EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Torra demana el confinament de Catalunya pel coronavirus

El president de la Generalitat crida al tancament de les comunicacions davant de l'avanç del coronavirus

«no ens han donat una resposta», afirma el president sobre la col·laboració del Govern en ports, aeroports i trens

undefined52251481 barcelona 11 02 2020 pol tica  el president de la generalita200216105001

undefined52251481 barcelona 11 02 2020 pol tica el president de la generalita200216105001 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president Quim Torra va anunciar ahir la mesura més dràstica presa fins ara en la crisi del coronavirus: el confinament de tot Catalunya davant de la crisi sanitària. Torra ha demanat la col·laboració del Govern –sense resposta, ha afegit– per fer efectiva aquesta dràstica decisió en ports, aeroports i xarxa ferroviària.

No obstant, minuts després de la compareixença de Torra, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va admetre, a TV-3, que no hi hauria mesures per part dels Mossos de bloqueig de carreteres per fer efectiva la mesura fins que el Govern dugués a terme el bloqueig de les principals vies de comunicació.  Buch va parlar d’un confinament «solidari» i va admetre que no hi havia resposta per part del Govern a aquesta proposta de Torra.

De fet el president va evitar explicar què li va contestar el president espanyol, Pedro Sánchez, en la conversa durant la qual li va sol·licitar aquest suport. Es pot recordar que aquest dissabte Sánchez reunirà el consell de ministres per detallar les mesures que inclourà la declaració d’estat d’alarma per part del Govern per frenar la propagació del virus.

Aquesta mesura extraordinària anunciada pel president en una compareixença en el Palau de la Generalitat respon a una sèrie de debats interns al si del Govern durant tota la setmana sobre la necessitat d’avançar-se als esdeveniments per frenar l’evolució de la pandèmia, en especial amb la necessitat d’evitar, com va admetre Torra.

El debat ha sigut constant entre tècnics i polítics, que han anat intensificant les seves compareixences i el nivell de contundència de les decisions, en especial el tancament de tots els centres educatius, el confinament de la vall d’Òdena i l’exigència que cessin totes les activitats comercials tret dels comerços d’alimentació i farmàcies.

Per solidaritat

Torra va definir com a «solidari» el confinament, entès com una solidaritat amb el conjunt dels ciutadans catalans i amb els de l’entorn. «Hem de confinar el país, necessitem la col·laboració del Govern espanyol per a les vies d’accés que són de la seva competència, els nostres cossos de seguretat i emergències estan preparats per fer-ho, ho podem fer, ho hem de fer», ha afirmat en una compareixença al Palau de la Generalitat.

Evitar moviments

«Demano a tots, joves, menors, adults i gent gran, que evitin tot viatge, tota activitat que no sigui imprescindible», ha afegit Torra, que ha argumentat la decisió per evitar el «col·lapse sanitari».

La successió de compareixences de les últimes hores dona compte de l’accelaració dels esdeveniments. Es pot recordar que feia tan sols 24 hores que el Govern s’havia reunit d’urgència per decretar el confinament d’una àrea de més de 60.000 habitants, la vall d’Òdena. Ara el confinament és total, en sintonia amb el que el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra havia ja suggerit a primera hora del matí de divendres.

Notícies relacionades

En paral·lel, el Govern ha pres altres mesures, com posposar la taxa turística, facilitar 1.000 milions d’euros en crèdits per a la petita i mitjana empresa, decretar la gratuïtat del telèfon de salut 061 i fomentar la flexibilització de la jornada laboral i el teletreball per gestionar la situació generada per la suspensió de tota l’activitat en els centres educatius, des de les guarderies fins als estudis universitaris.

La principal preocupació del Govern és la d’evitar que es multipliquin els casos de coronavirus en pocs dies, la qual cosa podria saturar uns serveis de salut que ja treballen en l’actualitat amb una intensitat al límit de la capacitat dels professionals. La mesura del confinament i la recomanació estricta d’evitar els moviments de la ciutadania tret de per a casos de necessitat, responen a aquesta estratègia per contenir al màxim la propagació del Covid-19.