Coronavirus a València

Puig compra material mèdic a la Xina al marge del Govern central

El Consell negocia amb proveïdors asiàtics de respiradors i màscares perquè l'equipament que hi ha a Espanya és «molt insuficient»

S'esperen dos avions aquesta setmana amb els primers enviaments

ximo-puig

ximo-puig

3
Es llegeix en minuts
José Luis García

«Operació Ruta de la Seda». El cap del Consell, Ximo Puig, es va atrevir diumenge fins i tot a batejar la maniobra posada en marxa en les últimes hores amb l’objectiu d’aconseguir que la Comunitat Valenciana tingui oberta la seva pròpia passarel·la comercial amb la Xina per garantir-se el subministrament de material mèdic, i que els sanitaris valencians estiguin ben proveïts abans que arribi el pic de contagis del coronavirus a València i Comunitat Valenciana, que fins diumenge ja havia segat 69 vides a la Comunitat Valenciana i començava a omplir les UCI dels hospitals de l’autonomia.

Puig va comparèixer diumenge per donar compte de l’última hora de la crisi, després que al matí el president del Govern central, Pedro Sánchez, traslladés als presidents autonòmics que l’estat d’alarma s’allarga uns altres 15 dies, segons informa ‘Levante-EMV’.

Material a punt d’arribar

Puig va exhibir lleialtat institucional, recolzant l’ampliació d’aquesta quarantena, però va deixar clar que, malgrat la centralització de les competències, la Generalitat no romandrà passiva i a l’espera. La disponibilitat de material sanitari contra el coronavirus que hi ha a Espanya és «molt insuficient», va sentenciar. Les últimes hores, de fet, el cap del Consell ha estat negociant amb empresaris xinesos i confia que, a partir de demà, puguin arribar a València dos avions carregats amb material mèdic: màscares, bates i respiradors per a l’UCI.

Malgrat que la situació valenciana és molt lluny del col·lapse sanitari que viu Madrid, la Generalitat està provant d’anticipar-se, amb la preparació d’hospitals de campanya i l’arribada de subministraments, davant de la imminent arribada del pic de contagis, una autèntica prova d’estrès per al sistema hospitalari.

Caldrà veure, en tot cas, si la jugada arriba a bon port. Altres comunitats han provat d’importar el seu propi material, cosa que ha provocat més d’una topada entre administracions. Madrid va acusar el Govern central de requisar-li material que havia comprat.

El Ministeri de Sanitat va sortir diumenge al pas de les crítiques de diferents autonomies, i va recordar l’enviament de màscares aquest cap de setmana; en el cas de la Comunitat Valenciana, en són 278.308 des de l’inici de la crisi del coronavirus.

Durant la seva intervenció, Ximo Puig va deixar clar que ara mateix l’obsessió de la Generalitat és tractar de ser el més autosuficient possible. Per això les gestions amb el gegant asiàtic («Ara tots mirem a la Xina», va dir) i amb altres països europeus. De la mateixa manera, va agrair i va animar els empresaris del sector tèxtil valencià, els instituts tecnològics o empreses cosmètiques a reinventar-se, dins de l’actual parada de producció, per «proveir-nos d’un servei estable». Empreses del sector tèxtil estan fent proves per fabricar màscares que siguin homologables. Puig també va agrair les aportacions de gel per part d’empreses valencianes.

Modificar els pressupostos

Notícies relacionades

La falta de subministraments no va ser l’única crítica velada al Govern central. En matèria econòmica, el president va demanar recursos per poder pagar els seus deutes amb empreses i proveïdors. «Necessitem recursos i un finançament adequat de l’Estat a les comunitats», va dir. Tenir el finançament corresponent permetria a la Generalitat alleujar «molt» la tensió de tresoreria d’aquestes empreses, per la qual cosa reclama l’avanç del 50 % de la liquidació del 2018 i l’aprovació de les quanties del FLA ordinari i extraordinari. En aquest context, el Consell es veurà obligat a modificar «segur» el pressupost del 2020 de la Generalitat per afrontar aquesta crisi del Covid-19.

Al marge d’això, Puig va demanar endurir les mesures de confinament per fer-lo més efectiu. ¿Com? El cap del Consell va llançar una bateria de propostes: reforçar els controls de compliment, reducció del transport públic, limitar algunes activitats econòmiques no essencials, ajornar activitats de construcció que no siguin necessàries, potenciar el teletreball, racionalitzar millor el moviment ciutadà [controlant fins i tot les sortides per anar a comprar, només les necessàries, va apuntar], estudiar l’ús de màscares permanent pel carrer o aïllar les persones encomanades de coronavirus. «Si cal prendre decisions més radicals, ara millor que d’aquí a 15 dies», va dir.