CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Catalunya demana el confinament total per a la conca d'Òdena durant 15 dies

Tothom s'haurà de quedar a casa i només estaran permesos els «serveis essencials»

La Moncloa recorda al Govern català que només Illa pot ordenar l'enduriment del confinament a Igualada

zentauroepp52864234 hospital igualada200320175824

zentauroepp52864234 hospital igualada200320175824 / Marc vila

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El Govern de Catalunya ha demanat, a través d’una resolució, el confinament en fase dos per a la conca d’Òdena, en la qual viuen unes 70.000 persones i on es troba Igualada, la zona més afectada per la pandèmia de coronavirus. El confinament en fase dos significa que «tothom haurà de quedar-se a casa», excepte els «serveis bàsics», segons ha explicat aquest dimecres el conseller d’Interior, Miquel Buch. És a dir, tancament total. Durarà, almenys, 15 dies. Aquest confinament total de la conca d’Òdena ha de ser aprovat o pel poder judicial (el jutjat d’instrucció de la conca d’Òdena) o pel Govern d’Espanya. Buch no es «planteja» que l’Estat el rebutgi, a causa de la gravetat de la situació.

El Govern havia decretat el confinament perimetral (en fase u) per a la conca d’Òdena el 13 de març. Aquesta mesura vencia demà i permetia la mobilitat dins de la zona. Tretze dies després, els casos de contagis i morts a Igualada no han deixat de créixer. Ara aquest confinament s’amplia: tots els serveis estaran aturats, excepte els bàsics. Afectarà, sobretot, l’àmbit laboral, ja que limita la mobilitat de la població dins dels municipis de la conca d’Òdena. Només podran treballar els qui ho facin en serveis essencials.

Buch ha justificat la necessitat d’ampliar 15 dies més el confinament a la conca d’Òdena i endurir-lo perquè sigui total perquè les xifres d’afectació són «aterridores». A Igualada, segons xifres d’ahir, hi ha 306 casos positius, dels quals 140 són professionals sanitaris. En aquest municipi han mort 41 persones des de l’inici de la pandèmia. Catalunya té 6,9 morts per cada 100.000 habitants; Madrid, 27,9; la Llombardia, 41,6, i Igualada, 63,1 morts per cada 100.000 habitants.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dimecres que professionals de l’Hospital de Bellvitge passaran a «codirigir» l’Hospital d’Igualada. Un total de 180 pacients d’aquest centre han sigut traslladats a l’Hospital General de Catalunya per «drenar-lo».

La Moncloa avisa Buch

Notícies relacionades

El Govern ha recordat aquest mateix dijous a Buch que només el ministre de Sanitat, Salvador Illa, pot ordenar l’enduriment del confinament d’Igualada i de tota la conca d’Òdena, al ser «l’autoritat competent».

A més, l’Executiu ha insistit a fer una crida «a la unitat d’acció entre les administracions i reitera la seva voluntat constant de coordinació i col·laboració amb les comunitats autònomes en la seva lluita contra la pandèmia».