Ponsatí s'«excusa» per burlar-se de la situació de Madrid amb el coronavirus

L'exconsellera critica que el Govern no confini Catalunya i que faci «campanyes publicitàries de nacionalisme espanyol»

Moviment contra la Intolerància denuncia Ponsatí i Puigdemont davant de la fiscalia per un presumpte delicte d'odi

zentauroepp39897577 ponsati170901133217

zentauroepp39897577 ponsati170901133217 / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exconsellera d’Ensenyament i diputada al Parlament Europeu, Clara Ponsatí, s’ha «excusat» aquest dilluns a les xarxes socials després de publicar un tuit en el qual es burlava de la situació que travessa la Comunitat de Madrid a causa del coronavirus, la regió amb més positius i morts de tot Espanya. «De Madrid al cel», va escriure en un missatge de Twitter que, després de rebre una al·luvió de crítiques, alguna fins i tot des de les mateixes files de JxCat, va esborrar. L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia retuitejat aquest comentari per fer-se ressò de la publicació de l’exconsellera.

«Tinc germanes vivint a Madrid. Ahir vaig esborrar una critica sarcàstica i indignada a la gestió de la crisi per part del Govern. Amb aquest fil m’excuso a la gent de bona fe que s’ha sentit ferida i responc a les interpretacions interessades», ha etzibat a Twitter.

Ponsatí ha resolt que es dirigia a les mesures preses per les autoritats i no a les persones que moren a causa de la pandèmia: «És inacceptable que en comptes d’ordenar el confinament i l’aïllament total de les zones de més risc, com han fet tots els països amb una situació semblant i el Govern a Igualada, es dediquin a fer campanyes publicitàries de nacionalisme espanyol per lluitar contra un virus», ha proclamat, al·ludint a les mesures preses pel Govern i a la petició que hi hagi un «confinament total» de Catalunya.

«És inacceptable que, no només no es confini Madrid, sinó que es prohibeixi que els catalans puguem confinar-nos per reduir la mobilitat i protegir-nos, que és el que fan tots els països sota criteri científic: estem parlant de la nostra salut», ha afegit.

Finalment, ha criticat que el Govern «no deixa que els catalans puguem prendre mesures com Dinamarca o Portugal i exposa també la seva pròpia gent treballadora, com hem vist amb les imatges del metro de Madrid absolutament ple de gent. Precisament per això, el PP i Vox han aplaudit Pedro Sánchez», ha conclòs.

Denúncia

Moviment contra la Intolerància ha presentat aquest dilluns una denúncia davant de la Fiscalia del Tribunal Suprem contra Ponsatí al considerar que el tuit que va publicar aquest diumenge amb la frase ‘De Madrid al cel’ «lesiona la dignitat dels madrilenys» que pateixen una situació d’extrema gravetat per la pandèmia del coronavirus.

En declaracions a Europa Press, el president de Moviment contra la Intolerància, Esteban Beltrán, ha assenyalat que la denúncia, presentada davant de l’àrea especialitzada en delictes d’odi i discriminació, també s’adreça contra Puigdemont, que es va fer ressò del missatge de l’exconsellera al retuitejar-lo. 

«Interpretem que el missatge està ubicat en un àmbit que prohibeix l’article 510.2 del Codi Penal perquè lesiona la dignitat dels madrilenys i es dona per raó ideològica en un context d’extraordinària gravetat on hi ha molts morts, moltíssims infectats i quan la ciutadania de Madrid aquesta commocionada profundament», ha explicat Beltrán.

Segons el seu parer, Ponsatí «estigmatitza els madrilenys, se’n riu i lesiona la dignitat de les persones», una cosa que queda compresa com a delicte en el Codi Penal. Afegeix que el 510.2 protegeix davant els que estiguin humiliant, menyspreant o desacreditant «en aquest cas per raó de la seva ideologia antimadrilenya i de caràcter hispanòfoba».

Fonts de Fiscalia consultades per Europa Press assenyalen que el curs habitual per a aquest tipus de denúncies és que una vegada entra en registre passa al fiscal de Sala contra els delictes d’odi i discriminació, Alfonso Aya, qui ho ha d’estudiar per determinar la rellevància penal.

Notícies relacionades

L’article 510.2 contempla penes de presó de sis mesos a dos anys i multa de sis a dotze mesos als qui lesionin la dignitat de les persones mitjançant accions que comportin humiliació, menyspreu o descrèdit de grups o persones. En el Codi Penal s’explicita que les penes previstes s’imposaran en la seva meitat superior quan els fets s’haguessin dut a terme a través d’un mitjà de comunicació social, per mitjà d’internet o mitjançant l’ús de tecnologies de la informació, de manera que aquest es fes accessible a un elevat nombre de persones.

Per la seva banda, la delegació de Cs al Parlament Europeu ha demanat al president de l’Eurocambra, David Sassoli, que sancioni els eurodiputats Ponsatí i Puigdemont. L’europarlamentari Jordi Cañas ha criticat que utilitzin la llibertat d’expressió per «emparar discursos que inciten a l’odi» i «banalitzin la desgràcia i el sofriment, la por i l’angoixa aliena».