Torra dona positiu i redobla la pressió al Govern per decretar el confinament

El president, aïllat a la Casa dels Canonges, aprova un pla propi a compte de l'aprovació de l'Executiu

«El Govern està en una altra lògica, de negació», denuncia un membre del Govern, en el qual ERC fa pinya

quim-torra-coronavirus / periodico

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabier Barrena / Júlia Regué / Roger Pascual

L’anunci en poques hores del positiu en coronavirus del vicepresident, Pere Aragonès, i del president, Quim Torra, ha servit de palanca perquè tot el Govern exigís de nou al Govern espanyol mesures més dràstiques contra la pandèmia, en concret el confinament de Madrid i Catalunya de forma obligatòria. «El Govern està en una altra lògica, de negació», es queixava un membre del Consell Executiu. En aquesta posició política, Torra ha tingut el recolzament absolut del seu soci de Govern, i ha obtingut la posició de la resta de grups parlamentaris en una videoconferència des de la Casa dels Canonges, on es troba instal·lat en règim d’aïllament des d’aquest dilluns.

En una declaració institucional, el mateix Torra ha explicat que després d’haver presentat «algun dels símptomes» del Covid-19, se n’ha fet la prova i aquesta ha donat positiu.

De nou, exigència al Govern 

En la seva declaració, el president ha avisat que les persones afectades en els pròxims dies seran «moltes més», en el que ha definit com un «repte formidable» que requereix, ha insistit, «una actitud més cívica, més solidària, més generosa que mai». Per això, Torra ha tornat a demanar l’«autoconfinament solidari de tothom» i que el Govern «autoritzi de forma immediata el pla de confinament que li hem fet arribar i les mesures que hem anat proposant».

Prohibició gairebé total

Minuts abans d’aquesta declaració de Torra, el conseller d’Interior, Miquel Buch ha detallat la resolució aprovada pel Govern per a aquest confinament, basada, ha dit, en la informació dels experts del pla Procicat. Un pla consistent en la prohibició de circular a peu, en vehicle privat, transport públic o privat, col·lectiu o individual, com a mínim durant els pròxims 15 dies, tret dels desplaçaments en el lloc de treball en cas de serveis de seguretat, emergències, penitenciaris i de justícia juvenil, serveis socials i residencials, forenses i fúnebres, de prevenció meteorològica, ràdio i televisió amb continguts informatius de serveis públic; electricitat i aigua potable, carburant i gas, residus, subministraments sanitaris i farmacèutics i de serveis a la indústria química.

Respecte a les sortides del domicili per a la compra d’aliments, begudes i medicaments de primera necessitat i proveïment de vehicles, segons la resolució, s’haurien de fer de forma individual i ajustant un «temps mínim» i no fer en grup excepte en cas de menors i dependents. El transport públic quedaria reduït al 5% de l’habitual en jornada laboral. La qual cosa contrasta amb les prestacions vigents del transport públic, d’entrada a la ciutat de Barcelona. «O abaixem la demanda d’usuaris o qualsevol reducció d’oferta de transport pot provocar aglomeracions», advertia ahir un membre del Govern.

La proposta de confinament, firmada per Interior i Salut, hauria de ser acceptada per l’Estat «com més aviat millor», ha demanat Buch, que ha comparegut per videoconferència juntament amb la titular de Salut, Alba Vergés i la de Presidència, Meritxell Budó. En aquesta compareixença s’ha deixat oberta la porta a restriccions dels transports públics en els pròxims dies en funció de l’evolució del virus.

Tancament de files

ERC ha mostrat ple recolzament a Torra minuts abans d’aquests anuncis. «L’Estat està en pitjors xifres que Itàlia i la Xina. No entenem per què no s’ha confinat la població de Madrid. I no entenem per què no es prenen mesures contundents», com el confinament generalitzat, ha opinat la portaveu republicana Marta Vilalta. Per a Esquerra, no «es pot activar un estat d’alarma per recentralitzar competències però no per prendre efectives. Mostrem ple recolzament a les decisions preses pel president, Quim Torra. Qui millor que la Generalitat per prendre les decisions que afectin Catalunya?», s’ha preguntat Vilalta.

També l’oposició ha fet pinya amb el Govern, tot i que Ciutadans i el PPC han demanat la mateixa «lleialtat» al Govern central. Els taronges han enviat un missatge de «lleialtat institucional» per superar aquesta crisi i han instat a la «plena coordinació» de les institucions. En aquest aspecte també han insistit els populars, els quals han demanat «cooperació i lleialtat» a l’Executiu de Pedro Sánchez i les seves mesures contra la pandèmia. Fonts de la reunió han agraït el «bon to» fet servir pel president i pels representants de tots els grups parlamentaris durant la reunió.

Pla de xoc dels comuns

Jéssica Albiach, líder dels comuns, ha demanat a Torra que és el moment de «cooperar i no de competir» i que «totes les administracions vagin de bracet». Els comuns han demanat a Torra que posi com més aviat millor els recursos de la sanitat privada en mans de la pública, el reforç de la renda garantida de ciutadania i les inspeccions de treball perquè els empresaris no obliguin a treballar els seus empleats. I també un «pla de contingència» per veure com es fa front a les despeses extraordinàries en l’àmbit local fruit de la lluita contra el coronavirus.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la CUP ha demanat que es pari tota l’activitat laboral «que no sigui imprescindible per a la vida», més recursos sanitaris i que s’ordeni un confinament màxim per evitar la propagació del virus, en línia amb el criteri del Govern.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Retret del PSC

El líder socialista Miquel Iceta sí que ha aprofitat la videoconferència per retreure-li que s’hagi desmarcat del comunicat conjunt de la Conferència de Presidents. Després d’expressar-li la seva «indignació», li ha plantejat la necessitat d’una resposta unitària contra el virus, incidint en la col·laboració de la Generalitat amb l’Estat i amb els ajuntaments. «Ens hem posat d’acord en moltes coses però sobretot en una: aquesta batalla la guanyarem i la guanyarem entre tots», ha afirmat Iceta.