va agrair, en la videocimera de presidents autonòmics, a Pedro Sánchez l’enduriment de les mesures de confinament «tal com havia demanat reiteradament el Govern». Un agraïment, en suma, amb tocs de retret i un molt de treure pit. En aquesta línia, Torra també va traslladar a Sánchez el recolzament de l’Executiu català per executar «de manera estricta» la mesura, que ha de permetre lluitar amb eficàcia i contundència contra la propagació del Covid-19. Un to diferent al d’altres ocasions quan, per exemple, el president exigia, sense èxit, el tancament de Catalunya i de Madrid.

Torra, en concret, va llistar fins a vuit mitjanes que l’Executiu creu imprescindibles. Entre d’altres, l’establiment de la renda de ciudadania per a treballadors i autònoms; la suspensió del pagament d’impostos, cotitzacions a la Seguretat Social i quotes d’autònoms i l’eliminació de l’objectiu de dèficit i del sostre de despesa perquè «les comunitats i ens locals puguin endeutar-se per fer front a la crisi».

El president, molt en la línia del que el seu gabinet ha anat asseverant al llarg d’aquesta setmana, ha reiterat la necessitat d’establir, de manera urgent, un sistema transparent i eficaç que garanteixi el subministrament d’equipament sanitari. I ha anat més enllà al demanar que es retornin als territoris les competència en aquest camp ja que «la centralització del subministrament no ha funcionat». Torra també va insistir en la importància de fer tests massius a la població per poder actuar més eficaçment contra el Covid-19

Renda universal i liquiditat a les empreses

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, havia avançat que Torra tenia previst plantejar a Sánchez «mesures que acompanyin els ciutadans en el confinament total: renda bàsica universal per a qui la necessiti i més accés a crèdit i liquiditat per a empreses i autònoms».

Notícies relacionades

Budó ha defensat que hi hagi una renda bàsica universal, ha explicat que aquesta crisi no serà com la del 2008, i ha demanat «superar el mecanisme de les crisis de deute», amb estímuls per acompanyar la gent.

En la roda de premsa diària, Budó va afirmar que s’estava treballant, d’altra banda, en una situació efectiva per als 10.000 treballadors de la conca d’Òdena que no han pogut acudir a treballar pel confinament perimetral.