CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: El Govern exigeix a Sánchez que validi el confinament total de la conca d'Òdena

La portaveu Budó afirma que la compra centralitzada d'equipament «ha fracassat»

Els malalts pel virus ocupen el 72% dels llits de les ucis catalanes

budo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Beatriz Pérez

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha exigit aquest dijous al Govern de Pedro Sánchez que «validi el confinament global decidit» per l’Executiu dimecres a la conca d’Òdena, on es troba la ciutat d’Igualada, la zona més castigada per la pandèmia de coronavirus i on viuen més de 70.000 persones. «Qui millor coneix el territori és la Generalitat», ha sentenciat Budó. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha afirmat que encara no hi havia resposta oficial per escrit del Govern. 

La portaveu ha assegurat que el gabinet de Torra vol «treballar coordinadament amb altres administracions, però, per fer-ho, precisem que el Govern faci cas als experts», ha detallat, després d’argumentar que la decisió del confinament total va ser presa després d’escoltar els científics.

La Generalitat proposa passar del confinament perimetral, l’actual, al total, en què només funcionin els serveis bàsics. És a dir, aplicar a la conca d’Òdena el confinament que el Govern exigeix per a tot Espanya. «Fernando Simón ha assenyalat fa unes hores –ha afirmat Buch– que el Govern desconeix l’efectivitat del confinament total. El Govern està a cegues. Si no saben quina efectivitat té, ¿per què no ens deixen prendre mesures més dures?», ha clamat Buch.

No és l’única crítica que ha abocat el Govern . La portaveu ha explicat que el 90% de l’equipament sanitari distribuït procedeix del Govern i, tan sols, el 10%, de l’Estat. «La compra centralitzada de subministraments no funciona. És un fracàs», ha exclamat Budó, que ha demanat a l’Executiu que «torni les competències de compra a les autonomies, perquè ja tenim els nostres canals establerts des de fa anys».

Budó també ha dit que els tallers de les presons catalanes produiran 32.000 equipaments sanitaris per a aquells jubilats, metges acabats de llicenciar i estudiants de medicina d’últim any que han sigut ‘cridats a files’ per fer front a l’emergència.

Ucis i estudiants

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que els malalts pel Covid-19 ocupen el 72% de les places en les unitats de cures intensives (ucis) de Catalunya. En concret, 1.016 llits d’ucis sobre un total de 1.406. També ha detallat que cada setmana es precisen a Catalunya més d’un milió de mascaretes i 200.000 bates. «Sempre que puguem comprarem aquest material», ha afirmat Vergés, «el mateix que amb els tests ràpids», ha sentenciat.

Notícies relacionades

Catalunya ja ha incorporat, a més de sanitaris jubilats des de la setmana passada, estudiants de Medicina i Infermeria per treballar durant aquesta pandèmia. A l’Hospital de Sant Pau de Barcelona s’han incorporat 16 metges; a Vall d’Hebron, 72 estudiants d’infermeria i, a més, el Consorci Sanitari de l’Anoia ha aprovat 32 contractacions de metges que han passat el MIR però que encara no tenen plaça. A finals de setmana, ha apuntat Vergés, arribaran «centenars de respiradors». I esperades són també les proves ràpides: demà n’arribaran a Catalunya unes 50.000. La Generalitat n’ha comprat 200.000 més.

En total a Catalunya hi ha hagut, des de l’inici de la pandèmia, un total de 672 persones amb coronavirus que s’han recuperat (71 a la Catalunya Central, 20 a Lleida i Pirineus, 37 a Girona, 8 a Tarragona, 1 a les Terres de l’Ebre i 535 a Barcelona). Hi ha 1.021 pacients que continuen en estat greu .